Euromonitor: Οι Top 10 παγκόσμιες καταναλωτικές τάσεις για το 2023

Το Euromonitor International παρουσίασε την καθιερωμένη του ετήσια έκθεση «Top 10 Global Consumer Trends» για το 2023. Η τάση των καταναλωτών να ξοδεύουν υπεύθυνα αλλά και συναισθηματικά, ο ρόλος της ψηφιοποίησης στην αγοραστική διαδικασία, το αίτημα για έμφυλη ισότητα και οι προθέσεις της GenZ είναι κάποιοι από τους παράγοντες που διαμορφώνουν τη νέα χρονιά.

Αυθεντική Αυτοματοποίηση: Ενώ η ψηφιακή τεχνολογία κυριαρχεί, δεν μπορεί να μιμηθεί την

ανθρώπινη διάδραση. Ενώ οι μηχανές μπορούν να προσφέρουν ευκολία και ταχύτητα, η δύναμη της συναισθηματικής σύνδεσης δεν θα πρέπει να υποτιμάται. Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να αγκαλιάσουν την Αυθεντική Αυτοματοποίηση για να ενισχύσουν το αγοραστικό ταξίδι.

Budgeteers: Η κρίση του κόστους ζωής υπονομεύει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Η αποταμίευση χρημάτων έχει γίνει προτεραιότητα.

Έλεγχος του scroll: Οι άνθρωποι είναι ακόμα «παντρεμένοι» με τις συσκευές τους, ωστόσο γίνονται πιο επιλεκτικοί με τον χρόνο που αφιερώνουν. Οι καταναλωτές επιθυμούν μια αποτελεσματική και φροντισμένη ψηφιακή εμπειρία.

Οικο-οικονομικά: Η καταναλωτική συμπεριφορά στρέφεται λιγότερο στην απόκτηση και περισσότερο στη μείωση, η οποία επιδρά θετικά στον πλανήτη.

Ξεκινά το παιχνίδι: Το gaming έχει γίνει ο «ηγέτης» της ψυχαγωγίας, ξεπερνώντας μάλιστα στο χάσμα των γενεών.

Εδώ και τώρα: Οι ευέλικτες λύσεις διευρύνουν την αγοραστική δύναμη και μειώνουν την πίεση κόστους βοηθώντας τους καταναλωτές «να ξοδέψουν για την ευτυχία». Βραχυπρόθεσμα, η «χαρά» είναι ένα κίνητρο αγοράς.

Αναβιώνοντας Ρουτίνες: Η μετά την πανδημία εποχή είναι εδώ και οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να ανακαλύψουν ξανά τον κόσμο παρά τις αβεβαιότητες. Το 39% των καταναλωτών δήλωσε ότι στις περισσότερες από τις καθημερινές τους δραστηριότητες θα έχουν φυσική παρουσία τα επόμενα πέντε χρόνια.

Έμφυλη ισότητα: Οι καταναλωτές αρνούνται να παραμείνουν σιωπηλοί αναφορικά με την ανισότητα μεταξύ των φύλων. Η δίκαιη εκπροσώπηση, η ισότητα και η συμπερίληψη αποτελούν βασικά κριτήρια στην αγοραστική επιλογή των γυναικών.

Οι Ευημερούντες: Η κούραση αρχίζει καθώς οι καταναλωτές περιηγούνται σε έναν χαοτικό κόσμο με εξάντληση να «χτυπά» το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Έτσι, βάζουν πάνω απ’ όλα τις προσωπικές ανάγκες.

Νέοι και Διαφορετικοί: Η Gen Z υπερασπίζεται τις πεποιθήσεις της, έχει «ανοσία» στην παραδοσιακή διαφήμιση και αναζητά αυθεντικότητα και κοινωνικό αντίκτυπο.

Η Alison Angus, Head of Innovation Practice του Euromonitor International, δήλωσε: «Οι εταιρείες θα πρέπει να αναμένουν σημαντικά αποκλίνουσες συμπεριφορές, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τις συνεχείς προκλήσεις ενώ προσπαθούν να βρουν ξανά τον βηματισμό τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα