Gravity The Newtons: The Ellinikon | Ένα όραμα που γίνεται πραγματικότητα

Τα πρώτα χρόνια
Για τη LAMDA Development, το μεγαλύτερο στοίχημα της πρώτης πενταετίας ήταν να υποστηριχθεί σε επικοινωνιακό επίπεδο όλη η προετοιμασία των αρχιτεκτονικών μελετών, των σχεδίων, της σύνδεσης με την κοινωνία. Σε αυτό το στοίχημα κλήθηκε να ανταποκριθεί η Gravity The Newtons.

Όπως μας εξηγεί η ομάδα της Gravity The Newtons, το Ελληνικό είναι ένα τοπόσημο που ξυπνά μνήμες και συναισθήματα κι έχει ιδιαίτερη σημασία για

τη χώρα μας. Μία έκταση που έχει στεγάσει τον πρώην Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, και έχει φιλοξενήσει Ολυμπιακά αθλήματα και στιγμές που μας έκαναν εθνικά περήφανους, βρίσκεται τώρα δίπλα σε έννοιες όπως «αξιοποίηση» και «ιδιωτική επένδυση». Η μεγαλύτερη πρόκληση λοιπόν για την Gravity The Newtons ήταν αφενός να εξηγήσει τι σημαίνουν αυτές οι έννοιες στην πράξη, αλλά και να παρουσιάσει το όραμα της LAMDA για το Ελληνικό. Η Gravity The Newtons κλήθηκε τότε με την ομάδα της LAMDA Development να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις. Όλη αυτή την περίοδο, στόχος και προτεραιότητα της επικοινωνιακής στρατηγικής ήταν η προσέγγιση των πολιτών και ενός ευρέος φάσματος stakeholders, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρέστερη «γνωριμία» του κοινού με ένα έργο που πρόκειται να φέρει πολλαπλά οφέλη για όλους μας.

2018 – 2020: Το όραμα αποκτά μορφή
Περνάμε πλέον στη δεύτερη επικοινωνιακή φάση για την επόμενη μέρα του Ελληνικού. Το έργο μπαίνει σταδιακά σε ρυθμούς εξέλιξης και αρχίζουμε να βλέπουμε εικόνες από το μέλλον.
Το πρώτο κτίριο κατεδαφίζεται τον Ιούνιο του 2020 παρουσία του Πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας και λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 2020, ανακοινώνεται από τη LAMDA Development, εν όψει της έναρξης των έργων στο Ελληνικό, η δημόσια πρόσκληση συμμετοχής στο πρώτο ομόλογο. Κάτι που μέχρι τότε φάνταζε αόριστο, αρχίζει και γίνεται πραγματικότητα. Και με αυτό σηματοδοτείται το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για το Ελληνικό.

«Ταυτόχρονα και εμείς αρχίζουμε πια να επικοινωνούμε το μέλλον. Μέσα από εικόνες και αρχιτεκτονικά σχέδια, η νέα εποχή του Ελληνικού γίνεται πιο κατανοητή, πιο πραγματική», σχολιάζει η ομάδα της Gravity The Newtons.

Ο χώρος που δημιουργήθηκε στον παλιό Διεθνή Αερολιμένα για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης ανακοίνωσης του πρώτου κτιρίου που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό, όπου θα στεγαστούν 4 σωματεία ΑμεΑ

2021 – 2022: Το Ελληνικό γίνεται The Ellinikon
Τον Μάιο του 2021 υπογράφεται και επίσημα η μεταβίβαση των μετοχών από την Ελληνικό Α.Ε. στη LAMDA Development. Η δημοσιότητα έχει εκτιναχθεί γύρω από τη συγκεκριμένη είδηση και έκτοτε, άλλοτε με θετική και άλλοτε με πιο επιφυλακτική χροιά, το Ελληνικό βρίσκεται σταθερά στην επικαιρότητα, αποκαλύπτοντας κομμάτι – κομμάτι την εξέλιξη του έργου.

Το καλοκαίρι του 2021 είναι που η LAMDA Development ξεκίνησε μια σειρά τακτικών διαδικτυακών παρουσιάσεων για να μοιραστεί με το ευρύ κοινό το πώς θα διαμορφωθεί το Masterplan, αλλά και να παρουσιάσει τα βασικά τοπόσημα του έργου, όπως το μητροπολιτικό πάρκο, τη Riviera Galleria και τον πρώτο πράσινο ουρανοξύστη της χώρας, το Riviera Tower. Η Gravity The Newtons υποστήριξε σε επικοινωνιακό επίπεδο τη σειρά διαδικτυακών παρουσιάσεων, μέσα από ολοκληρωμένες ενέργειες δημοσιότητας, με έμφαση στο digital περιβάλλον.

Η Account Director της Gravity The Newtons, Κέλλυ Ιωακειμίδου, ανέφερε σχετικά με το συγκεκριμένο case: «Κληθήκαμε να μεταφέρουμε και να αποκωδικοποιήσουμε αυτά που έβλεπε ο κόσμος, να εξηγήσουμε τι δείχνουν οι μακέτες, αλλά και να ερμηνεύσουμε την ουσία τους, το τι σημαίνουν για τη χώρα σε επίπεδο οικονομίας, περιβάλλοντος και κοινωνίας. Να αναδείξουμε δηλαδή τις πολλαπλές διαστάσεις του έργου και τα πολλαπλά οφέλη του». Οι διαδικτυακές παρουσιάσεις μεταδόθηκαν live στην πλειονότητα των Μέσων Ενημέρωσης, κατακλύζοντας την επικαιρότητα με δημοσιεύματα που αναδείκνυαν τα highlights του έργου.

Ο χώρος που δημιουργήθηκε στον παλιό Διεθνή Αερολιμένα για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης εγκαινίων του The Ellinikon

Οκτώβριος του 2021 και οι μπουλντόζες βρίσκονται στη Λεωφόρο Ποσειδώνος για να κατεδαφίσουν τα χαρακτηριστικά μπλε κτίρια που άλλοτε στέγαζαν τα γήπεδα ξιφασκίας και μπάσκετ. Λίγο μετά, η πρώτη «έκπληξη» για το κοινό είναι γεγονός: Το πρώτο μέρος του μητροπολιτικού πάρκου, το The Ellinikon Experience Park, παραδίδεται στο κοινό τα Χριστούγεννα, πολύ νωρίτερα δηλαδή από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Η Gravity The Newtons υποστήριξε τότε επικοινωνιακά την άφιξη του πρώτου μέρους του πάρκου, αναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας 360 Above the Line καμπάνιας για το Experience Park. Με μία teasing ολιστική επικοινωνία και με το δημιουργικό όχημα μιας «πρόσκλησης», η καμπάνια καλούσε τον κόσμο να επισκεφθεί το πρώτο παραδοθέν τμήμα του μεγάλου έργου ανάπλασης. Το αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας ήταν η -πέραν κάθε προσδοκίας- πολυπληθής επισκεψιμότητα που σημείωσε το πάρκο.

Έκτοτε, οι εκπλήξεις δεν σταματούν. Τον Μάρτιο του 2021 διεξάγεται η πρώτη επιτόπια ξενάγηση στην έκταση του Ελληνικού, όπου δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους χώρους του έργου. Τα media guiding tours αποτελούν πλέον θεσμό που συνεχίζεται ακόμη, με στόχο την τακτική ενημέρωση του δημοσιογραφικού κοινού για τη σταδιακή εξέλιξη των εργασιών, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία που δίνει η διοίκηση της LAMDA Development στην ανοικτή επικοινωνία και τη συμπερίληψη όλου του κόσμου σε αυτό που πρόκειται να δημιουργηθεί.

Τον Απρίλιο του 2021 διοργανώθηκε η πρώτη εκδήλωση στον χώρο του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών όπου η LAMDA Development ανακοίνωσε το πρώτο κτίριο που πρόκειται να ανεγερθεί στο Ελληνικό μέσα στο 2023, ένα κτίριο που θα στεγάσει τέσσερα σωματεία ΑμεΑ. Η έμφαση επικοινωνιακά όμως, όπως μας εξηγεί η ομάδα της Gravity The Newtons, δεν δόθηκε στο -έτσι κι αλλιώς- σύντομο χρονοδιάγραμμα των εργασιών, αλλά στην επιλογή της δημιουργίας του πρώτου κτιρίου για τα σωματεία ΑμεΑ, που κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.

«Με κεντρικό μας μήνυμα “ένας νέος τρόπος ζωής, για όλους”, θέλαμε να εστιάσουμε στην αξία της συμπερίληψης που διέπει ολόκληρο το έργο, ένα έργο που ξεκινά από την κάλυψη των αναγκών για τις πιο “ευάλωτες” ομάδες συμπολιτών μας, για να υπογραμμίσει ότι ανήκει σε όλους. Οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων σωματείων ΑμεΑ έδωσαν το παρών με τους χαιρετισμούς τους και τις ευχαριστίες τους στην εκδήλωση, σε έναν χώρο που δημιουργήσαμε από το μηδέν, στη μέση του αεροδιάδρομου, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, τηρώντας όλες τις απαιτήσεις προσβασιμότητας. Μέσα από ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ, προβλήθηκαν εικόνες από τις υπάρχουσες δομές, εκφράστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι αλλά και οι επωφελούμενοι των σωματείων ΑμεΑ στις παρούσες συνθήκες, ενώ παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη που θα δώσει η δημιουργία του νέου κτιρίου. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή για όλους όσοι ήμασταν εκεί, κοινό και διοργανωτές, και την οποία μοιραστήκαμε διαδικτυακά με όλο τον κόσμο», σχολιάζει η Senior Account Manager της Gravity The Newtons, Μυρτώ Σαρόγλου.

Αμέσως μετά, ακολουθεί ο ερχομός του The Ellinikon Experience Centre, ενός καινοτόμου κέντρου επισκεπτών που δίνει την ευκαιρία στο κοινό από σήμερα να «γευτεί» το μέλλον της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. «Είναι ένα project που δουλεύτηκε με πυρετώδεις ρυθμούς από τους ανθρώπους της LAMDA. Από πλευράς μας, δουλεύαμε ολοκληρωμένη καμπάνια Above the Line επικοινωνίας ενώ ταυτόχρονα ετοιμαζόταν ο χώρος και είχε οριστεί ημερομηνία για την έναρξη λειτουργίας του. Με αυστηρό πρόγραμμα και πολλούς περιορισμούς τεχνικά λόγω των εργασιών που βρίσκονταν σε εξέλιξη, καταφέραμε να βγούμε στον αέρα ολιστικά με μια καμπάνια που αποτύπωνε τις εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ο επισκέπτης σε ένα καινοτόμο κέντρο επισκεπτών που φέρνει το αύριο του The Ellinikon, σήμερα», σχολιάζει η Κέλλυ Ιωακειμίδου.

Στιγμιότυπο από την τηλεοπτική καμπάνια για το The Ellinikon Experience Centre

Φτάνουμε στο σήμερα. Είναι 17 Οκτωβρίου 2022 και βρισκόμαστε στον χώρο του παλαιού Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Οδηγούμε στον αεροδιάδρομο και νιώθουμε πράγματι σαν να απογειωνόμαστε. Φτάνουμε στην είσοδο μιας πελώριας τέντας. Δεξιά και αριστερά βλέπουμε εικόνες από το ένδοξο παρελθόν του Ελληνικού, αλλά όσο προχωράμε κοιτάμε το μέλλον του. Η ώρα είναι 15:30 και η εκδήλωση ξεκινά: τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης του Ελληνικού είναι γεγονός.

Αγγίζοντας σχεδόν τα 1.000 άτομα, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και των θεσμών του τόπου μας, της τοπική αυτοδιοίκησης, του Τύπου και του επιχειρηματικού κόσμου παρευρέθηκαν στη λαμπερή εκδήλωση για να μοιραστούν τα επίσημα εγκαίνια του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης στην Ευρώπη. Μια εκδήλωση που όπως μας περιγράφει η ομάδα της Gravity The Newtons, δημιουργήθηκε εξολοκλήρου από το μηδέν, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει τίποτα στον χώρο, πέρα από έναν μακρύ αεροδιάδρομο που μαρτυρούσε τη ζωή του πρώην Αεροδρομίου.

Η Μαρίνα Νικολάου, Group Account Director of Corporate Communications της Gravity The Newtons αναφέρει σχετικά με τη διοργάνωση της εκδήλωσης: «Έπειτα από μια σταθερή και μακροχρόνια κοινή πορεία με την ομάδα της LAMDA Development για το project του Ελληνικού, είχαμε τη μεγάλη τιμή να οργανώσουμε το επίσημο event παρουσίασης των έργων που έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται, καθώς και του σχεδιασμού για τα επόμενα 5 χρόνια».

Το The Ellinikon μπαίνει και επίσημα στον παγκόσμιο χάρτη και η Gravity The Newtons, η οποία έχει αναλάβει εξολοκλήρου τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εκδήλωσης εγκαινίων, δικαιωματικά γιορτάζει δίπλα στη LAMDA Development τη συγκεκριμένη μέρα-ορόσημο για τον ερχομό ενός έργου που υπόσχεται να μας κάνει εθνικά περήφανους (ξανά).

Keywords
Τυχαία Θέματα