Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης Βαρνάβας στον Σπύρο Χαριτάτο: Δείτε τι απάντησε σε Γερμανούς δημοσιογράφους που χαρακτήρισαν ‘’τεμπέληδες’’ τους Έλληνες και τι είπε για τις 7.500 μερίδες φαγητού που προσφέρει κάθε μέρα! (Φωτογραφίες)

12:02 22/3/2015 - Πηγή: TVNea

Ο Σπύρος Χαριτάτος το πρωΐ της Τρίτης, φιλοξένησε στη ραδιοφωνική του εκπομπή, τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα με αφορμή την επίσκεψη
Γερμανών δημοσιογράφων στη μητρόπολή του, προκειμένου να παρουσιάσουν άλλο ένα θέμα στο γερμανικό κοινό για τους ‘’τεμπέληδες Έλληνες’’. Εκείνος τους απάντησε αποστομωτικά, υπερασπιζόμενος και μέσα από πειστικά επιχειρήματα, ότι οι Έλληνες δεν είναι αυτοί που περιγράφουν οι Γερμανοί!
Η συζήτηση του γνωστού δημοσιογράφου με τον
Ιεράρχη, ήταν συγκλονιστική, γεμάτη από ποιότητα, πνευματικό και λογοτεχνικό βάθος και έμπνευση. Μπορείτε να την ακούσετε, πατώντας επάνω στον παρακάτω σύνδεσμο.
http://www.alpha989.com/Interview.aspx?a_id=71184
‘’Είναι αλήθεια ότι την Παρασκευή που μας πέρασε μία ομάδα Γερμανών δημοσιογράφων επισκέφτηκε την δυτική Θεσσαλονίκη και τη Μητρόπολή μας, για να δουν αν υπάρχει οικονομική κρίση και πώς αντιμετωπίζεται στην περιοχή. Επισκέφτηκαν το συσσίτιο των Αγίων Πάντων, που σείς ο ίδιος προσωπικά έχετε επισκεφτεί και είδατε καθημερινά τον αγώνα των ανθρώπων, των διακονισσών και των ευεργετών, απλά και αθόρυβα, να αντιστέκονται και να αγωνίζονται για τη διάσωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.’’

Σας είπαν για τεμπέληδες και εσείς τους πήγατε στα συσσίτια να δουν τους εθελοντές, που παράτησαν τα πάντα, είτε είχαν δουλειά, είτε όχι, και μαγειρεύουν και φροντίζουν άστεγους συνανθρώπους μας, συνανθρώπους μας που δεν έχουν ούτε ένα πιάτο φαγητό.
Στη συνέχεια ήρθαν στις κοινωνικές δομές, στο Κοινωνικό Πολυιατρείο, στον ‘’Χιτώνα’’(Τράπεζα Ρουχισμού), στην ‘’Αγάπη’’, στο κοινωνικό παντοπωλείο και στο συσσίτιο του Αγίου Νικολάου στην Ξηροκρήνη. Συμπτωματικά, την ώρα που μπήκαν, ένας Διευθυντής Κλινικής, παιδίατρος, άριστος επιστήμων, λέω το όνομά του, ο κ. Καβαλιώτης, που διαθέτει το χρόνο του μαζί με μια ομάδα γιατρών, από στρατιωτικό νοσοκομείο, εθελοντές όλοι, 12 ειδικότητες, δίνουν τη δική τους μάχη να εμβολιάσουν, να εξετάσουν, να συνταγογραφήσουν, να δώσουν φάρμακα. Οι Γερμανοί σημείωναν και φωτογράφιζαν.
Όταν στη συνέχεια, ήταν έτοιμοι να φύγουν, στο κέρασμά μου είπαν: ‘’Σεβασμιώτατε θα σας στεναχωρήσουμε. Αυτό που εμείς ξέρουμε για τους Έλληνες είναι ότι είναι τεμπέληδες, φοροφυγάδες, δεν μπορούν να ζήσουν μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους με αρμονία’’. Εγώ άκουγα με προσοχή. Λέει ''θα θέλαμε να απαντήσετε''. Εγώ τους είπα ’’Μάλλον εγώ θα έπρεπε να ρωτήσω εσάς για τους Έλληνες.’’
‘’Τι εννοείτε Σεβασμιώτατε;’’
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ
‘’ Εσείς πρέπει να ξέρετε πολύ καλά ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί αδικούν τους Έλληνες, γιατί εσείς γνωρίζετε , όταν η χώρα σας ταπεινωμένη από έναν πόλεμο, τον οποίον η ίδια προκάλεσε, έβγαινε μέσα από τα ερείπια, χιλιάδες Έλληνες, ήρθαν, πότισαν τη γερμανική γη με τον ιδρώτα τους, αμέτρητα χέρια ατέλειωτες ώρες δούλευαν στις φάμπρικες και στα εργοστάσια γι’ αυτό που σήμερα ‘’γερμανικό θαύμα’’ αποκαλείτε, έχει τον ιδρώτα και τον κόπο των Ελλήνων συμπατριωτών μου. Άρα λοιπόν, αυτοί εργάστηκαν σκληρά, ενσωματώθηκαν ως δραστήριοι και νομοταγείς πολίτες στην καινούργια τους πατρίδα, συμβάλλοντας ουσιαστικά σ’ αυτό που αποκαλούμε ‘’μεταπολεμικό θαύμα’’ της ανοικοδόμησης της γερμανικής οικονομίας.
Ζητήσατε εργάτες κι εμείς στείλαμε ανθρώπους, ανθρώπινα πρόσωπα και σήμερα είναι ένα υπολογίσιμο, σοβαρό τμήμα της γερμανικής κοινωνίας. Ήταν αυτοί που έχτισαν εκκλησιές, ίδρυσαν γερμανοελληνικές εταιρίες, των Ελλήνων οι κοινότητες ξαναστήθηκαν, πολιτιστικοί σύλλογοι καλλιεργούν το πνεύμα συνεργασίας και φιλίας των λαών μας.Εσείς έπρεπε να μου πείτε για αυτό που ζείτε στη χώρα σας με τους Έλληνες, με τους επιστήμονες, είδατε όλο αυτό εδώ το θαύμα που συντελείται μυστικά και αθόρυβα από τους εθελοντές, είναι αυτές οι ατέλειωτες, οι αμέτρητες γυναίκες που φορούν το πετραχήλι της διακονίας και διακονούν τους πονεμένους, που δίνουν ατέλειωτες ώρες, που ‘’αναπαύονται’’ στην ορθοστασία και τώρα που οι αντοχές μας δοκιμάζονται, η Εκκλησία δίνει την καθημερινή της μαρτυρία μ’ αυτόν το λαό, που έφτασε στα όριά του. Σ’ ένα δύσκολο και βεβαρημένο οικολογικό περιβάλλον, αυτό της δυτικής Θεσσαλονίκης, ο ναός μας λειτουργεί ως ανάχωμα, μέσα από τη διακονία της αγάπης και της προσφοράς’’. Άκουγαν πολύ προσεκτικά.
‘’Αυτοί είναι οι τεμπέληδες;’’ Σήμερα βιώνουμε αυτό το θαύμα που το ακούγαμε μες στους Ευαγγελικούς στίχους, αλλά δεν μπορούσαμε να το κατανοήσουμε, ‘’Ο Χορτασμός των πεντακισχιλίων’’, με τα λίγα ψάρια και τα πέντε ψωμιά, χορταίνουν 7.500 άνθρωποι! Αυτός ο λαός αντιστέκεται, ‘’σταυρώνεται’’ για την ‘’Ανάστασή’’ του, μέρες του Σταυρού, η Σταυροπροσκύνηση, μαζεύεται στις εκκλησιές για να πάρει δύναμη, για να ξεχυθεί μετά, δίνοντας έναν αγώνα, μια μαρτυρία ζωής και ελπίδας. Αυτός είν’ ο λαός μας.

Τι σας απάντησαν Σεβασμιώτατε; Τά ‘χασαν ε;Άκουσαν πολύ προσεκτικά, σημείωσαν και καταλάβαινα από τον τρόπο που αποχαιρετιστήκαμε, πρέπει να άλλαξαν στη σκέψη τους πράγματα και στην καρδιά τους. Γιατί αυτό που είδαν, επιστήμονες, γιατρούς, εκπαιδευτικούς, απλές γυναίκες, ένας ‘’στρατός’’. Μού ‘κανε εντύπωση, λόγω των γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η μεταφράστρια, όταν είπα ‘’Υπάρχει ένας στρατός αγάπης’’ λέει ‘’στη Γερμανία δυσκολευόμαστε να πούμε για το στρατό’’. Λέω ‘’Κοιτάξτε, θέλω να το μεταφράσετε αυτούσια, είναι τι στρατό ετοιμάζεις και πώς τον ετοιμάζεις. Αυτός είναι ο στρατός της ειρήνης και της αγάπης. Στα χέρια του’’ λέω ‘’παρακαλώ να μεταφραστεί αυτολεξεί, κρατάει ατομική βόμβα, το υπερόπλο της αγάπης που ανατρέπει όλα όσα εμείς με αλαζονεία χτίζουμε. Αυτή είναι η πραγματική αλλαγή’’.
Ακόμη αναφέρθηκε σε υπέροχα και λογοτεχνικά λόγια του προέδρου Αντενάουερ (1961) που είπε ‘’Σπέρματα δημιουργικότητας βρίσκονται σε κάθε λαό, ουδέποτε όμως και σε κανέναν τόπο, δεν προσδιόρισαν τόσο έντονα το σύνορο της ανθρώπινης παρουσίας, όπως αυτό συντελέστηκε στους Έλληνες. Το μεγαλοφυές σ’ αυτούς ήταν ότι αποκάλυψαν με αλάνθαστη ακρίβεια το θεμελιώδες, το ουσιώδες, την Αρχή Ιδέα. Από τους Έλληνες πηγάζει Παιχνίδια και ρούχα στις κοινωνικές δομές της Μητρόπολης

κάθε πνευματική μας ενασχόληση’’ και του νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη (1963) στη Στοκχόλμη ‘’Σ’ αυτό τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται.’’ Όταν στο δρόμο της Θήβας, ο Οιδίποδας συναντά τη Σφίγγα και αυτή του θέτει το αίνιγμα, η απόκριση ήταν ‘’Ο άνθρωπος’’. Κι αυτή η απλή λέξη χάλασε το τέρας! Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε!’’ και συνέχισε ‘’Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα! Πράγματι, αυτό το τέρας της κρίσης εμείς το φτιάξαμε και μόνο εμείς μπορούμε να το χαλάσουμε όταν γίνουμε άνθρωποι ξανά.
Όταν ο Σπύρος Χαριτάτος του είπε πως οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, βάζοντας και τον εαυτό του μέσα, δεν μπορούν να αναδείξουν την ουσία των πραγμάτων, δηλαδή την ανεργία, την κατάθλιψη, τα συσσίτια, απάντησε:
Σπύρο μου, η αγάπη είναι μυστική δύναμις, δεν κάνει θόρυβο. Επειδή με ρωτάς, με προκάλεσαν, μου είπαν ότι ‘’ποιος φταίει, αν είμαστε θυμωμένοι με τους πολιτικούς μας’’ είπα ’’είμαι θυμωμένος με τον εαυτό μου, εμείς φταίμε, γιατί δεν μπορέσαμε ν’ αναδείξουμε αυτήν την αλήθεια της αγάπης όσο έπρεπε στους ανθρώπους, ίσως δεν αγωνιστήκαμε όσο έπρεπε, ο Χριστός μας δεν αναζήτησε ούτε υπαίτιους, ούτε έψαξε να βρει τους ενόχους, το πήρε επάνω του και σταυρώθηκε, δεν αναζήτησε να βρει ενόχους για να τιμωρήσει. Ήταν αυτός που σταυρώθηκε, για να μπορέσει να χαρίσει την ανάσταση και το πρόβλημά μας είναι αυτό: κανένας από ‘μας δε θέλει να σταυρωθεί! Εμείς φταίμε για ό,τι γίνεται, αλλά εμείς πρέπει να ξαναγίνουμε άνθρωποι, για να χαλάσουμε το τέρας. Αυτό γίνεται μ’ έναν τρόπο όμορφο, ειρηνικό, δυναμικό. Μ’ αυτή τη διαδήλωση της ειρήνης και της αγάπης, μ’ αυτόν τον υπέροχο λαό που αντιστέκεται.
ΟΙ 7.500 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.
(Ας σκεφτούμε πόσο κοστίζουν όλα αυτά το μήνα. Ας υποθέσουμε ότι κάθε μερίδα κοστίζει 2 ευρώ επί 7.500 = 15.οοο/ μέρα. Επί 30 μέρες= 450.000/ μήνα ΜΟΝΟ για το φαγητό, ΜΟΝΟ σε μία Μητρόπολη! ΤΟΝ ΜΗΝΑ! Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που καλώς αναρωτιούνται τί κάνει η Εκκλησία την εκκλησιαστική περιουσία. Αυτά κάνει.
Την ώρα που ένα διαμέρισμα, για παράδειγμα, νοικιάζεται 200 ευρώ το μήνα,-γιατί παραπάνω μένει ανοίκιαστο- μιλώντας για εκκλησιαστική περιουσία.)
Ο Σπύρος Χαριτάτος έπειτα ρώτησε τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα πόσα άτομα σιτίζονται σήμερα συγκεκριμένη Μητρόπολη.
Ο Σεβασμιώτατος απάντησε ότι τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν 1.487, το 2011 ήταν 2.445, το 2012 ήταν 5.284, το 2013 ήταν 6.573, το Δεκέμβριο του 2014 είναι 7.452 καταγεγραμένες καθημερινές μερίδες φαγητού!!! Απ’ αυτούς χώρια είναι οι 420 μαθητές στους οποίους η Μητρόπολη προσφέρει το πρόγευμα για το σχολείο κάθε μέρα!Επίσης η Μητρόπολη ,ανέφερε ο Σπύρος Χαριτάτος, αγοράζει γιλέκα προστασίας σε αστυνομικούς της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ο Μητροπολίτης Βαρνάβας έκλεισε λέγοντας ‘’Πρέπει να βρεθούμε για ακόμη μία φορά ενωμένοι και να στηρίξουμε τον τόπο μας. Εγώ θέλω να είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι τόσος πόνος, τόση αγάπη, τόσα δάκρυα, τόση προσφορά, τόση ταπείνωση, τέτοιος Σταυρός, θα γεννήσει την Ανάσταση. Η δόξα μας είναι η ταπείνωσή μας. Όπως στο Σταυρό πάνω γράφει ‘’Ο Βασιλεύς της Δόξης’’.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το site της Ιεράς Μητροπόλεως imnst.gr

http://www.tvnea.com
Keywords
θεσσαλονικη, δειτε, ειπε, χαριτατος, http, ρωτήσω, σταυροι, στρατος, ελλαδα, ανάσταση, διαδηλωσεις, οοο, προσφορες, site, tvnea, τραπεζες, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ψωμι συνταγη, αλλαγη ωρας 2012, αστυνομικο τμημα, των αγιων παντων, ξανα, οικονομικη κριση, γερμανια, δουλεια, θεμα, καθημερινη, καταθλιψη, παιχνιδια, ρουχα, ρωτησε, σφιγγα, φωτογραφιες, ψαρια, ωρα, tvnea, αγαπη, αινιγμα, ανεργια, ανάσταση, απλα, ατομικη βομβα, αφορμη, βομβα, βρισκεται, φαγητο, γινεται, γιλεκα, δακρυα, δυναμη, δικη, δοξα, δυναμικο, δυτικη, ευρω, ειπαν, υπαρχει, εκκλησια, εμπνευση, εννοειτε, επρεπε, ζωης, ιδεα, ιδια, θαυμα, λογια, μπορειτε, μυστικα, ξερετε, ομαδα, παντα, ονομα, ορια, ουσιαστικα, ουσια, περιβαλλον, ποιοτητα, ρωτήσω, συζητηση, συνεχεια, συλλογοι, σχολειο, τμημα, φαρμακα, φταιει, φορα, χριστος, ωρες, εκκλησιες, χωρα, καρδια, μια φορα, ναος, νοσοκομειο, ο χριστος, site, σπυρος, θελω να, θηβας, υπεροχο, χερια
Τυχαία Θέματα