Κρήτη:Βράβευση διακριθέντων μαθητών σε διαγωνισμό Αρχαίων...

11:01 21/4/2016 - Πηγή: TVNea
Η απονομή των βραβείων στους διακριθέντες μαθητές των Β’ και Γ’ τάξεων Λυκείου, οι οποίοι συμμετείχαν στον 28ο διαγωνισμό Αρχαίων Ελληνικών, που διοργάνωσε και φέτος ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Χανίων, έγινε προχθές στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.).

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, μιλώντας στα “Χ.Ν.” ,ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Διά βίου Μάθησης και Απασχόλησης ,Παναγιώτης Σημανδηράκης ,τόνισε ότι «είναι σημαντικό το γεγονός πως για μία ακόμη χρονιά ο Σύλλογος Φιλολόγων Ν. Χανίων βραβεύει μαθητές σε έναν τόσο ιδαίτερο διαγωνισμό. Η Περιφέρεια Κρήτης,
εκτός του ότι υποστηρίζει τέτοιου είδους διοργανώσεις, οφείλει να υιοθετεί το καλό αυτό παράδεγμα και γι’ αυτό προτείνουμε στον Σύλλογο, κρατώντας την ευθύνη του διαγωνισμού, να τον επεκτείνει και στην υπόλοιπη Κρήτη. Έτσι, παιδιά και από άλλους Νομούς να είναι σε θέση να συναγωνιστούν μεταξύ τους για την αξία της γνώσης των Αρχαίων Ελληνικών».

Ο κ. Σημανδηράκης υπογράμμισε επίσης ότι «η συνέχεια των Ελλήνων με το παρελθόν τους ,πρωτίστως είναι η γλώσσα τους. Τα Αρχαία Ελληνικά είναι μία σπουδαία γλώσσα και όλοι αναγνωρίζουν τα οφέλη τής γνώσης της. Άρα έχουμε κάθε λόγο να ενθαρρύνουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, να ενθαρρύνουμε την επαφή των παιδιών με τα Αρχαία Ελληνικά, και ,γιατί όχι, μέσα απ’ αυτούς τους διαγωνισμούς να προκύψουν οι μελλοντικοί επιστήμονες που θα ασχοληθούν με την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και θα διασώσουν αυτό το σπουδαίο-ίσως το σπουδαιότερο- πολιτιστικό κεφάλαιο που έχουμε ως λαός».
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δήμος Σπαθάρας ,επεσήμανε ότι «τα Αρχαία Ελληνικά είναι μια μη ομιλούμενη γλώσσα, η οποία παρουσιάζει τρομακτικές απαιτήσεις, για να μπορέσει να τη μάθει κάποιος με επάρκεια και πληρότητα. Για τα παιδιά που θα ασχοληθούν – μελετήσουν τη γλώσσα, ανοίγεται ένας ολόκληρος κόσμος που περιέχει τις βάσεις του Δυτικού Πολιτισμού, τις βάσεις της σύγχρονης λογοτεχνίας. Άρα, με τη γνώση των Αρχαίων Ελληνικών αποκτούν ένα “διαβατήριο” στην ευρωπαϊκή κουλτούρα». Ο κ. Σπαθάρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, επειδή πάντα υπάρχει το άγχος του σχολείου και ο τρόπος με τον οποίο διδάσκεται μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια η διδακτέα ύλη, γίνεται ένα μάθημα που πολλές φορές τα παιδιά αντιπαθούν. Όμως, νομίζω υπάρχουν τρόποι να τους τα κάνουμε ελκυστικά. Παράλληλα, μαθαίνοντας ο μαθητής Αρχαία Ελληνικά αναπτύσσει και άλλες δεξιότητες – ικανότητες, όπως π.χ. ότι μπορεί να λειτουργήσει το μυαλό σε μία κατεύθυνση, οργανώνει τη σκέψη, απαιτεί μια πειθαρχία, ενεργοποιεί το πιο πλούσιο λεξιλόγιο, άρα οφείλουμε να το κάνουμε πιο ελκυστικό το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών και αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε».

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Χανίων, Μαρίνα Αρετάκη, σημείωσε ότι «το κέρδος για όσους κατέχουν τα “κλειδιά” της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας τοκίζεται. Δεν είναι μόνο η επαφή με τα κείμενα της κλασικής αρχαιότητας, η άσκηση στην ακρίβεια και τη σαφήνεια, η τριβή με την τέχνη του λόγου, το απόθεμα εννοιών και αξιών που αποκτούν. Είναι και η δυνατότητα να κατανοήσουν κείμενα απ’ όλη τη μακρά ιστορία της ελληνικής γλώσσας, από τους βυζαντινούς ύμνους μέχρι την καθαρεύουσα του 19ου αιώνα»

Πηγή:Χανιώτικα Νέαhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα