NielsenIQ: Θετική η πορεία του τζίρου του λιανεμπορίου το 1ο τρίμηνο του 2023

Ο τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων συνεχίζει και το 2023 την ανοδική του πορεία, παρουσιάζοντας στο σύνολό του θετική τάση για το πρώτο τρίμηνο του έτους της τάξης του +8,2% (στοιχεία YTD έως 02 Απριλίου 2023), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η NielsenIQ.

Η τάση αυτή οδηγείται κυρίως από τα τρόφιμα, τόσο τα φρέσκα (+8,1%) όσο και τα τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά (+8,2%), κυρίως λόγω της σημαντικής συνεισφοράς τους στις πωλήσεις του κλάδου. Επιπλέον, θετικές είναι οι τάσεις

για τις μεγάλες κατηγορίες της οικιακής χρήσης, καθώς και της προσωπικής φροντίδας, οι οποίες αναπτύσσονται με +12,1% και +7,6% αντίστοιχα.

Ωστόσο, αποδομώντας τη συνολική τάση του +8,7% των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων,φαίνεται ότι η ανάπτυξη αυτή συνεχίζει να είναι πληθωριστική, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12,2%, ενώ οι όγκοι αντίστοιχα υποχώρησαν κατά -3,5%.

Σε αυτό το πληθωριστικό περιβάλλον, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σημείωσε αύξηση και από το 23,8%, που ήταν στο τέλος του 2022, έφτασε το 25,4%, στην αγορά που συμπεριλαμβάνει και το discount κανάλι, ενώ οι κατασκευαστές branded προϊόντων εντείνουν την προωθητική τους ένταση, από 66,7% που ήταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς, στο 68,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα