Soho Square Athens: «Φέτος ήταν η χρονιά μας!»

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά ταυτόχρονα άκρως δημιουργική. Αυτό απέδειξε το πλήθος των βραβείων που απέσπασε η Soho Square Athens στα Ermis Awards.
Οι Γιώργος Διαμαντόπουλος, CEO, Nτορίνα Χαλατσοπούλου, Business Unit Director, Δήμητρα Κακουλίδη, Business Unit Director, Καλλίνα Κυρατσούλη, Head

of Creative, Εύα Κακουλίδη, Creative Director, Άλεξ Έσσλιν, Creative Director, και Οδυσσέας Δεκαβάλας, Head of Digital, μας μιλούν για τη χρονιά που πέρασε, αλλά και για αυτήν που ήρθε, για τις βραβευμένες συνεργασίες τους και για την εμπνευσμένη επικοινωνία της SKY Express. Τελικά, ποιο είναι το USP της Soho Square Athens;

MW: Τι «γεύση» σας άφησε το 2022 και τι θα περιελάμβανε ένας σύντομος απολογισμός του;

Εύα Κακουλίδη: Γεύση κούρασης. Και χαράς. Και κούρασης. Και υπερηφάνειας. Και κούρασης. Και δικαίωσης. Και κούρασης.

Καλλίνα Κυρατσούλη: Μου θυμίζει πολύ το συναίσθημα που σου αφήνει ένα ταξίδι. Μια γλυκιά κούραση, νοσταλγία, αστείες στιγμές που γίνονται inside jokes, αποτυχημένες «εμπνεύσεις», στιγμές που ένιωθες χαμένος αλλά τελικά βγήκε σε καλό, στιγμές που ένιωθες χαμένος και τελικά χάθηκες, ιστορίες που διηγείσαι εμμονικά και κανείς δεν θέλει να ξανακούσει αλλά κυρίως πολλή όρεξη για το επόμενο (ειδικά αν το διοργανώσει κάποιος άλλος).

Άλεξ Έσσλιν: Για μια χρονιά που παλιά πιστεύαμε ότι θα οδηγούμε ιπτάμενα αμάξια, καλή ήταν. Μία δύσκολη χρονιά ψυχολογικά για τους περισσότερους, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και τα σχετικά, με αλλαγές, πολλή δουλειά και ένα διαρκές «χάος» στα κεφάλια μας, χαίρομαι που τελικά καταφέραμε να παραμείνουμε στο επίπεδο που θέλουμε να βρισκόμαστε και είχαμε τόσο καλή απόδοση ομαδικά. Πάμε γι’ άλλα, με υγεία.

Η Soho Square Athens θριάμβευσε στα πρόσφατα Ermis Awards, κατακτώντας όχι έναν, αλλά δύο τίτλους «Agency of the Year». Τι σημαίνουν για εσάς αυτές οι διακρίσεις;

Δήμητρα Κακουλίδη: Χαρά, επιβράβευση και επιβεβαίωση των προσπαθειών μας για συνεπή και επίμονα συνεχή, καλή, δημιουργική δουλειά.

Nτορίνα Χαλατσοπούλου: Πρώτα απ’ όλα για εμάς είναι μία στιγμή χαράς, ικανοποίησης και αναγνώρισης της δουλειάς μας και των δυνατών συνεργασιών με τους πελάτες μας. Ιστορικά, η Soho Square είναι μία εταιρεία η οποία διακρίνεται για τη δημιουργικότητα και τη «φρέσκια» ματιά της. Φέτος, ήταν η χρονιά μας καθώς το αποτέλεσμα της προσπάθειας εξέλιξής μας, φάνηκε όχι μόνο στην «παραδοσιακή» επικοινωνία αλλά και στην digital εξειδίκευσή μας. Ταυτόχρονα βέβαια, δημιουργείται ευθύνη απέναντι στους ίδιους μας τους εαυτούς και τους πελάτες μας, να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος για δημιουργικές δουλειές που ξεχωρίζουν.

Εκτός από το «Ad Agency of the Year», λάβατε και το βραβείο «Digital Agency of the Year». Πόσο εύκολο (ή δύσκολο) είναι να ξεχωρίσει κάποιο project στο ψηφιακό περιβάλλον, με το τόσο clutter;

Οδυσσέας Δεκαβάλας: Στόχος μας είναι να βγάζουμε δουλειές, οι οποίες ξεχωρίζουν στα μάτια του καταναλωτή. Δεν συμβαίνει και πάντα αυτό προφανώς. Αλλά, όπως και στις δουλειές που μας ανέδειξαν Digital Agency of the Year, λειτουργούμε με γνώμονα τη δημιουργικότητα που τραβάει γρήγορα την προσοχή και έχει αποτέλεσμα για τον πελάτη. Το clutter στο digital είναι δεδομένο, αλλά είναι μέρος του process ωρίμανσης που περνάει το μέσο. Και σε αυτό το στάδιο υπάρχει χώρος για τις πραγματικά δημιουργικές δουλειές να ξεχωρίζουν. Όπως για παράδειγμα τα post-«άκια» της SKY Express. Δεν υπάρχει πανάκεια στα best practices, τα οποία μπορείς να τα ακολουθείς ευλαβικά και να σε οδηγήσουν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σίγουρα, λαμβάνουμε υπόψη πολλαπλές παραμέτρους που ισχύουν στο digital περιβάλλον, αλλά, πάντα προς όφελος της δημιουργικής ιδέας!

Κυριολεκτικά σαρώσατε τα βραβεία με τον πελάτη σας SKY Express, που αναδείχθηκε και «Client & Brand of the Year». Τι έκανε αυτή τη συνεργασία να «δέσει» με τέτοια επιτυχία;

Άλεξ Έσσλιν: Αρχικά σας ευχαριστούμε. Με τους ανθρώπους της SKY Express, παρόλο που δεν γνωριζόμασταν καλά, καθώς ήταν ο πρώτος μόλις χρόνος συνεργασίας μας, γρήγορα διαπιστώσαμε ότι έχουμε κοινό προορισμό. Οι όμορφες ιδέες, η δημιουργικότητα, το χιούμορ, η καλή δουλειά, ήταν στοιχεία που πολύ σύντομα, από τα πρώτα κιόλας briefs που δουλέψαμε, διαπιστώσαμε πως τα αγαπούν και τα αποζητούν όσο κι εμείς. Αυτό θεωρώ πως είναι και το κλειδί σε μια τέτοια επιτυχία, η κοινή αντίληψη των πραγμάτων, η κατανόηση και ο αλληλοσεβασμός. Πραγματικά, χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που με τη δουλειά μας βοηθήσαμε τη SKY express να κερδίσει αυτόν τον τίτλο, σημαίνει πολλά για όλους μας. Την ευχαριστούμε θερμά.

Ποιο ήταν το concept της δουλειάς σας για τη SKY express; Υπήρξε κάποια βασική πρόκληση που κληθήκατε να ξεπεράσετε;

Άλεξ Έσσλιν: Η συγκεκριμένη δουλειά ήταν μία από αυτά τα «πρώτα briefs» που αναφέρω παραπάνω. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση λοιπόν που λόγω απόστασης και (προφανώς) έλλειψης χρόνου, αναγκαστήκαμε να παρουσιάσουμε την ιδέα με ένα απλό call, μόνο σαν περιγραφή, χωρίς κάποιο visual που θα βοηθούσε στην καλύτερη κατανόηση της ιδέας.

Τους λέγαμε εμείς, «φανταστείτε ένα πλαστικό καραβάκι αλλά γιγάντιο, στη θέση του Ναυαγίου της Ζακύνθου και τρέχα-γύρευε» και μας λένε «ωραία, αυτό είναι, προχωράμε». Πραγματικά, κλείσαμε το call και αναρωτιόμασταν «τώρα τι κατάλαβαν οι άνθρωποι, ένας Θεός ξέρει». Πέρα όμως από την «πώληση», η βασική πρόκληση ήταν η εκτέλεση, η οποία έγινε όλη in house μέσα σε ελάχιστο χρόνο, από την Βίκυ Καλαφάτη και τον Κωνσταντίνο Φραγκούλη. Τι να πω γι’ αυτά τα παιδιά, πραγματικά είναι show να τους παρατηρείς να δουλεύουν. Χωρίς τις ικανότητές τους η δουλειά δεν θα έφτανε εκεί που έφτασε.

Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της επικοινωνίας αυτής, τα οποία κατά τη γνώμη σας την έκαναν να ξεχωρίσει και να διακριθεί;

Άλεξ Έσσλιν: Νομίζω πως ήταν μια δουλειά μονοσήμαντη, φρέσκια και αρκετά witty & χιουμοριστική στον τρόπο που επικοινωνούσε την τόσο χαμηλή τιμή του εισιτηρίου. Παράλληλα, το πάντα μαγικό ελληνικό τοπίο που χρησιμοποιούσε ως δομικό «καμβά», την έκανε όμορφη και ελκυστική στο μάτι. Σε έκανε να θες να ταξιδέψεις ή τελοσπάντων, τόσο φθηνό που ήταν το εισιτήριο, να αγοράσεις ένα κι αν δεν καταφέρεις να πας, δεν έγινε και τίποτα. Θεωρώ πως ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων λειτούργησε και την έκανε μια «ωραία» επικοινωνία που δούλεψε σε όλα τα μέσα.

Παράλληλα, λάβατε και βραβεία για έργα σας για τους Vitex, Alumil, Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, Betshop, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, καθώς και για τα Young Lions. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτά.

Εύα Κακουλίδη: Είναι πάντα ωραίο όταν βραβεύεσαι για πολλές δουλειές, διαφορετικού αντικειμένου και ύφους επικοινωνίας. Βέβαια, από τους 6 αυτούς πελάτες, τους τρεις δεν τους έχουμε πια. Μπορεί να μην τους άρεσαν τα βραβεία. Αλλά, ευτυχώς, έχουμε κι άλλους πελάτες που παραμένουν στην Soho κι ας βραβευόμαστε γι’ αυτούς.

Άλεξ Έσσλιν: Αυτό που αναφέρετε είναι και αυτό που μου αρέσει στην Soho Square. Οι δουλειές που (προσπαθούμε να) βγάζουμε μπορεί να ξεκινούν από ένα κοινό σημείο αφετηρίας, ένα κοινό train of thought, καθώς είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι που τις δουλεύουμε, αλλά όλες τους είναι σχεδιασμένες και δομημένες στο ύφος που εξυπηρετεί και ταιριάζει στον κάθε πελάτη ξεχωριστά και, αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το στοιχείο που τις καθιστά μοναδικές. Άλλες φορές το καταφέρνουμε, άλλες όχι και τόσο. Φέτος μάλλον καλά τα πήγαμε.

Τελικά, ποιο είναι το USP της Soho Square Athens σε μια άκρως ανταγωνιστική διαφημιστική αγορά;

Καλλίνα Κυρατσούλη: Θεωρώ ότι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, όπως συμβαίνει πάντα. Είναι πρωτίστως οι άνθρωποι. Δουλεύουμε αρκετά χρόνια μαζί (αρκετοί/αρκετά) και έχουμε αναπτύξει ένα κοινό «λεξικό» για το τι είναι αστείο, συγκινητικό, σουρεαλιστικό, ταραγμένο (έχουμε και κάποιες λέξεις που σημαίνουν κάτι μόνο για μας όπως τσιτσιμπιά). Επίσης αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και είμαστε «αποφασισμένοι» να μην κάνουμε εκπτώσεις στο τελικό αποτέλεσμα. Ξεροκέφαλοι οριακά θα έλεγαν κάποιοι…

Τι φέρνει το 2023 για τη Soho Square; Υπάρχουν σχέδια/projects που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;

Γιώργος Διαμαντόπουλος: Το 2023 φέρνει αρκετές προκλήσεις. Κατ’ αρχήν να διατηρηθούμε στις κορυφαίες θέσεις της αγοράς μας, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Επίσης να προσελκύσουμε νέους πελάτες, που βλέπουν σε μας τον δημιουργικό συνεργάτη που θα τους βοηθήσει να αναπτυχθούν. Τέλος να φέρουμε κοντά μας, νέα στελέχη που μπορούν να μοιραστούν μαζί μας το όραμα μας. Σε ότι αφορά νέα projects, ετοιμάζουμε μια μεγάλη κοινωνική καμπάνια, προσφορά της Soho στην κοινωνία, την οποία χρηματοδοτούμε εξ’ ολοκλήρου εμείς και θα είναι έτοιμη στους επόμενους 3-4 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα