Το ΔΗΠΕΘΕ παρουσίασε τον προγραμματισμό της νέας θεατρικής περιόδου

11:45 16/7/2015 - Πηγή: TVNea

Τον προγραμματισμό της νέας θεατρικής περιόδου παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Κώστας Καζάκος, με έμφαση στο κλασικό ρεπερτόριο, στη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση και στις εκπαιδευτικές δράσεις, δίνοντας παράλληλα, βήμα στις τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις.
Η πρώτη παράσταση που θα ανέβει στο δημοτικό θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας, θα είναι «Η ζωή του Γαλιλαίου», του Μπέρτολτ Μπρέχτ, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου,
μουσική Διονύση Τσακνή και σκηνικά - κοστούμια της Θάλειας Ιστικοπούλου.
Οι πρόβες της κεντρικής θεατρικής παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσουν στις 17 Αυγούστου, με την προοπτική να ανέβει στο δημοτικό θέατρο, στα μέσα Οκτωβρίου.
Επίσης, ο νεανικός θίασος «Αρμα Θέσπιδος - Θέατρο Εκτός Σκηνής», με υπεύθυνο τον πατρινό ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα Χρήστο Στρέπκο, θα παρουσιάσει τρία μονόπρακτα του Αντον Τσέχωφ, την «Επέτειο», την «Αρκούδα» και την «Πρόταση Γάμου», περιοδεύοντας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Ακόμη, η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη θα αναλάβει την παιδική και εφηβική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, ενώ θα επιλέξει και θα σκηνοθετήσει ένα σύγχρονο έργο για μικρούς και μεγάλους.
Επίσης, αναβαθμισμένα θα είναι τα θεατροπαιχνίδια που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 15 ετών, τα οποία θα ξεκινήσουν πάλι από τον Οκτώβριο, με υπεύθυνη την θεατρολόγο Γιούλη Δούβου.
Στο πλαίσιο, πάντα, των εκπαιδευτικών δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, θα συνεχιστεί η λειτουργία της δραματικής σχολής με διευθύντρια την Ελένη Μποζά και το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων. Επίσης, καθιερώνεται η πρόταση του Μίχαελ Ζάιμπελ, για την θεσμοθέτηση του Opera Studio, που θα αποτελέσει τη συνέχεια του λυρικού εργαστηρίου, το οποίο είχε δημιουργήσει ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Θοδωρής Αμπαζής.
Ακόμη, στον προγραμματισμό του θεάτρου συμπεριλαμβάνονται μικρότερες θεατρικές παραγωγές από το σύγχρονο και κλασσικό ρεπερτόριο , καθώς και συμπαραγωγές και μετακλήσεις που παρουσιάστηκαν με επιτυχία.
Όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κώστας Καζάκος, οι θεατρικές δουλειές που θα ανέβουν, θα στελεχώνονται από ντόπιο δυναμικό, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Πάτρα έχει καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου. Ειλικρινά, δεν ήξερα πόσοι ικανότατοι ηθοποιοί ζουν στην Πάτρα, οι οποίοι εν πολλοίς μένουν αναξιοποίητοι.
Μακροπρόθεσμος λοιπόν στόχος μας θα είναι η δημιουργία ενός μόνιμου σταθερού πυρήνα ηθοποιών, οι οποίοι ζουν και έχουν φτιάξει εδώ τη ζωή τους και θα επανδρώνουν τα έργα που θα ανεβαίνουν στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας».
Επίσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ ανέφερε ακόμη ότι «ο βασικός ρόλος του θεάτρου, της μόνης μορφής τέχνης που γίνεται από ζωντανούς ανθρώπους, μπροστά σε ζωντανό ακροατήριο, είναι ακριβώς να αλαφρώσει τον κόσμο από τα βάσανά του και να πάρει δύναμη, ώστε να αντέξει το μαρτύριο της καθημερινότητας και της ζωής».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης τόνισε πως «η τέχνη του θεάτρου μπορεί να δώσει κουράγιο στον κόσμο να σηκώσει το ανάστημά του και να σταθεί όρθιος απέναντι στις δυσκολίες».
ΑΠΕ-ΜΠΕhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα