Γιατί η Εκκλησία διαφωνεί με τη γιόγκα;

12:30 19/6/2015 - Πηγή: TVNea

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες μέρες, η Εκκλησία της Ελλάδας καταδίκασε τη γιόγκα, κάτι που έχει κάνει επανειλημμένα και σταθερά από την αρχή της εμφάνισής της στην Ελλάδα. 'Οπως μπορούμε να διαβάσουμε στο romfea.gr ''Στό πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στην Ελλάδα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής της
ευθύνης για την αποφυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού, με αφορμή την πρόσφατη καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 21ης Ιουνίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα», η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπενθυμίζει στο χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι: η «Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, έχει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ «είδος γυμναστικής».
Ως εκ τούτου η «Γιόγκα» τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών.''
Οι άνθρωποι που προσεγγίζουν τη γιόγκα και τους γκουρού δεν είναι ούτε τρελοί, ούτε άρρωστοι, έχουν ανάγκη για πνευματική αναζήτηση, το οποίο μόνο ως καλό μπορεί να θεωρηθεί! Απλώς θα πρέπει να γνωρίζουν κάποια πράγματα γύρω απ' αυτήν! Και ποιός θα μπορούσε να τους το εξηγήσει καλύτερα από κάποιον που έζησε και τις δύο πλευρές, και τη γιόγκα και την ορθοδοξία και κατέγραψε αυτή του την εμπειρία;Το γιατί η Εκκλησία διαφωνεί με τη γιόγκα, μπορείτε να το βρείτε με πολλές λεπτομέρειες, αντικειμενικότητα και βιωματική προσέγγιση στο βιβλίο ''Οι Γκουρού, ο νέος και ο Γέροντας Παΐσιος'', που το έγραψε πριν από λίγα χρόνια κάποιος Έλληνας, ο οποίος είχε μπει πολύ βαθιά μέσα στη γιόγκα, αλλά είχε την τύχη να συναντήσει τον άγιο Παΐσιο, ο οποίος είχε το διορατικό και το προορατικό χάρισμα και του εξήγησε με λεπτομέρειες τί ακριβώς συμβαίνει εκεί! Δείτε τί γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του''Δεν ήθελα να εξαπατηθώ γιά μία ακόμη φορά στη ζωή μου. Παρ’ όλα τα θαμαστά γεγονότα που είχα δει από τον π. Παΐσιο…. Τον αμφισβητούσα. Δεν πίστευα τις εξηγήσεις που έδινε. Μπορεί αυτός να το βλέπει έτσι, η πραγματικότητα όμως να τον ξεπερνά. Μπορεί να κατέχει ένα τμήμα της αλήθειας, μπορεί κάποια άλλα τμήματα της αλήθειας να υπάρχουν και σ’ άλλα συστήματα σκέψης και σε άλλες θρησκείες. Μπορεί να είμαι τώρα επηρεασμένος από την έντονη προσωπικότητά του, από το περιβάλλον του Αγίου Όρους. Αν απομακρυνθώ, αν πάρω κάποια απόσταση να δω διαφορετικά τα πράγματα.
Αποφάσισα λοιπόν να δώσω ίσες ευκαιρίες και στους Ινδουιστές γιόγκι. Τους γνώριζα βέβαια πριν γνωρίσω τον π. Παΐσιο, αλλά ποτέ δεν είχα πάει στην Ινδία, στο κέντρο τους, στην καρδιά τους. Αποφάσισα λοιπόν να ανοίξω την ψυχή μου και σε αυτούς, όσο την είχα ανοίξει και στο γέροντα. Αποφάσισα να πάω να ζήσω μαζί τους, να ζυμωθώ μαζί τους, όπως είχα κάνει και με τους ορθοδόξους μοναχούς.
Γιά να είμαι τελείως ανεπηρέαστος και ανοιχτός, έβγαλα συμβολικά από πάνω μου το σταυρουδάκι που είχε φτιάξει με τα χέρια του ο γέροντας και πήγα στην Ινδία ανοιχτός… καλοπροαίρετος. Στην πραγματικότητα πίστευα ότι η γιόγκα μου ταιριάζει καλύτερα. Πίστευα ότι και αυτή είναι ένας δρόμος προς το Θεό.
Έτσι βρέθηκα στην Ινδία και έζησα γιά μήνες μέσα στά άσραμ μαζί με τους Σουάμι και τους γκουρού. Απόκτησα εμπειρίες και από τούς δύο χώρους. Πάλεψαν μέσα στην ψυχή μου. Μπόρεσα να συγκρίνω την ποιότητα και την προέλευσή τους.
Ήταν χωρίς κίνδυνο αυτή μου η στάση; Όχι, κινδύνεψα πολύ. Δεν τα έβγαλα πέρα με τις δικές μου δυνάμεις. Βοηθήθηκα η καλύτερα σώθηκα χάρη στις επεμβάσεις του Θεού που έλυνε πολλά πρακτικά καθημερινά προβλήματα, πέρα από τα πνευματικά. Αν δε βοηθούσε ο Θεός, θα είχα καταστραφεί ολοκληρωτικά.'' (εικ και απόσπασμα από greekorthodoxbooks)

http://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα