Business Charity: Χτίζοντας κοινωνικό προφίλ με αλληλεγγύη και ευαισθησία

Ηφιλανθρωπική δράση αποτελεί σημαντικό μέρος της εταιρικής υπευθυνότητας των εταιρειών, των οποίων η στήριξη των κοινοτήτων και η προσφορά σε αυτές έχουν καταλάβει μια από τις πρώτες θέσεις στον σχεδιασμό στρατηγικής. Και ενώ τα metrics παύουν να γίνονται αυτοσκοπός, παρά τα φορολογικά οφέλη της φιλανθρωπικής δωρεάς για τις εταιρείες, η έννοια της προσφοράς και ανταπόδοσης

που αυτή εξυπηρετεί ενισχύει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα τους, συμβάλει στο brand loyalty και βοηθά τους εργαζομένους να αισθάνονται υπερήφανοι για τη δουλειά και την εταιρεία τους.

Επιπλέον, η πρακτική του business charity καθιστά τις εταιρείες αρμούς και κινητήρια δύναμη κάθε πρωτοβουλίας, αλλά και παραδείγματα αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας.

FTSE 100: Μείωση 26% των δωρεών την τελευταία δεκαετία
Η τέταρτη έκδοση της έκθεσης «Corporate giving by the FTSE 100» -των 100 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου-, την οποία διεξάγει η Charities Aid Foundation, δείχνει ότι οι εταιρείες προσέφεραν, το 2022, 1,85 δισ. λίρες σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, ποσό σημαντικά λιγότερο από τα 2,51 δισ. λίρες που είχαν δώσει πριν από μια δεκαετία και αντιστοιχεί σε μια μείωση του ποσού δωρεάς της τάξης του 26%. Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναφέρει η έκθεση, αυτό αντιπροσωπεύει μια ακόμη περικοπή στη φιλανθρωπική χρηματοδότηση σε πραγματικούς όρους.

Η έκθεση δείχνει ότι το συνολικό ποσό που δωρίστηκε το 2022 είναι το ίδιο με αυτό του 2016 -τελευταία χρονιά ανάλυσης- τη στιγμή που συνδυαστικά τα κέρδη των εταιρειών της λίστας FTSE 100, την ίδια περίοδο, τριπλασιάστηκαν. Η έκθεση δείχνει, επίσης, ότι ο αριθμός των εταιρειών που δωρίζουν τουλάχιστον το 1% των προ φόρων κερδών τους έχει παραμείνει περίπου σταθερός, καθώς 24 εταιρείες έδωσαν 1% ή περισσότερο πέρυσι, σε σύγκριση με 26 εταιρείες το 2016. Όσο για τον πιο «γενναιόδωρο» τομέα, σύμφωνα με τα ευρήματα, είναι εκείνος της υγειονομικής περίθαλψης, αντιπροσωπεύοντας μεν μόλις πέντε εταιρείες του FTSE 100, αλλά το 22% των συνολικών δωρεών της λίστας. Σε επίπεδο αντίληψης του κοινού, το 69% του πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να στηρίζουν τις τοπικές κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Ζωτικής σημασίας η purposeful εταιρική κουλτούρα
Παράλληλα, ως μια από τις πλέον ενθαρρυντικές πλευρές της έκθεσης χαρακτηρίζεται η ισχυρή ένδειξη ότι στις εταιρείες της λίστας έχει ενσωματωθεί ευρέως μια κουλτούρα επιχειρηματικής φιλανθρωπίας περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με τους 10 κορυφαίους εταιρικούς δωρητές να αντιπροσωπεύουν το μικρότερο ποσοστό του συνολικού ποσού που δόθηκε ποτέ. Μάλιστα, οι 10 αυτοί δωρητές αντιπροσώπευαν πέρυσι το 62,5% των 1,85 δισ. λιρών που δόθηκαν – το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το 68,3% το 2016 και το 71% με 76% των επτά προηγούμενων ετών, από το 2009 έως το 2015. Όσο για τα 693 εκατ. λίρες που δόθηκαν το 2022 από τις υπόλοιπες εταιρείες είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγράψει ποτέ η έκθεση.

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι ο ρόλος των εταιρειών του FTSE 100 στη δημιουργία και εφαρμογή μιας εταιρικής κουλτούρας με προτεραιότητα το purpose είναι ζωτικής σημασίας, καθώς και ότι το γεγονός ότι μία στις τέσσερις κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου δεσμεύονται να ακολουθήσουν τη βέλτιστη πρακτική της δωρεάς 1% σε καλούς σκοπούς αποτελεί λαμπρή εξέλιξη. Ωστόσο, σε παρέμβασή του, ο Neil Heslop OBE, Chief Executive, Charities Aid Foundation, σημείωσε ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα και ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να καταρτίσει μια εθνική στρατηγική για τη φιλανθρωπική προσφορά, ώστε να κινητοποιηθεί η προσπάθεια τόσο των επιχειρήσεων, όσο και του κοινού.

Συναίσθημα vs. metrics και διατήρηση βάσης δωρητών
Ο διάλογος για τα δικαιώματα, το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα και τόσα άλλα επίκαιρα θέματα, ο οποίος αφορά, απευθύνεται και απαιτεί τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας. Ωστόσο, απαιτείται πλήθος βημάτων για να λυθούν βαθιά ριζωμένα ζητήματα, με κάποια από τα οποία να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους ή να αναμένονται το προσεχές χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρει, σε άρθρο της στο Forbes, η Eileen R. Heisman, President & CEO, National Philanthropic Trust των ΗΠΑ, τέσσερις είναι οι τάσεις που επικρατούν φέτος στον τομέα της επιχειρηματικής φιλανθρωπίας και, συγκεκριμένα:

Αύξηση των δωρεών για τη συμβολή στη διόρθωση συγκεκριμένων καίριων ζητημάτων.Υπέρβαση της φιλοσοφίας του αποτελεσματικού αλτρουισμού (effective altruism).Προσπάθεια για επίτευξη σταθερότητας στις ΜΚΟ στην περίπτωση μιας νέας ύφεσης.Προτίμηση των εταιρειών για δωρεά χρηματικών ποσών, παρά assets.

Καθώς οι δωρεές αποτελούν ένα αξιοσημείωτο μέσο για την ανάληψη δράσης, την έκφραση των ανησυχιών και των πεποιθήσεών τους, οι αμερικανοί δωρητές προβλέπεται ότι θα αυξήσουν τον ρυθμό δωρεών τους φέτος μεταξύ άλλων και ενάντια στην έξαρση της ρητορικής μίσους και της βίας παγκοσμίως.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι η πρακτική του αποτελεσματικού αλτρουισμού, η οποία στερεί τη συναισθηματική σύνδεση του εκάστοτε δωρητή με το ζήτημα στο οποίο επιθυμεί να προσφέρει και πριμοδοτεί τη δωρεά που βασίζεται αποκλειστικά σε metrics υποχωρεί. Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο, στην περίπτωση που ο κόσμος οδεύει προς μια νέα ύφεση, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι ΜΚΟ θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια πιθανή μείωση των δωρεών, να αναθεωρήσουν τους προϋπολογισμούς τους, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν τη βάση των δωρητών τους και να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι λιγότερες συνεισφορές στα προγράμματά τους, αναζητώντας μια νέα σταθερότητα.

Τέλος, δεδομένης της διατήρησης της οικονομικής αβεβαιότητας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και τη στενή σύνδεση της οικονομίας με τις φιλανθρωπικές δωρεές, η Eileen R. Heisman προβλέπει ότι οι δωρητές θα τηρήσουν μια στάση αναμονής στην πραγματοποίηση δωρεών, ενώ θα προτιμήσουν τη δωρεά μετρητών, καθώς οι απώλειες στην αξία των complex assets θα καταστήσουν αυτές τις δωρεές λιγότερο συμφέρουσες από φορολογικής πλευράς.

Οι εταιρείες στο χρηματοδοτικό μείγμα των ΜΚΟ
Στην Ελλάδα, όπου, έως το 2020 και σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος Θαλής ΙΙ, «Οι Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις στην Ελλάδα: Χαρτογράφηση και Αξιολόγηση 2020», το οποίο υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Higgs, λειτουργούσαν 750 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας. Η διαδικασία αξιολόγησης του Θαλής ΙΙ περιελάμβανε δύο κύκλους: ο πρώτος το 2018-2019, µε τα αποτελέσματα να παρουσιάζονται το καλοκαίρι του 2019 και ο δεύτερος το φθινόπωρο του 2019 με τα αποτελέσματα να ολοκληρώνονται, λόγω πανδημίας, τον Δεκέμβριο του 2020. Αναφορικά με το χρηματοδοτικό μείγμα τους κατά τα τρία έτη αναφοράς, οι «Εταιρείες» αποτελούν την τρίτη πηγή χρηματοδότησης των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, μετά τα «Διεθνή προγράμματα» και τις «Κρατικές πηγές», καταλαμβάνοντας το 10,7% του συνολικού χρηματοδοτικού μείγματος, προσφέροντας συγκεκριμένα, 43.468.565,22 ευρώ. Σημειώνεται δε ότι το Higgs θα τρέξει την αξιολόγηση και το 2023 με το σχετικό λανσάρισμα να πραγματοποιείται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Νέα εποχή προσφοράς και ανταπόδοσης
Η επιχειρηματική φιλανθρωπία έχει, ωστόσο, ενταχθεί πλήρως στην επιχειρηματική στρατηγική και σε ποιον βαθμό; Στελέχη της αγοράς συμφωνούν ότι η εν λόγω πρακτική αποτελεί σταθερό μέρος του επιχειρείν και της υπευθυνότητας των εταιρειών τους, υπογραμμίζοντας ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις γίνονται και οφείλουν να γίνονται αρμοί και κινητήρια δύναμη κάθε πρωτοβουλίας, να στηρίζουν και να ενδυναμώνουν τις κοινότητες με όρους αλληλεγγύης. «Πέρα από απλώς ένα μέσο εταιρικής επικοινωνίας, η εταιρική κοινωνική ευθύνη και η επιχειρηματική φιλανθρωπία αποτελούν πλέον ξεχωριστή προτεραιότητα που στοχεύει στη δημιουργία ενός υγιούς και βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο διασφαλίζεται και η βιωσιμότητα της εκάστοτε επιχείρησης», σημειώνει ο Ιωάννης Κορκός, CSR & Communications Officer, Novibet. Όσο για την επιχειρηματική πρακτική της εταιρείας του, προσθέτει ότι η προσπάθεια των σύγχρονων επιχειρήσεων, όπως η Novibet, να αναδειχθούν ως υπεύθυνοι εταιρικοί πολίτες έχει φέρει μια νέα εποχή, όπου οι δράσεις συνεισφοράς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής στρατηγικής.

Επιπλέον, η επιχειρηματική φιλανθρωπία έχει ενσωματωθεί ως πρακτική, σύμφωνα με τη Μυρσίνη Σωτηροπούλου, Chief Marketing Officer, Teleperformance Greece, στη «μετάβαση» από την εποχή της εταιρικής υπευθυνότητας στην υιοθέτηση των κριτηρίων ESG. Υπογραμμίζει την πρόκληση για τις εταιρείες να βγουν από τα κουτάκια του reporting, να ξεπερνούν τις tick the box αντιλήψεις και να φέρνουν διαρκώς στην επιφάνεια την ουσία πέρα από τους δείκτες, παρά την αναντίρρητη αξία τους. «Θεωρώ ότι τα KPIs δεν πρέπει να γίνονται αυτοσκοπός, αλλά μέσο με το οποίο προωθούμε το κοινό καλό. Δηλαδή η επιχειρηματική φιλανθρωπία οφείλει αυτονόητα να διατηρεί τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα, να έχει ως εφαλτήριο την προσφορά και την ανταπόδοση», εξηγεί. Συμπληρώνει δε ότι αυτό γίνεται ορατό τόσο από εμπλεκόμενους stakeholders, όσο και από την κοινωνία ευρύτερα, συμβάλει στο brand loyalty και βοηθά τους εργαζομένους να αισθάνονται περήφανοι για τη δουλειά τους, γνωρίζοντας ότι ο εργοδότης τους δημιουργεί θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Γνώμονας το «κοινό καλό» σε συνεργασία με ΜΚΟ
Η εταιρική φιλοσοφία και η οργανωτική ευελιξία κάθε εταιρείας αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους για την ενσωμάτωση της επιχειρηματικής φιλανθρωπίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα. «Στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να διακρίνεις ανάμεσα σε δράσεις αλληλεγγύης και δράσεις που εντάσσονται στην πολιτική εταιρικής υπευθυνότητας, καθώς, σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οι δράσεις μπορεί να βρίσκονται πέρα από τα στενά όρια της επιχειρηματικής δραστηριότητας και, φυσικά, μπορούν να αφορούν το “κοινό καλό” και μέσα από συνέργειες με ΜΚΟ», σημειώνει η Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας, Lidl Ελλάς.

Όσο για τις περιοχές δραστηριοποίησης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον κόσμο, αναφέρεται «στη στήριξη για την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων, στη διευκόλυνση εισόδου στην αγορά εργασίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική κρίση και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην ανάπτυξη λύσεων και εφαρμογών που κάνουν τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη».

Με νέο mindset στη «think global, act global» εποχή
Σημαντική τάση τόσο στο εξωτερικό, όσο και στη χώρα μας αποτελεί η ευρύτερη έννοια της βιωσιμότητας, με τις ελληνικές εταιρείες να την ενσωματώνουν «στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής ευθύνης τους, κατά το δυνατόν ολιστικά, με έμφαση, ωστόσο, σε δράσεις που είναι συνυφασμένες με το επιχειρηματικό αντικείμενο της εκάστοτε εταιρείας», επισημαίνει ο Ιωάννης Κορκός. Από την πλευρά της, η Μυρσίνη Σωτηροπούλου εστιάζει στην πολυδιάστατη έννοια της βιωσιμότητας, την οποία χαρακτηρίζει ως ξεκάθαρη τάση σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και υπογραμμίζει την ανάγκη για δημιουργία μιας νέας ισορροπίας στον πλανήτη, στις κοινωνίες και στον ίδιο τον εαυτό μας. «Γι’ αυτό και οι εταιρείες προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους.

Κυρίως, όμως, αλλάζουν mindset μέσα από πιο ολιστικές προσεγγίσεις. Η ευημερία δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως κάτι που αφορά μόνο το σήμερα, αλλά και στις επόμενες γενιές. Και αυτό συνιστά μια σημαντική πρόοδο, καθώς συνειδητοποιούμε ότι έχουμε περάσει από τη “think global, act local”, στη “think global, act global” περίοδο». Διευκρινίζει, επομένως, ότι οι εταιρείες συντονίζουν τις δράσεις τους σε κοινούς στόχους και προσπάθειες, καθώς είναι πια βέβαιο ότι οι προκλήσεις δεν γνωρίζουν σύνορα και όρια. «Τέτοιες αντιλήψεις ενσωματώνονται πλέον δυναμικά και στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με δεδομένο μάλιστα ότι συνολικά η οικονομία μας είναι πλέον πιο εξωστρεφής», περιγράφει.

Πέντε βήματα για επιτυχές charitable marketing
Με την εταιρική φήμη να βρίσκεται σε έναν ενάρετο κύκλο άμεσα συνδεδεμένο με την εταιρική φιλανθρωπία, έχει γίνει πλέον σαφές ότι οι εταιρείες δεν κρίνονται μόνο από τα οικονομικά τους αποτελέσματα, αλλά από τον ρόλο τους στην κοινότητα που δραστηριοποιούνται. Η επιχειρηματική φιλανθρωπία δεν βοηθά μόνο τα communities και τους σκοπούς που υποστηρίζει μια εταιρεία, αλλά συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της εικόνας της, αναφέρει άρθρο στην ενημερωτική πλατφόρμα Business.com. Παρέχει δε συγκεκριμένα tips με βάση τα οποία οι εταιρείες μπορούν να αναδειχθούν μέσα από αυτό που αποκαλεί charitable marketing. Συγκεκριμένα, προτείνει τα εξής:

Κάνετε το κοινό να αναφέρεται θετικά στην εταιρεία σας, καθιστώντας το κοινωνό των πρωτοβουλιών σας και χτίζοντας ισχυρές σχέσεις μαζί του.Αναλάβετε «πράσινες» πρωτοβουλίες και επιλέξετε προσεκτικά τις θετικές δράσεις σας.Συνεργαστείτε με κάποιον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος θα δρα στον τομέα όπου εστιάζει η εταιρεία σας.Υιοθετήστε απόλυτη διαφάνεια στις συναλλαγές και στις ενέργειές σας.Πραγματοποιήστε φιλανθρωπικές επενδύσεις, οι οποίες σχετίζονται και ενισχύουν και την αγορά όπου δράτε.

Αμοιβαία κατανόηση, διαφάνεια, ανοικτή λογοδοσία
Καθώς, επομένως, οι εταιρείες συντονίζουν τις δράσεις τους σε κοινούς στόχους και προσπάθειες, δεδομένου ότι οι προκλήσεις δεν γνωρίζουν σύνορα και όρια, οι συνεργασίες με τις ΜΚΟ εμβαθύνονται και ενισχύουν περαιτέρω τις ήδη βαθιές ρίζες τους. Σε αυτό καταλήγουν αμφότερα τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη -εταιρείες και ΜΚΟ- επικροτώντας τις αμοιβαίες σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.

«Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει σαφής κατανόηση των στόχων, των μέσων για την επίτευξη των συνεργασιών και, φυσικά, των διαθέσιμων πόρων», υπογραμμίζει η Βασιλική Αδαμίδου και καταλήγει ότι εξίσου σημαντική είναι και η συναντίληψη για τη φιλοσοφία και τις αξίες που διέπουν τους συνεργάτες και την ίδια τη συνεργασία. «Κάθε συνεργασία με ΜΚΟ θα πρέπει να διέπεται πρωτίστως από διαφάνεια και ανοικτή λογοδοσία. Θα πρέπει να υπάρχει ένα σαφώς ορισμένο πλαίσιο συνεργασίας, μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται η σωστή χρήση εταιρικών πόρων προς κοινά αποδεκτούς στόχους, οι οποίοι οφείλουν να έχουν διαμορφωθεί σε συνεργασία με το ευρύτερο σύνολο των συμμετόχων κάθε δράσης», σχολιάζει ο Ιωάννης Κορκός.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «τα αποτελέσματα κάθε σχετικής δράσης θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν μετρήσιμα και να καθίστανται διαθέσιμα στο κοινό και σε όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους».

Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικής Υπευθυνότητας, Lidl Ελλάς

«Δραστηριοποίηση για το “κοινό καλό” με όρους αλληλεγγύης»
«Ζούμε σε μια εποχή ισχυρών αντιθέσεων και ανισοτήτων. Καθημερινά, βιώνουμε προκλήσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα. Διαμορφώνουν στάσεις και συμπεριφορές, ανάγκες και προσδοκίες. Η κατανόηση και η ενσυναίσθηση είναι πλέον κυρίαρχες αξίες τόσο στο ατομικό, όσο και στο συλλογικό πλαίσιο. Σε αυτό ακριβώς το απαιτητικό περιβάλλον, οι μεγάλες επιχειρήσεις παρεμβαίνουν, προτάσσοντας τον κοινωνικό τους ρόλο. Γίνονται αρμοί και κινητήρια δύναμη κάθε πρωτοβουλίας που έχει στο επίκεντρο την ποιότητα ζωής. Όμως, η δραστηριοποίηση για το “κοινό καλό” γίνεται με όρους αλληλεγγύης. Κάθε εταιρεία που σέβεται τις αξίες και τις σχέσεις της με όλο το οικοσύστημα των ενδιαφερομένων μερών ερμηνεύει την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική εξέλιξη με προϋποθέσεις βιωσιμότητας. Να μπορούμε, δηλαδή, να στεκόμαστε με ουσιαστικές πρωτοβουλίες, υποστηρικτικά, απέναντι σε κάθε συνθήκη που εξασθενίζει τον κοινωνικό ιστό και υπονομεύει τη συλλογική προοπτική. Αυτής, αλλά και των επόμενων γενεών».

Ιωάννης Κορκός, CSR & Communications Officer, Novibet

«Προαγωγή της αξίας του αθλητισμού και των ευκαιριών που δίνει»
«Δεδομένης της σημασίας και της έντασης της κλιματικής κρίσης, η διαφύλαξη της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας είναι αρκετά υψηλά στις τάσεις της επιχειρηματικής φιλανθρωπίας διεθνώς. Παράλληλα, η μείωση της κοινωνικής ανισότητας και η ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην ευρύτερη κοινωνική δραστηριότητα, μέσα από δράσεις δημιουργίας ίσων ευκαιριών για όλους, αποτελεί επίσης μια βασική προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, άξονες όπως αυτοί ενσωματώνονται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής ευθύνης μιας επιχείρησης, κατά το δυνατόν ολιστικά, με έμφαση ωστόσο σε δράσεις που είναι συνυφασμένες με το επιχειρηματικό αντικείμενο της εκάστοτε εταιρείας. Στη Novibet επί παραδείγματι, στο πλαίσιο των δράσεων συνεισφοράς μας, εστιάζουμε στην προαγωγή της αξίας του αθλητισμού και των ευκαιριών που δίνει σε όλους, αφού τα αθλήματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του προϊόντος μας».

Μυρσίνη Σωτηροπούλου, Chief Marketing Officer, Teleperformance Greece

«Στόχος οι κοινές πορείες με διάρκεια και πολλαπλή ωφέλεια»
«Οι κοινές αρχές και αξίες είναι αναμφίβολα μια απαραίτητη βάση, διότι μόνον έτσι νοηματοδοτούνται ουσιαστικά και αποκτούν υπόσταση συνεργασίες μεταξύ εταιρειών και ΜΚΟ, φτάνουν στον πυρήνα των ζητημάτων και κάνουν τη διαφορά. Αυτή είναι μια στρατηγική επιλογή που εφαρμόζουμε οριζόντια στην Teleperformance Greece. Φυσικά, η διαφάνεια έχει καθοριστικό ρόλο, καθώς, με αυτόν τον τρόπο, χτίζονται ειλικρινείς σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Διότι ο στόχος είναι, ή οφείλει να είναι, κοινός. Χρειάζεται, ταυτόχρονα, η απαραίτητη αμοιβαία κατανόηση, καθώς ανεξάρτητα από τις ανάγκες που μπορεί να έχει ένα project, οι εταιρικές διαδικασίες αποτελούν δεδομένα που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Γι’ αυτό και αντίστοιχα η αμοιβαία ευελιξία αποτελεί παράγοντα επιτυχίας τέτοιων συμπράξεων. Ζητούμενο είναι να δημιουργούνται κοινές πορείες που έχουν διάρκεια, αποτελεσματικότητα και τελικά πολλαπλή ωφέλεια».

Οι ΜΚΟ ζωτικής σημασίας συνεργάτες προς το «κοινό καλό»
Αξιόπιστοι συνεργάτες για την κοινωνία και το περιβάλλον, καθώς και για την ενίσχυση της ίδιας της φήμης των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται αναδεικνύονται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ωστόσο, όπως σημειώνουν με σαφήνεια οι επικεφαλής τους, η επιτυχία των συνεργασιών αυτών οφείλει να θεμελιώνεται στις ισχυρές βάσεις της ειλικρίνειας με τον επιχειρηματικό κόσμο και των σταθερών και στοχευμένων στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας συνεργασιών.

Χαρά Τζιουβάρα, Πρόεδρος ΔΣ, Γιατροί του Κόσμου

«Αμοιβαίες σχέσεις ειλικρίνειας με τον επιχειρηματικό κλάδο»
«H κοινωφελής δράση των επιχειρήσεων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της βιωσιμότητας του επιχειρηματικού κλάδου. Στην Ελλάδα, μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται προς μια πιο ανεπτυγμένη προσέγγιση ΕΚΕ. Μια εταιρεία που ενδιαφέρεται έμπρακτα για το κοινωνικό καλό, εμπνέει και κινητοποιεί τόσο τους εργαζομένους της (εταιρικός εθελοντισμός), όσο και τους πελάτες της. Μια επιχείρηση που παράγει κοινωνικό έργο με αξιόπιστους συμμάχους ενισχύει το προφίλ της και κάνει τους πελάτες να νιώθουν καλύτερα, επιλέγοντας τα προϊόντα της. Η ΜΚΟ “Γιατροί του Κόσμου”, ούσα μια αξιόπιστη και διαπιστευμένη οργάνωση στην αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση κοινωφελών προγραμμάτων, αποβλέπει και επενδύει πάντα σε αμοιβαίες σχέσεις ειλικρίνειας με τον επιχειρηματικό κλάδο, καλλιεργώντας σταθερές συνεργασίες και χαράσσοντας στρατηγικές, ώστε να δίνονται άμεσες απαντήσεις στις πραγματικές ανάγκες και αγωνίες της κοινωνίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, κάθε κοινωφελής δράση ΕΚΕ οφείλει να λαμβάνει χώρα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο συστηματοποιημένης λογοδοσίας και διαφάνειας με μετρήσιμα αποτελέσματα και γνώμονα το μέγιστο όφελος για τις ομάδες και τους πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη. Παράλληλα, ο τομέας ΕΚΕ στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση των κριτηρίων ESG σε μια συνεκτική προσέγγιση προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και διαβουλευόμενος με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Νίκος Χαραλαμπίδης, Executive Director, Greenpeace

Περί επιχειρηματικής φιλανθρωπίας και κοινής λογικής ο λόγος
«Ας ξεκινήσουμε με τη διαπίστωση ότι η βελτίωση των συνθηκών ζωής, η προστασία του πλανήτη, δεν αποτελούν πράξεις φιλανθρωπίας, αλλά πράξεις κοινής λογικής, απαραίτητες πράξεις επιβίωσης και έξυπνη επιχειρηματική κίνηση. Αξίζει να δούμε τις σημερινές σχετικές πρακτικές στη χώρα, πέρα και πάνω από τις όποιες εσωτερικές βραβεύσεις και τυχόν βαυκαλισμούς, με μόνο κριτήριο το αποτέλεσμα που έφεραν τόσο στην κοινωνία, όσο και στην ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών, τη βελτίωση κάποιων δεικτών (κοινωνικός αποκλεισμός, βελτίωση συνθηκών ζωής ωφελούμενων, βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών) σε συνδυασμό με την αυξημένη ανεξαρτησία της Κοινωνίας των Πολιτών. Εάν, λοιπόν, αναφερόμαστε σε μια συνεργασία χωρίς δεσμούς εξάρτησης, με σαφές θετικό πρόσημο για την κοινωνία -και περιορισμένο βάρος στην επικοινωνία- τότε, ναι, καλοδεχούμενη η “επιχειρηματική φιλανθρωπία”. Τέλος, πέρα από την πρόθεση να βοηθήσει την κοινωνία, ο επιχειρηματικός κόσμος καλείται επειγόντως να αναθεωρήσει τον δικό του τρόπο λειτουργίας με σκοπό, όχι απλώς να μειώσει το περιβαλλοντικό / κοινωνικό του αποτύπωμα, αλλά να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην έγκαιρη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού, στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όχι με κινήσεις ελεημοσύνης, αλλά με δομικές αλλαγές».

Γιάννης Ηλιόπουλος, Co-Founder & CEO, We4all

«Η ΜΚΟ οφείλει να μεταφράζει μια δωρεά σε πολύτιμο έργο»
«Η “επιχειρηματική-εταιρική φιλανθρωπία” ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία ESG και αυξάνεται ολοένα τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Όσο μεγαλύτερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όσο μεγαλύτερη η θέση ισχύος και επιρροής, τόσο μεγαλύτερη και η υπευθυνότητα της εκάστοτε εταιρείας να συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Η κάθε ΜΚΟ που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να στοχεύει σε συνεχή υψηλά πρότυπα λειτουργίας και διαφάνειας, λύνοντας τα χέρια για την επιχείρηση-χορηγό και όντας ο συνεργάτης της που μπορεί να “μεταφράσει” μια δωρεά σε πολύτιμο κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο. Από την άλλη, οι εταιρείες θα πρέπει να εμπιστεύονται και να επιτρέπουν στη ΜΚΟ της επιλογής τους να επιτελέσει το έργο της χωρίς κωλύματα που προέρχονται από έλλειψη γνώσης και εμπιστοσύνης».

Keywords
business, αλληλεγγυη, business, εταιρική κοινωνική ευθύνη, εν λόγω, δραση, προσφορες, εταιρεία, obe, βιωσιμότητα, συμμετοχή, president, ceo, trust, ηπα, μκο, νέα, ελλαδα, higgs, καλοκαιρι, csr, box, lidl, global, tips, project, βασεις, εκε, γνώμονα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αξιολογηση, κοινωνια, αποτελεσματα, υιοθετηση, δουλεια, εθνικη, επικαιρα, ηπα, μκο, οικονομια, πλαισιο, υφεση, ceo, lidl, αγορα, αγορα εργασιας, αρθρο, αξιζει, αμοιβαια, αξονες, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γιατροι, γνώμονα, δεδομενο, διαστημα, δυναμη, δειχνει, δωσει, δοθηκε, ευρω, υπαρχει, εκε, εκθεση, εκφραση, ελλειψη, εν λόγω, εννοια, εμφάνιση, εξελιξη, επικοινωνια, επενδυσεις, εποχη, επτα, επιτυχια, ερχεται, εταιρεία, εταιρική κοινωνική ευθύνη, ετη, ετων, ευημερια, ευθυνη, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, θαλης, θετικο, κυβερνηση, κινηση, λογο, μειωση, παντα, οντας, ορια, ουσιαστικα, ουσια, οφελος, περιβαλλον, πηγη, ποιοτητα, προγραμματα, ρολο, σαφης, συγκεκριμενα, συμμετοχή, ταση, τρια, τριτη, φυσικα, φθινοπωρο, φημη, φορα, ιωαννης, ανηκει, βηματα, box, csr, δικαιωματα, εφαρμογη, ειλικρινεις, εμφαση, εθνικο, global, higgs, χωρα, project, κομματι, obe, ομαδες, president, tips, trust, θεματα, θεσεις, θετικα, χερια
Τυχαία Θέματα