ESG: Νέα κριτήρια από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, περίπου 50.000 μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις, τράπεζες και ασφαλιστικές με περισσότερους από 500 εργαζόμενους είναι υποχρεωτικό να δημοσιεύσουν αναλυτικές εκθέσεις βιωσιμότητας με βάση συγκεκριμένα πρότυπα για τη χρήση του 2024. Από το 2025 μάλιστα η υποχρεωτικότητα επεκτείνεται και σε μικρότερες επιχειρήσεις. Όλα τα στοιχεία, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο υιοθέτησης των κριτηρίων ESG, ωστόσο ελληνικοί θεσμικοί επενδυτές, όπως π.χ. τα

συνταξιοδοτικά ταμεία, άρχισαν σταδιακά να ενσωματώνουν τις πτυχές αυτών στις επενδυτικές τους στρατηγικές. Μάλιστα, αρκετές εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα άρχισαν να προσφέρουν επενδυτικά προϊόντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση των επενδυτών. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν παραμέτρους που να ενσωματώνουν ζητήματα ESG στις πρακτικές δανειοδότησής τους, λαμβάνοντας υπόψη τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθώς και τους κινδύνους λόγω αδιαφανών πλαισίων εταιρικής διακυβέρνησης. Τελευταίο παράδειγμα αυτό της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), η οποία έχει αναπτύξει πλατφόρμα καταγραφής του ESG αποτυπώματος των επιχειρήσεων.

Τα δεδομένα για την εφαρμογή των κριτηρίων ESG άρχισαν να αλλάζουν από τις αρχές του 2020 για να ενταθούν με τη λήξη της πανδημίας. Πλέον, το ESG αναφέρεται ολοένα και πιο συχνά ως κρίσιμος παράγοντας για τη βιώσιμη ανάκαμψη των εταιρειών, oι οποίες καλούνται να υιοθετήσουν ουσιαστικά τα κριτήρια ESG, να ενσωματώσουν σχετικές πρακτικές και να δημοσιεύουν τις επιδόσεις τους σε εκθέσεις βιωσιμότητας. Κι αυτό όχι μόνο επειδή είναι καλό, αναγκαίο και ηθικό, αλλά διότι σε πολλές περιπτώσεις τα κριτήρια ESG αποτελούν πλέον προϋπόθεση άντλησης χρηματοδότησης -άρα, από τη σκοπιά των επιχειρήσεων, επέκτασης της δραστηριότητάς τους και, τελικά, ανάπτυξης. Και κάπως έτσι, οι βιώσιμες επενδύσεις -δηλαδή εκείνες που πληρούν τα κριτήρια ESG- έχουν εξελιχθεί σε ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο. Παράλληλα, για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση έχει δημιουργηθεί μια αγορά γύρω από τα κριτήρια ESG, που περιλαμβάνει οργανισμούς έκδοσης προτύπων, εταιρείες αξιολόγησης και επενδυτικά funds με βάση το ESG.

Στην πράξη, οι επιχειρήσεις αποτυπώνουν τη συμμόρφωσή τους με τα κριτήρια ESG με τη σύνταξη σχετικών εκθέσεων βιωσιμότητας, δηλαδή κειμένων με βάση διεθνή πρότυπα στα οποία τεκμηριώνεται η συμμόρφωσή τους με σημαντικές πτυχές των ESG. Και όπως βλέπουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον επιχειρηματικό κλάδο, από χρόνο σε χρόνο οι εταιρείες και οι οργανισμοί που προχωρούν στην σύνταξη εκθέσεων βιωσιμότητα αυξάνονται ραγδαία, ενώ την ίδια στιγμή οι εκθέσεις αυτές αποκτούν περισσότερο βάθος ανάλυσης, εισερχόμενες σε περισσότερους τομείς του επιχειρείν του εκάστοτε οργανισμού. Οι αναλύσεις αυτές αφορούν ολόκληρη τη δραστηριότητα και την εφοδιαστική αλυσίδα των επιχειρήσεων, περιλαμβάνουν το ρίσκο και τις ευκαιρίες που προκύπτουν, καθώς και τους αντίστοιχους στόχους και σχέδια δράσης.

Μάλιστα, η ευρωπαϊκή οδηγία CSRD προβλέπει την κατάρτιση επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων και τη σύνταξη των εκθέσεων αυτών από ανεξάρτητους αξιολογητές. Με τη αυγή του 2024, τα νέα κριτήρια ESG που αποφάσισε η Ε.Ε. δημιουργούν νέες προκλήσεις για τις εταιρείες, η επιτυχής αντιμετώπιση των οποίων είναι μονόδρομος. Το αν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί στη χώρα μας ανταποκριθούν σε αυτές, μένει να φανεί στην πράξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα