Social Media & Influencer Marketing Conference 2023: Αυθεντικότητα και τόλμη γίνονται viral

Περισσότερα από 20 πολύπειρα στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν στο Social Media & Influencer Marketing Conference 2023 της Boussias Events, που πραγματοποιήθηκε 13 Οκτωβρίου, στην OTEAcademy, μεταδίδοντας τις γνώσεις τους, μέσα από case studies κι αποδεδειγμένα επιτυχημένες πρακτικές.

Το βίντεο αναπόσπαστο κομμάτι των SOME
O Jon Mowat, Managing Director, Hurricane Media

| Leading Video Expert, ανέλυσε τι απαιτείται για τη δημιουργία brand changing video campaigns. O ίδιος εξήγησε τη θεωρία του αποτελεσματικού video content, δείχνοντας πρακτικά βήματα για την προώθηση των brands μέσω videos -από τις πληρωμένες TikTok διαφημίσεις μέχρι τα Instagram Reels, τα YouTube Shorts κ.ά., με τη «χρυσή» συνταγή για καλύτερο content να είναι το τρίπτυχο: Emotion, Facts, Action.
Tον τρόπο με τον οποίο το Met Office αξιοποιεί βίντεο μικρής και μεγάλης διάρκειας για να δημιουργήσει κοινό, να αυξήσει τα έσοδα και να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ενημερώνοντάς τους για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πώς μπορούν να προφυλαχτούν από αυτά, ανέλυσε ο Aidan Mcgivern, Senior Weather Presenter, The Met Office. Όπως εξήγησε ο ίδιος, κάθε πρωί οι editors πραγματοποιούν meeting, ορίζοντας τα μηνύματα που θα μεταδοθούν στα εκάστοτε Μέσα. Τα videos μπορεί να είναι ολιγόλεπτα, αλλά και μεγαλύτερα, με την ομάδα να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε metrics όπως impressions, CTR και view duration των χρηστών. Σε αυτά, ρόλο παίζουν τα SEO, thumbs και τίτλοι. Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε πως το Youtube «αγαπά» τα βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας, ενώ σημείωσε τις διαφορές ανάμεσα στα videos σε YouTube και TikTok, στο οποίο έχει σημασία το storytelling.

Το case study με τίτλο «Σάλιωσέ το» που έγινε viral σε όλα τα media, παρουσίασε η Κατερίνα Τριγώνη, Chief Virality Officer, Contentum. To project ξεκίνησε, αρχικά, για το Καραϊσκάκειο ίδρυμα στην Κύπρο με σκοπό το awareness, αλλά επεκτάθηκε και στην Ελλάδα. Με συστατικά επιτυχίας τη δημιουργικότητα και την τόλμη, τo video έχει τη λογική TikTok challenge, ενώ το εικαστικό έχει pop διάθεση, προσελκύοντας τους νέους να γίνουν δότες μυελού των οστών, οδηγώντας σε υψηλό κοινωνικό αντίκτυπο.

Μυστικά επιτυχίας & τάσεις
Τα «κόλπα» μεγάλων brands όπως Burger King, Samsung, Lidl ανέφερε ο Adam Clyne, Founder / CEO, Coolr, εξηγώντας πώς οι καμπάνιες τους ευδοκιμούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ίδιος στην κατανόηση του social culture, δηλαδή με ποια θέματα ασχολούνται οι χρήστες και τι μπορούν να κάνουν τα brands για να γίνουν μέρος αυτών, ωθώντας το κοινό να συμμετέχει στη δημιουργία του content, ενώ συμβούλεψε τα brands να παραμείνουν «αληθινά», μένοντας προσηλωμένα στο tone of voice, τη στρατηγική και την κουλτούρα τους, έχοντας πάντα ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το τι θέλουν να πετύχουν από την παρουσία τους στο κάθε κανάλι.

Για το πώς παραμένουμε δημιουργικοί στο γρήγορα εξελισσόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον των social media, μίλησε η Χρύσα Μουρατίδου, Creative Director, InYourCity Digital Marketing Agency. Η ίδια αναφέρθηκε σε παράγοντες όπως original content, storytelling posts, humor posts, διαδραστικά posts σε μορφή έρευνας, κουΐζ ή γρίφων, user generated content, trend awareness posts, consistency and brand voice αλλά και πειραματισμό, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα για την κάθε περίπτωση.

Η Μαριέττα Σαριγιαννίδου, Instructor, Knowcrunch & Founder, MYND, μίλησε για το πώς από ένα Instagram reel, που έκανε μέσα από το νοσοκομείο, άλλαξε όλη της η ζωή και κατάφερε να δημιουργήσει το δικό της brand. Μοιράστηκε στατιστικά που αφορούν τα reels, tips & hacks άμεσα εφαρμόσιμα από οποιονδήποτε influencer και οποιοδήποτε brand για την αύξηση των visibility κι engagement. Η ίδια σημείωσε πως 1 δισ. χρήστες μοιράζονται και επικοινωνούν με reels ημερησίως μέσω των προσωπικών μηνυμάτων, ενώ 22% περισσότερο κοινό αλληλεπιδρά με τα reels, σε αντίθεση με τα απλά videos. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία των hook στα videos, του call-to-action, της χρήσης trending sounds αλλά και των περιεκτικών copies.

Τα πέντε κρίσιμα στοιχεία που μπορούν να απογειώσουν την επίδοση στο TikTok, μοιράστηκε με το κοινό ο Giuliano Cini, Brand Partnerships Director, Italy & Greece, TikTok. Όπως επεσήμανε, 71% των χρηστών στο TikTok συμφώνησαν πως τα μεγαλύτερα trends ξεκινούν στην εν λόγω πλατφόρμα, ενώ ορισμένα brands τη χρησιμοποιούν ως focus group για λανσάρισμα ή επαναλανσάρισμα ενός προϊόντος. Επιπλέον, ο ίδιος συμβούλεψε να εναρμονίσουμε τη στρατηγική των organic, media και creators, να εστιάζουμε στο «brandformance» (brand+performance) για μεγαλύτερη ανάπτυξη και να δίνουμε ιδιαίτερη βάση στο measurement.
Για το λανσάρισμα του Sky Stream, χρησιμοποιώντας inlfu-encers και social κανάλια, μίλησε η Ελένη Καραμαλέγκου, Group Social Media Director, Sky | Co-Jury President, Social Media Awards 2024. Σε αυτό το case study, αν και το βίντεο ήταν long-form, χρησιμοποιήθηκε ως βάση για να γίνει distribute περεταίρω, χρησιμοποιώντας τα προϊοντικά μηνύματα της καμπάνιας και σε vertical μορφή. Παράλληλα, influencers πόσταραν στα κανάλια τους εικαστικά ως teaser, χωρίς, όμως, να αναφέρεται ξεκάθαρα το brand για να κινητοποιηθεί το κοινό γύρω από το ρομβικό σχήμα του logo, πριν την προβολή του hero asset.

Μερικές από τις κορυφαίες και πλέον βραβευμένες social και influencer καμπάνιες από όλον τον κόσμο, παρουσίασε η Fiorenza Plinio, Global Head of Creative Excellence, Lions. Όσον αφορά στις τάσεις που αναδείχθηκαν μέσα από τα φετινά Social Media & Influencer Lions Awards, η ίδια επεσήμανε τα Responsible Influencer Marketing, Social Media Innovation, Reimagining Social Media Targeting και The Creator Economy.

Πολύτιμος συνεργάτης το ΑΙ
Insights από τη Meta για τον «μαγικό» κόσμο του ΑΙ, μετέφερε η Αρχοντία Τσιφτσιάν, Account Manager CEE, Μeta, τονίζοντας πως πλέον έχουμε περάσει στην 2.0 εποχή του ΑΙ, όπου έχουμε visuals – εικόνες και βίντεο. «Για την ιστορία της Meta, το ΑΙ ήταν πάντα πυρήνας στην καινοτομία και ανάπτυξη της εταιρείας», σημείωσε η ίδια χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως αυτή η τεχνολογία είναι σημαντικό να αναπτύσσεται με υπευθυνότητα και γι’ αυτό χτίζει diverse data sets για inclusive AI, ενώ προχωρά σε επενδύσεις για την εύρεση hate speech στην πλατφόρμα με σκοπό την αφαίρεσή του, μετατρέποντας το ΑΙ σε έναν «συνεργάτη» που ενισχύει τη δημιουργικότητα. Τέλος, ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους το ΑΙ της Μeta βοηθά τους marketers να πετύχουν υψηλό performance των καμπανιών, ενώ έκανε λόγο και για τα νέα προϊόντα «Αdvantage Plus» της εταιρείας, βασιζόμενα στο ΑΙ.

Για το πώς το Google AI μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να βελτιώσουν την απόδοση των καμπανιών τους, μίλησε ο Κωνσταντίνος Σκλήρης, Regional Client Partner Lead, Google EMEA HQ, επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό οι καμπάνιες να συνδυάζονται σωστά με τα paid media, επιλέγοντας κάθε φορά διαφορετικό τύπο, ανάλογα με τον επιθυμητό στόχο. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, ο Κ. Σκλήρης αναφέρθηκε στον νέο τύπο Video Views campaigns που εκμεταλλεύεται το Google AI, φέρνοντας έως και 40% περισσότερα views σε 30% χαμηλότερο cost per view, συγκριτικά με μια κλασική true view καμπάνια, στις Dimand Gen αλλά και στις Video Action campaigns.

Το «μάθημα» του TikTok
Στο συναρπαστικό content στο TikTok, που σήμερα γίνεται «θύμα» του performance, εστίασε η Ευτυχία Μισαηλίδου, Co-Founder, Managing Partner & Creative Strategist, The Jones, μοιραζόμενη ορισμένα εμπνευσμένα παραδείγματα εμπορικών σημάτων που επαναπροσδιορίζουν την προσέγγισή τους κι επανατοποθετούν το περιεχόμενο στο προσκήνιο. Συγκεκριμένα, στο TikTok, τα brands μιλούν για τον εαυτό τους, πράγμα που φαίνεται πως δεν ενδιαφέρει τους χρήστες. Συνεπώς, τα brands θα πρέπει να μιλήσουν για άλλα πράγματα που δεν βοηθούν άμεσα τις πωλήσεις, αλλά δημιουργούν ενδιαφέρον, προσφέροντας πληροφορίες κι ευχάριστές στιγμές. Οι Giuliano Cini, Κώστας Καμπάκης, Chief Digital Consultant (Marketing), Delta Foods SA και Άρτεμις Λαμπρινίδη, Head οf Digital Media & Content, OTE Group οf Companies, σε fireside chat με τίτλο: «All Things TikTok», συζήτησαν για τα πρώτα βήματα των εταιρειών στο TikTok και τις προκλήσεις που συνάντησαν. Αναφορικά με την προστιθέμενη αξία που αποκτήθηκε, η Ά. Λαμπρινίδη τόνισε τον ανθρώπινο παράγοντα και την αλληλεπίδραση με τους χρήστες-καταναλωτές, ενώ ο Κ. Καμπάκης σημείωσε το brand building και το engagement που δημιουργείται μέσω των βίντεο για τη δημιουργία σχέσεων σε βαθύτερο επίπεδο, ενώ η διατήρηση του fun στοιχείου και η αυθεντικότητα ήταν μεταξύ των tips που αναφέρθηκαν.

Επένδυση σε YouTube
Στη διαδραστική παρουσίασή του με τίτλο: «And YouTube for all…», ο Άγγελος Γαλανάκης, Regional Head οf Agencies & Interim Head οf Sales, Google EMEA HQ | Co-Jury President, Social Media Awards 2024, σημείωσε πως το YouTube είναι ένα κανάλι για ανθρώπους όλων των ενδιαφερόντων και ηλικιών αλλά και προορισμός για κάθε τύπο οθόνης ή format. Eπίσης, παρουσίασε αποτελέσματα έρευνας για την αγορά της Αμερικής -που αποτελεί οδηγό για την παγκόσμια αγορά- σύμφωνα με τα οποία οι YouTube Viewers ιεραρχούν το YouTube ως τη Νο1 social πλατφόρμα, καθώς εκεί υπάρχουν οι καλύτεροι creators/influencers, ενώ μέσω κουΐζ, παρουσίασε στοιχεία για την αγορά της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο Fireside Chat, με τίτλο: «All Things YouTube», οι Κωνσταντίνος Σκλήρης, Αλέξης Επιθυμιάδης, Head οf Media, L’Oreal Hellas και Σοφία Ρεγκούκου, Head οf Social & Advocacy, L’Oréal Hellas, συζήτησαν για το πώς έχει εξελιχθεί ο ρόλος του YouTube στην εταιρεία, τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας την αλλαγή στο mix της, από τα παραδοσιακά στα digital media. Επιπλέον, ως USP του YouTube αναφέρθηκε η κάλυψη τόσο των long-form όσο και των short-form video content. Παράλληλα, εξήγησαν τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι influencers, επισημαίνοντας πως ειδικό βάρος δίνεται στη σχέση που αναπτύσσουν οι creators με το community τους.

LinkedIn content strategy
Για το πώς μπορεί να τετραπλασιαστεί το reach, να τριπλασιαστεί το engagement και να διπλασιαστούν τα leads με το LinkedIn, μίλησε ο Richard van der Blom, Founder & CEO, Just Connecting Hub | Publisher οf The Annual LinkedIn Algorithm Report, παρουσιάζοντας πόσο σημαντική είναι η στρατηγική περιεχομένου στην εν λόγω πλατφόρμα, για την επιτυχία του marketing και των πωλήσεων. Ο ίδιος αναφέρθηκε στους 5 κύριους πυλώνες του LinkedIn content strategy, στο οποίο πρέπει να υπάρχει συνέπεια: Personal Story Telling (τόσο σε προσωπικά προφίλ όσο και σε εταιρικά), Leadership Content, Event Content, Ενημέρωση μέσω Client Stories, video testimonials, case studies κ.ά., Περιεχόμενο σχετικό με τον κλάδο δραστηριοποίησης -ακόμα και αν δεν προέχεται από την ίδια την εταιρεία- ενώ, μεταξύ άλλων, μοιράστηκε tips για επιτυχημένα posts.

Statistics για την Ελλάδα
Τα αποτελέσματα της ενημερωμένης έρευνας «Social Media & Influencer Marketing» που αφορούν στην Ελλάδα, παρουσίασαν οι Νίκος Ξυδάς, Founder και Μαριάννα Θωμαδάκη, Head οf Client Planning, Humble Digital Agency. Πρακτικά, το Instagram είναι η αγαπημένη SoMe πλατφόρμα σε χρήστες μέχρι 35 ετών. Δεύτερο είναι το TikTok και ανάλογα με το ηλικιακό group, ακολουθούν τα YouTube και Facebook. Όσον αφορά στην εμπορικότητα κάθε καναλιού, το Instagram είναι πιο επιδραστικό στο να οδηγήσει τον χρήστη να προβεί σε αγορά, με το TikTok να ακολουθεί. Παράλληλα, 60% των συμμετεχόντων απάντησαν πως συχνά συμβουλεύονται influencers προτού κάνουν μια αγορά, συνεπώς, κατά τον σχεδιασμό της στρατηγικής για influencers είναι σημαντικό να βρεθεί το σωστό mix, λαμβάνοντας υπόψη και τα niece communities που δημιουργούνται.

Η αξία του να είσαι αληθινός
Τη δική της οπτική για τα social media μοιράστηκε η Μυρτώ Κάζη, CEO, Yes I Do – Boom | Jury President, Influencer Marketing Awards 2023. Για εκείνη, η αίσθηση του μέλλοντος στα social media έχει το virtual, αλλά και το στοιχείο του αληθινού. Επιπλέον, τόνισε πως τα SoMe είναι ένα «όπλο» και πως αν τα brands κινητοποιούν τον πελάτη στο να κάνει κάτι καλό, αυξάνεται το customer engagement, γιατί «όταν είσαι αληθινός, κερδίζεις εμπιστοσύνη και σεβασμό».

Virtual influencers δείχνουν τον δρόμο
Το case study της virtual popstar και influencer, Polar, με παρουσία σε YouTube, TikTok, Instagram, Spotify αλλά και στο Metaverse, παρουσίασε ο Patrik Wilkens, VP οf Operations, TheSoul Publishing, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε σε μια συναρπαστική «διασταύρωση» μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού κόσμου, όπου virtual influencers δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας. Παράλληλα, μίλησε για το πώς τα brands μπορούν να αξιοποιήσουν αυτούς τους influencers στις δικές τους στρατηγικές marketing.

Keywords
media, γινονται, τολμη, media, εν λόγω, ελλαδα, hurricane, video, expert, videos, instagram, youtube, emotion, office, weather, editors, ctr, view, study, project, κυπρος, pop, burger, king, samsung, lidl, adam, ceo, culture, voice, creative, original, humor, user, tips, italy, focus, group, sky, president, logo, hero, global, head, lions, innovation, account, data, performance, νέα, google, emea, views, delta, ote, chat, building, fun, hellas, εταιρεία, community, linkedin, hub, statistics, facebook, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , www.facebook.com, www.google.gr, www.youtube.com, αξια, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, η ζωη, αποτελεσματα, instagram, ελενη, ctr, βιντεο, εικονες, πλαισιο, τα νεα, ceo, chat, creative, editors, lidl, linkedin, office, ote, weather, youtube, αγορα, αυξηση, απλα, αρτεμις, αφαιρεση, γινει, γινεται, δευτερο, δικη, εγινε, ευτυχια, υπαρχει, ενημερωση, εν λόγω, επενδυσεις, εποχη, επιτυχια, εταιρεία, ετων, τεχνολογια, ζωη, ιδια, θεωρια, ιδρυμα, εικονα, λογο, μηνυματα, μορφη, ομαδα, παντα, παρουσιαση, περιβαλλον, πρωι, πωλησεις, ρολο, συγκεκριμενα, συνταγη, σοφια, φορα, κωνσταντινος, account, group, fun, adam, building, βηματα, burger, sky, community, culture, data, delta, emea, εμφαση, emotion, focus, global, γνωσεις, head, hero, hellas, hub, humor, hurricane, innovation, project, italy, user, king, κομματι, κωστας, lions, logo, long, νοσοκομειο, original, πληροφοριες, pop, president, study, σωστο, tips, θεματα, view, videos, views, ξεκινησε, voice, performance
Τυχαία Θέματα