Βραβεύθηκαν οι «Άλπεις» στη Βενετία

10:31 11/9/2011 - Πηγή: TVNea

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Άλπεις» απέσπασε το βραβείο Osella στην 68η «Μόστρα» της Βενετίας για το καλύτερο σενάριο, το οποίο μαζί με τον Γιώργο Λάνθιμο συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου.Το μεγάλο βραβείο του «Χρυσού Λέοντα» απέσπασε η ταινία Faust του Ρώσου κινηματογραφιστή Alexander Sokurov. Η ταινία, εμπνευσμένη από τον κλασικό «Faust» του Goethe, μετατρέπει τον αρχετυπικό απευθείας διάλογο με τον Διάβολο σε μια επίκαιρη περισυλλογή απέναντι στη διαφθορά της κρατικής εξουσίας. Οι πρωταγωνιστές του «Faust» του Sokurov
ανησυχούν σφόδρα για τη διαφθορά της κρατικής εξουσίας κι η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί είναι πολύ αποπνικτική, σαν να φθάνει το τέλος του… κόσμου, ένα προσφιλές θέμα στο 68ο Φεστιβάλ της Βενετίας, όπως σχολιάζουν μετά τη βράβευση του Faust έγκυροι κινηματογραφιστές, μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο.Συγχαρητήρια δήλωση για τη βράβευση των «Άλπεων» έκανε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος: «Μετά την περσινή, θριαμβευτική πορεία του ‘Κυνόδοντα’ στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Ευθύμης Φιλίππου και οι συνεργάτες τους καταφέρνουν με τη βράβευση των «Άλπεων» στη Βενετία να στρέψουν και πάλι το βλέμμα της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας στη νέα ελληνική δημιουργία.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, ιδίως εν όψει των πολύ αντίξοων συνθηκών που έχει να αντιμετωπίσει κάθε ελληνική κινηματογραφική παραγωγή αυτή την περίοδο.
Η διεθνής διάκριση των ‘Άλπεων’ στη Βενετία αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την αποφασιστικότητα των Ελλήνων δημιουργών να διακριθούν και να αρθρώσουν τον δικό τους λόγο στο διεθνές στερέωμα.
Και μας κάνει να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια που αρχίσαμε, με τον καινούργιο νόμο για τον κινηματογράφο, να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και να διαμορφώσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε η νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών να μείνει και να δημιουργήσει στον τόπο της, αναδεικνύοντας με τη δουλειά και το ταλέντο της το πιο δυναμικό και εξωστρεφές πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας». Η λίστα με τα κυριότερα βραβεία, τα οποία απένειμε επιτροπή με επικεφαλής τον Αμερικανό σκηνοθέτη Darren Aronofsky, έχει ως εξής:

Καλύτερη ταινία - Χρυσός Λέων«Faust» του Alexander Sokurov (Ρωσία)
Καλύτερη σκηνοθεσία - Αργυρός ΛέωνShangjun Cai για την ταινία «People Mountain People Sea» (Κίνα)
Ειδικό βραβείο της επιτροπής«Terraferma» του Emanuele Crialese (Ιταλία)
Καλύτερη ηθοποιόςDeanie Ip για την ταινία «A Simple Life» (Χονγκ Κονγκ)
Καλύτερος ηθοποιόςMichael Fassbender για το «Shame» (Βρετανία)
Ανερχόμενος ερμηνευτήςShota Sometani και Fumi Nikaidou για την ταινία «Himizu» (Ιαπωνία)
Καλύτερο σενάριο«Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου (Ελλάδα)
Καλύτερη φωτογραφία«Wuthering Heights» σε σκηνοθεσία της Andrea Arnold (Βρετανία).
Keywords
Τυχαία Θέματα