Πώς δανειοδοτούνταν τα ΜΜΕ;-Η συζήτηση στη Βουλή και μια απάντηση...

13:47 1/7/2016 - Πηγή: TVNea
του Δημήτρη Πετρόπουλου στο ''efsyn.gr''

Κατάπληξη προκαλούν όσα ακούστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τον τρόπο που δανειοδοτούνταν από τις τράπεζες οι μεγάλες εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στην αρχή της συνεδρίασης της επιτροπής αποφασίστηκε να ζητηθούν στοιχεία για τον δανεισμό των ομίλων, «Πήγασος», «Ναυτεμπορική», ΔΟΛ, «Καθημερινή»,
«Real» και «Πρώτο Θέμα», αλλά και για τον «Ελεύθερο Τύπο», τον «Επενδυτή» και τον όμιλο των «Παραπολιτικών» (ραδιόφωνο και εφημερίδα). Κατά την εξέταση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Φραγκιαδάκη, υπογραμμίστηκε από βουλευτές ότι είναι χωρίς κάλυψη (εγγυήσεις) πάνω από το 50% των κεφαλαίων που έχουν πάρει σε δάνεια οι μεγάλοι όμιλοι.

Για τον «Πήγασο», το 88% των κεφαλαίων που έχει πάρει είναι ακάλυπτοι κίνδυνοι, για τον ΔΟΛ το 70%, για το «Πρώτο Θέμα» το 70%, για το Star το 82%. Ο βουλευτής ,Σπ. Λάππας, επικαλέστηκε, επίσης, πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, βάσει του οποίου μετά το 2010 ο ΑΝΤ1, ο «Τηλέτυπος», ο ΔΟΛ, ο «Πήγασος», το «Πρώτο Θέμα», ο «Real», τα «Παραπολιτικά» και άλλοι, είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια. Εντούτοις, συνέχιζαν να δανείζονται από τις τράπεζες -όπως είπε ο βουλευτής- προνομιακά.

Αξιοπρόσεκτα είναι και τα όσα είπε ο βουλευτής ,Νεκτάριος Σαντοριναίος. Συγκεκριμένα, στις 17/2/2014, η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε την «Παρά Ενα Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» με το ποσό των 800.000 εφάπαξ, προκειμένου να προβεί στην αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού «90,1», του σημερινού «Παραπολιτικά FM» και του συνόλου του τεχνικού εξοπλισμού. Για την ασφάλεια της χρηματοδότησης προσφέρθηκε ενέχυρο κατάθεσης ποσού 1.266.000 δολαρίων «μίας offshore εταιρείας, η οποία φαίνεται να είναι ιδιοκτησίας κάποιου κ. Μαρινάκη», όπως είπε ο βουλευτής. Πρόσθεσε, δε, ότι στην προεκλογική περίοδο, εν όψει των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015, η τράπεζα αποδέσμευσε αυτό το ενέχυρο και το αντικατέστησε με μέρος των εσόδων του ομίλου που θα προέρχονταν από διαφημίσεις της Εθνικής Τράπεζας στα Μέσα του ομίλου (εφημερίδα και ραδιόφωνο) «Παραπολιτικά». Δηλαδή, η τράπεζα έδωσε ένα δάνειο το οποίο εγγυήθηκε η ίδια ότι θα πληρωνόταν από τις δικές της διαφημίσεις, οι οποίες όμως δεν θα μπορούσαν ποτέ να προβληθούν αν ο όμιλος «Παραπολιτικά» ήταν σε αδυναμία να λειτουργήσει και να εξυπηρετεί το δάνειό του!

Στην επιτροπή αναφέρθηκε από τον βουλευτή της Ν.Δ.,Ν. Μηταράκη,ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας ,«Αυγή», συμμετέχει κυπριακή offshore εταιρεία. Απαντώντας προχθές μέσω του κύριου άρθρου της, η εφημερίδα αναφέρει: «Το 2014 η πολυμετοχική εταιρεία ,Αυγή, προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία συμμετείχαν μέσω δημόσιας εγγραφής εκατοντάδες φυσικά και ελάχιστα νομικά πρόσωπα. Σ’ αυτή την αύξηση συμμετείχε και μία εταιρεία κυπριακών συμφερόντων, η οποία αγόρασε 16.500 μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ εκάστη».

http://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα