Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τους πρόσφυγες με απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ

08:17 2/4/2016 - Πηγή: TVNea

Της Άννας Καραβοκύρη

Μέσα σε έντονο κλίμα αμφισβήτησης από την αντιπολίτευση για την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα αλλά και εν μέσω κριτικής από τους «53» του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Τόσο η Τασία Χριστοδουλοπούλου
όσο και Βασιλική Κατριβάνου, αν και ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, διαφοροποιήθηκαν στο άρθρο 60, που αφορά την εξέταση της αίτησης ασύλου, ζητώντας να μην μειωθεί το χρονικό περιθώριο από 28 σε 14 ημέρες.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν είναι ασφυκτικά δεδομένου ότι, από τη Δευτέρα 4 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία.

«Το νομοσχέδιο δεν είναι λύση, αλλά ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη λύση» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Γιάννης Μουζάλας. Υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας πως «υπογράψαμε την καλύτερη συμφωνία υπό τις επικρατούσες συνθήκες γιατί δημιουργείται ένας μικρός, αλλά νόμιμος δρόμος στους πρόσφυγες για την Ευρώπη», ενώ για την Τουρκία εξέφρασε στην δυσπιστία σχετικά με την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Διαβεβαίωσε, επίσης ότι το «αίσχος στην Ειδομένη και στο λιμάνι του Πειραιά θα σταματήσει, αλλά χρειάζεται χρόνος και οργάνωση», ενώ για τις ΜΚΟ είπε ότι δημιουργείται μητρώο όλων αυτών των οργανώσεων, ώστε να είναι «υπό τον έλεγχο του κράτους, το οποίο θα ορίσει που και πως θα δραστηριοποιούνται».

Τέλος, απευθυνόμενος προς το εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ Μουζάλας υποστήριξε ότι ξεκινάει ένα «παιχνίδι ενοχών για την πατρίδα μας περί δήθεν καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τονίζοντας πως «θα τα προστατέψουμε με κάθε τρόπο τηρώντας το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης».

Αμήχανη και ανήμπορη χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής τη στάση της ΕΕ, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης για υποκρισία. «Αντί να καταγγείλουν την ΕΕ που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «πέρασαν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη χώρα, χωρίς να ανοίξει μύτη» και απονέμοντας τα εύσημα στον κρατικό μηχανισμό για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει.

Κάλεσμα σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο απεύθυνε ο πρόεδρος της βουλής, Νίκος Βούτσης, λέγοντας «ελάτε να μιλήσουμε όλοι για το προσφυγικό με λογική διότι επανέρχεται το αφήγημα ότι φταίει η κυβέρνηση, η ιδεοληψία της Αριστεράς και η πολιτική των ανοικτών συνόρων» κι εκτίμησε πως η Ευρώπη θα υποδεχθεί εκατομμύρια μεταναστών, «πολύ περισσότεροι από τους 500.000 που είπε νωρίτερα ο κ. Μουζάλας».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για επαίσχυντη συμφωνία μετά από ένα άθλιο παζάρι ΕΕ - άρχουσας τάξης - Τουρκίας και για ένα απαράδεκτο πινγκ πονγκ στις πλάτες των προσφύγων, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο κουρελιάζει και τσαλαπατά το δίκιο των προσφύγων.

real.grhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα