Τσίπρας: Διεκδικούμε συμφωνία εξόδου από την κρίση

12:15 8/7/2015 - Πηγή: TVNea
"Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους μας περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις", ανάφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την Ελλάδα, μετά τα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής κατα την οποία οι Ευρωπαίοι έδωσαν τελεσίγραφο στην Ελλάδα πέντε ημερών.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας
η στιγμή είναι κρίσιμη για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.Έκανε λόγο για γενναία επιλογή του ελληνικού λαού υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης και με τις τράπεζες κλειστές.

«Η γενναία επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά επιλογή στην επιστροφή στην Ευρώπη της δημοκρατίας. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει αδυναμίες να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες».

«Η κυβέρνησή μου κι εγώ προσωπικά αναλάβαμε πριν από πέντε μήνες, όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται εδώ και πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω την ευθύνη για τους πέντε μήνες, όμως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη αφορά στα προγράμματα τα οποία εφαρμόστηκαν και δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ένα είναι γεγονός: Η Ελλάδα και ο λαός έκανε μια σκληρή προσπάθεια προσαρμογής, που εξάντλησε τον ελληνικό λαό. Το ίδιο συνέβη και σε άλλες χώρες. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόστηκαν προγράμματα λιτότητας, όμως όχι τόσο σκληρά» συμπλήρωσε.

«Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε ένα πείραμα λιτότητας. Τα τελευταία 5 χρόνια η ανεργία, η φτώχεια και το χρέος εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Σήμερα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απαλλαγεί»

«Διεκδικούμε μια συμφωνία που να δίνει τέλος στη λύση, που θα προβλέπει αξιόπιστες λύσεις, που θα μεταφέρει τα βάρη σε όσους πραγματικά μπορούν να τα πληρώσουν, αυτούς που προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους μας περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, το αίτημα της κάλυψης των αναγκών της χώρας και φυσικά να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το αίτημα στον ESM εστάλη και αναλάβαμε να καταθέσουμε τις αναλυτικές προτάσεις μέχρι αύριο» πρόσθεσε.

«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες μέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης θα έλεγα κυρίως όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης. Θέλω στο σημείο αυτό να είμα ι ξεκάθαρος. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της και για την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα- ας είμαστε ειλικρινείς- δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό ήταν χρήματα για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό», σημείωσε και υπογράμμισε:

«Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα, δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό, ήταν χρήματα για να σωθούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Η Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2014 δεν έχει λάβει δόσεις και δεν ήταν η δική μας κυβέρνηση που ήταν τότε. Το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο και τότε, ακριβώς επειδή και τότε και τώρα δεν υπήρχε κοινωνική συναίνεση».

«Η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε, έχοντας την υποχρέωση να αποπληρώνει και το έκανε από το υστέρημα του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά της πατρίδας μου ευθύνονται οι ξένοι. Φτάσαμε στο όριο της χρεοκοπίας γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανέχτηκαν τη διαφθορά, άφησαν ανεξέλεγκτη την φοροδιαφυγή, δημιούργησαν πελατειακό κράτος. Καμία από τις απαιτήσεις των μνημονίων δεν βελτίωσε τον προϋπολογισμό, καμιά δεν τα έβαλε με το «τρίγωνο της διαπλοκής», καμιά δεν βελτίωσε τη λειτουργικότητα της κρατικής μηχανής. Αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο προσκήνιο κι έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα».

«Αναμένουμε τη συμφωνία των εταίρων μας σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. «Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την ευρωζώνη. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Γι΄ αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».

antenna newshttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα