Λαοθάλασσα για το τελευταίο αντίο στον Θανάση Βέγγο

13:51 5/5/2011 - Πηγή: TVNea
«Καλό ταξίδι Θανάση. Σ' ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες». Με χειροκρότημαδυνατό και παρατεταμένο, πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Θανάση Βέγγο,νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης, στην Αγία Μαρίνα του Θησείου.
Μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα, με πολλή συγκίνηση, με πολλέςαναμνήσεις από την κοινή καλλιτεχνική -και όχι μόνο- ζωή και άπειρεςκαλές κουβέντες για το συγγενή, φίλο, συνάδελφο και ηθοποιόξεπροβόδισαν οικείοι και πλήθος κόσμου προς την τελευταία του κατοικίατον
Θανάση Βέγγο.
Άλλωστε, ο τόπος ταφής παρέμεινε επτασφράγιστο μυστικό για το ευρύ κοινό, σύμφωνα με επιθυμία της οικογένειας, που δεν θέλησε να δώσει καμίαδημοσιότητα στην τελευταία πράξη.
Από νωρίς το μεσημέρι, κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στον προαύλιο χώροτης μικρής εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο, όπου εψάλη, λίγαλεπτά μετά τις 2, η εξόδιος ακολουθία. Αυτή άλλωστε ήταν καιμια από τις επιθυμίες του δημοφιλούς και αγαπητού ηθοποιού, ο οποίοςκράτησε ως το τέλος τη διακριτικότητα και τη σεμνότητα που τονχαρακτήριζε σε όλη του την καριέρα.
Ο ίδιος ο Θανάσης Βέγγος είχε αποφασίσει οι τίτλοι τέλους να γραφτούνστην αθηναϊκή γραφική εκκλησία, καθώς με την ευρύτερη περιοχή τουΘησείου τον συνέδεαν πολλές αναμνήσεις από κινηματογραφικά γυρίσματα.
«Αγγελική,ειλικρινή ψυχή, άνθρωπο του Θεού» χαρακτήρισε τον «καλό άνθρωπο» οπνευματικός του,πατήρ Γεώργιος, στον επικήδειο που εκφώνησε.
Εκ μέρους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, η Λίλα Καφαντάρη έκανε λόγο«για την προσφορά του ηθοποιού στην τέχνη, με πραγματική αγάπη για τονάνθρωπο και απόλυτη συναίσθηση της συναδελφικότητας. «Έγινε παράδειγμαεντιμότητας και ανθρωπιάς. Στη ζωή του υπερασπίστηκε το δίκαιο ακόμακαι όταν αυτό δεν υπήρχε».
Ο παλιός του αγαπημένος φίλος και συνάδελφος, Γιάννης Βογιατζής, με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρέτησε τον «καλύτεροάνθρωπο» που γνώρισε στη ζωή του. Παρούσα και η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά, που αποχαιρέτησε, με τις μελαγχολικές της νότες, τον εκλιπόντα.
Στη νεκρώσιμη ακολουθία παρευρέθησαν, μεταξύ πολλών άλλων, ο ΑρχιεπίσκοποςΑθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ τον πολιτικό κόσμο εκπροσώπησαν:ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, ο αναπληρωτήςυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης, οβουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και ο δήμαρχος Πειραιά ΒασίληςΜιχαλολιάκος.
Στεφάνια έστειλαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΚάρολοςΠαπούλιας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΒουλήςΦίλιππος Πετσάλνικος, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ΠαύλοςΓερουλάνος, η Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, ο ΜίκηςΘεοδωράκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών.
Ο Σπύρος Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, δήλωσε:«Αποχαιρετάμε έναν λαμπρό ηθοποιό. Ήταν αγωνιστής από νεαρή ηλικία και ηζωή του σημαδεύτηκε από τη διετή κράτηση στη Μακρόνησο. Αυτό τοξερονήσι τον διαπαιδαγώγησε να έχει μία στάση ανυπακοής, διεκδικητικήκαι ανθρ
Keywords
Τυχαία Θέματα