Τηλεοπτικές άδειες: Το ΣτΕ αποφασίζει για τον διαγωνισμό

16:31 4/7/2016 - Πηγή: TVNea
Καθοριστική για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είναι η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσπάθειας της κυβέρνησης να χορηγήσει μετά από 25 χρόνια τηλεοπτικές άδειες.

Η τύχη της προκήρυξης που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου για τον διεθνή διαγωνισμό των τεσσάρων αδειών εθνικής εμβέλειας θα κριθεί από τους δικαστές, ενώ η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Ο διαγωνισμός διασφαλίζει τη διαφάνεια, τους ίσους όρους για τους συμμετέχοντες, την οικονομική
βιωσιμότητα των σχημάτων που θα αδειοδοτηθούν, τις θέσεις εργασίας, την υψηλή ποιότητα του προγράμματος που θα φτάνει στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό και τη μεγιστοποίηση του τιμήματος για το ελληνικό Δημόσιο. Η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων θα γίνει στις 14 Ιουλίου, έπειτα θα δοθεί προθεσμία για προδικαστικές προσφυγές έως τις 25 Ιουλίου και έως τις 2 Αυγούστου θα έχει ανακοινωθεί ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων. Επίσης, ενδεικτικά, ο χρόνος διεξαγωγής της δημοπρασίας και η ανακοίνωση όσων κερδίσουν τις άδειες τοποθετείται πριν από τα μέσα Αυγούστου.

Πέρα από τις απαραίτητες ενημερότητες, προβλέπεται ο εξονυχιστικός έλεγχος επί των μετόχων. Δηλαδή, θα πρέπει να προσκομιστούν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και το ποσοστό συμμετοχής τους στις εταιρείες. Εφόσον μέτοχοι είναι άλλες ανώνυμες εταιρείες, θα πρέπει να υποβληθεί επίσης η κατάσταση μετόχων τους, που θα πρέπει να είναι υποχρεωτικώς φυσικά πρόσωπα. Θα πρέπει να κατατεθούν ακόμα τα στοιχεία των μελών της διοίκησης και των νόμιμων εκπροσώπων, το αντίγραφο του ποινικού τους μητρώου και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συμμετέχουν σε εταιρείες ραδιοτηλεοπτικών ερευνών και διαφημιστικές. Τέλος, θα υποβληθούν δικαιολογητικά που θα στοιχειοθετούν το «πόθεν έσχες» των μετόχων, καθώς και πιστοποιητικά μη πτώχευσης και μη αναγκαστικής εκκαθάρισης-διαχείρισης των εταιρειών.

Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας είναι τα 3 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται ότι έχουν αποδεχθεί όλοι οι υποψήφιοι. Ακολούθως, η τιμή αυξάνεται κατά το «βήμα αύξησης», ξεκινώντας με 500.000 ευρώ. Οταν απομείνουν δύο διεκδικητές, η δημοπρασία περνά στο δεύτερο στάδιο, οπότε οι δύο υποψήφιοι καταθέτουν κλειστές οικονομικές προσφορές και η άδεια απονέμεται στον πλειοδότη. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, επαναλαμβάνεται η διαδικασία των κλειστών φακέλων. Αν ο υποψήφιος πλειοδοτήσει για μία άδεια με ποσό χαμηλότερο από την προσφορά που είχε υποβάλει για κάποια προηγούμενη, ως τελικό τίμημα θεωρείται η υψηλότερη προσφορά, δεδομένου ότι όλες οι προσφορές στο σύνολο της διαδικασίας θεωρούνται δεσμευτικές.

Το τίμημα θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις (με τραπεζικές επιταγές) σε 15 μέρες από την ανακήρυξη, εντός 12 μηνών και εντός 24 μηνών από τη χορήγηση της άδειας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής οποιασδήποτε από τις δόσεις, ανακαλείται η άδεια.

parapolitika.grhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα