Νέο ταχύρρυθμο σεμινάριο μεθοδολογίας και τεχνικών υποκριτικής, με τη Φωτεινή Τσακίρη.

10:15 14/1/2016 - Πηγή: TVNea
Νέο ταχύρρυθμο σεμινάριο υποκριτικής θεάτρου, με τη Φωτεινή Τσακίρη ("50-50", "Litsa.com", "Με τα παντελόνια κάτω", "Απαγορευμένη αγάπη" κ.α), ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", κάθε Σάββατο στις 14:00.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ

Καθηγήτρια: Φωτεινή Τσακίρη
Max. 15 άτομα

Η έκφραση είναι προσωπική υπόθεση … και δεν είναι. Υπάρχουμε, συνυπάρχουμε σε μια κοινωνική σύμβαση και στην προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε και να συνεννοηθούμε, χρησιμοποιούμε έναν κώδικα, κοινά αποδεκτό. Έναν κώδικα συνεχώς
μεταβαλλόμενο και μεταλλασσόμενο. Όπως είναι οι εποχές, όπως είναι η ίδια η ανθρωπότητα. Σαν να πρόκειται για ένα προϊόν υπό κατασκευήν. Και είναι…

Λίγα λόγια για το μάθημα:
Στον πρώτο κύκλο, θα εστιάσουμε, δηλαδή θα κάνουμε το πλαίσιό μας λίγο πιο στενό. Θα το βάλλουμε στα όρια της Τέχνης, και συγκεκριμένα σ’ αυτά της θεατρικής επικοινωνίας, αφού αυτή μας αφορά.
Εκφράζω, σημαίνει, καθιστώ φανερό κάτι εσωτερικό. Εκφράζομαι, αντίστοιχα, σημαίνει, εξωτερικεύω τον ψυχικό μου κόσμο με ορισμένο τρόπο. O σκοπός να βεβαιώσω την προσωπικότητά μου, να αρθρώσω την ύπαρξή μου. Μόνο που αυτό το τελευταίο ενέχει τη βία, γιατί για να ανακαλύψεις εκ νέου τον εαυτό σου πρέπει να αποδομήσεις και να ξεχάσεις όλα τα στερεότυπα, τις κοινοτοπίες και τα μαθημένα μοτίβα που καθιστούν το σώμα, την ψύχη και το πνεύμα οκνηρά.

Στον δεύτερο κύκλο του μαθήματος επανασυστηνόμαστε με το ηχοπαραγωγικό μας σύστημα, ανακαλύπτουμε τις δυνατότητες και συνδεόμαστε με το σώμα μας, εξερευνούμε την σημειολογία του θεάτρου και του ηθοποιού, με αφορμή κλασσικά κείμενα και με μια προτίμηση στη σπουδή, αν θέλετε, του αρχαίου δράματος. Παράλληλα ενημερωνόμαστε για τις επικρατέστερες μεθοδολογίες υποκριτικής και τεχνικές πολύ σημαντικών διδασκάλων. Ο σκοπός ένας: Η κυριαρχία των εκφραστικών μας μέσων .

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι παρακάτω:

Γλωσσικά σημεία: εξερεύνηση του κοινά αποδεκτού γλωσσικού κώδικα.
Παραγλωσσικά σημεία: λόγος και εκφορά, δύναμη της φωνής και έκταση, άρθρωση, τονισμός.
Μιμικά σημεία: κινήσεις προσώπου που εκφράζουν ανθρώπινα συναισθήματα.
Χειρονομίες: υπόλοιπες κινήσεις που προσδιορίζουν κοινωνικές ιδιότητες όσο και προσωπικές.
Γειτνιαστικά σημεία: Χειρονομίες μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο του περιβάλλοντα χώρου.
Σωματικότητα
Ρυθμός / δυναμική
Σχήμα
Βάρος
Ροή
Εσωτερική ενέργεια
Βλέμμα
Ζώνες έντασης - χαλάρωσης
Μεθοδολογίες διδασκάλων: Strasberg, Adler, Meisner, Marshall.

Τα μαθήματα ξεκινούν το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 και θα έχουν διάρκεια 6 μήνες.

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Σάββατο 16:00-18:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.
~~~~~~~~~~~
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning). Χρειάζεται η φυσική παρουσία του σπουδαστή.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 2130024291 ή στο 6940655331

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ: http://www.tabula.gr/Pages/seminars.htmlhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα