Εκλογές: Έχουμε μία μόνο ευκαιρία να αλλάξουν όλα και στο στρατό

19:20 6/1/2015 - Πηγή: TVNea

Και τελικά, στις 25 Ιανουαρίου καλούμαστε να ψηφίσουμε. Καλούμαστε να βγάλουμε νέα κυβέρνηση. Μια νέα κυβέρνηση που μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές στον Ελληνικό στρατό, αλλαγές που συζητάμε εδώ και χρόνια, αλλά ποτέ δεν τέθηκαν ούτε στο τραπέζι.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα αλλάξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται δημοσκοπικά. Δεν θα εξετάσω το τι θα γίνει με τις ζωές μας, αυτό δεν
το ξέρει κανείς. Θα αναφερθώ στο τι θα γίνει με τις ζωές των νεοσύλλεκτων, τι θα γίνει με τη θητεία και διάφορα άλλα που πρέπει να αλλάξουν εδώ και χρόνια.

Πέρυσι ήταν μια χρονιά πολυάριθμων διώξεων ανυπότακτων, με τις αρχές να είναι ιδιαίτερα σκληρές απέναντί τους. Ανυπότακτοι οι οποίοι έχουν συλληφθεί και δικαστεί στο παρελθόν, συλλαμβάνονται ξανά γιατί το αδίκημα της ανυποταξίας ως γνωστόν είναι διαρκές και μπορεί το κάθε στρατοδικείο να το ξανατρέξει όποτε αυτό θελήσει. Σαν τη γάτα που κυνηγάει την ουρά της. Φτάσαμε στον απόλυτο παραλογισμό να δικάζουμε έναν άνθρωπο και να τον τιμωρούμε για τον ίδιο λόγο ξανά και ξανά. Κάθε δίωξη συνοδεύεται κι από ένα εξοντωτικό πρόστιμο των 6.000Ε που θεσπίστηκε το 2011. Ένα πρόστιμο που αν δεν παρουσιαστείς μέσα σε μερικές μέρες από τη μέρα που έχεις κληθεί, πηγαίνει αμέσως στην εφορία ενώ ακόμα δεν έχουν γίνει καν ενέργειες για να θεωρηθείς ανυπότακτος! Πολλοί Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές, σε περίπτωση που δεν παραλάβουν το σημείωμα κατάταξης ή γίνει κάτι και δεν ειδοποιηθούν, αυτομάτως ένα πρόστιμο 6.000Ε χρεώνεται με το ονοματεπώνυμό τους στην εφορία. Το λέω αυτό γιατί είναι πολλοί που το έχουν πάθει, άτομα που δεν είχαν κανένα λόγο να μην πάνε στρατό, απλά δεν ειδοποιήθηκαν ποτέ για την κατάταξή τους και μόλις επιστρέφουν στην Ελλάδα και απευθύνονται στις στρατιωτικές αρχές για να καταταγούν, μαθαίνουν ότι στην εφορία τρέχει πρόστιμο 6.000Ε που πρέπει να πληρώσουν! Ο μόνος τρόπος για να το γλιτώσουν είναι να θεωρηθούν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, να κάνουν τη θητεία τους και πάλι το δικαστήριο θα κρίνει αν τελικά έχουν δικαίωμα να διαγραφεί το πρόστιμο!
Ο ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές στο παρελθόν, έχει σταθεί στο πλευρό των ανυπότακτων και έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του και τη διαμαρτυρία του όσο αφορά τις συνεχείς διώξεις και συλλήψεις. Για το πρόστιμο επίσης, έχει αναφερθεί λέγοντάς το άδικο και εξωφρενικό, δείχνοντας έτσι τις διαθέσεις του για κατάργηση. Άλλωστε πολιτική πρωτοβουλία χρειάζεται, τίποτε άλλο.

Για τους νεοσύλλεκτους και τις συνθήκες στα Ελληνικά στρατόπεδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει στο παρελθόν και έχει ταχθεί υπέρ των Ελλήνων φαντάρων και των δικαιωμάτων τους. Μπορεί να κάνει πολλές βελτιώσεις ύστερα από μελέτη πάνω στο θέμα. Είναι πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν. Και κατά πρώτον να κλείσουν επιτέλους τα πολλά άχρηστα στρατόπεδα που εξυπηρετούν μόνο βύσματα. Αν κλείσουν αυτά τα στρατόπεδα, αυτόματα λύνεται το πρόβλημα σε ανθρώπινο δυναμικό στα υπόλοιπα. Οπότε με αυτό σαν δεδομένο ανοίγει ο δρόμος για μια πιθανή μείωση της θητείας, που την θέλει κι ο λαός και η τσέπη των οικογενειών μας που δεν έχει να σκάει χιλιάρικα ευρώ για τη θητεία. Η κατάργηση της θητείας είναι πολύ δύσκολο να γίνει, δεδομένων των αντιδράσεων που θα δεχθεί από τα άλλα κόμματα, από τον στρατιωτικό κόσμο και δεδομένων των "απειλών" που υπάρχουν γύρω μας. Μια έστω μικρή μείωση όμως, είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε.

Αντίθετα αν κάνουμε το λάθος και εκλέξουμε τη ΝΔ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποια στιγμή να αυξηθεί η θητεία. Θυμίζω ότι μέχρι και πολύ πρόσφατα, σε δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, για το αν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί η θητεία, είπε ότι το θέμα έχει τεθεί στο τραπέζι και θέλει μελέτη! Αν δεν το έκαναν το προηγούμενο διάστημα φοβούμενοι αντιδράσεις του κόσμου, να είστε βέβαιοι ότι αν επανεκλεγούν για άλλα 5 χρόνια, δεν θα έχουν πια κανένα φόβο. Ήδη με τις τελευταίες διατάξεις που έκαναν στους στρατιωτικούς κανονισμούς, δείχνουν τις προθέσεις τους για τους νεοσύλλεκτους και τους τυχόντες αναβολής.... Ήδη μείωσαν σε 2 χρόνια την αναβολή που δίνεται για ανώτατη εκπαίδευση και έκοψαν το δικαίωμα σε κάποιον να κινήσει διαδικασία αναβολής για δεύτερη φορά, αν στην πρώτη φορά κρίθηκε Ι1. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Αν επανεκλεγούν, ένας Θεός ξέρει τι άλλα έχουν σκεφτεί για να περιορίσουν τον κόσμο που ζητάει αναβολή ή απαλλαγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη έχει μιλήσει και για την εναλλακτική θητεία, η οποία σήμερα είναι δικαίωμα μόνο όσων την επιθυμούν για θρησκευτικούς λόγους. Όσοι έχουν ιδεολογικούς λόγους και απλά δεν θέλουν να κρατούν όπλο, οι επιτροπές τους απορρίπτουν και τους στέλνουν στο στρατό καταπατώντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα. Ένα θέμα για το οποίο έχουμε φάει διεθνές κράξιμο από τη Διεθνή Αμνηστία και συνεχίζουμε. Για να μην αναφερθώ στην τιμωρητική διάρκεια της εναλλακτικής θητείας που είναι 15 μήνες εργασία σε όποιο μέρος σε επιλέξουν, χωρίς μισθό, χωρίς δικαιώματα. Πράγματα για τα οποία έχει διαμαρτυρηθεί έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν και δεν έχει κανένα λόγο να μην αλλάξει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη ευκαιρία να δούμε ένα διαφορετικό αύριο στο στρατό, με τα δείγματα να μοιάζουν θετικά ως προς τα δικαιώματά μας. Γιατί το να διεκδικήσεις αναβολή, είναι δικαίωμα και σιγά σιγά μας το στερούν και αυτό. Γιατί το να μην θες να βαράς σκοπιά μέσα στο κρύο κοιτώντας ένα τοίχο, είναι δικαίωμα και θα έπρεπε να έχουν ξεσηκωθεί όλοι οι στρατεύσιμοι και μαζί και οι στρατιωτικοί για να μπουν επιτέλους κάμερες στις υπηρεσίες και να καταργηθούν κάποιες υπηρεσίες που δεν υπάρχει λόγος να γίνονται. Αλλά και να ξεσηκωθούν τώρα, ξέρουν ότι δεν θα πετύχουν τίποτα και θα έχουν και κυρώσεις. Το θέμα είναι τουλάχιστον να μπορείς να διαμαρτύρεσαι αν κάτι θεωρείς λάθος και τώρα δυστυχώς ούτε αυτό δεν μπορείς να κάνεις. Οι στρατεύσιμοι να διαμαρτυρηθούν πού; Στην αναφορά; Και ποιός θα τους ακούσει; Το στρατιωτικό προσωπικό που θα γελάσει ειρωνικά ή θα τους δώσει φυλακή; Αν όμως το προσωπικό δεν έχει με το μέρος του την κυβέρνηση, μπορεί και να ακούσει πιο στοργικά το φαντάρο...

Αν λοιπόν θέλουμε ένα καλύτερο αύριο για τους νέους μας, αν θέλουμε επιτέλους να σταματήσουν τα καψώνια και οι εξευτελιστικές συμπεριφορές, αν θέλουμε να καταργηθεί το εξοντωτικό και άδικο πρόστιμο των 6.000Ε που βαραίνει όποιον δεν παρουσιαστεί στην ώρα του, αν θέλουμε να πάψει να είναι διαρκές αδίκημα η ανυποταξία, αν θέλουμε μια καλύτερη εναλλακτική θητεία χωρίς επιτροπές που να αποφασίζουν για μας χωρίς κανένα κριτήριο, η λύση είναι μόνο η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Οι εκλογές θα φέρουν ελπίδα και ένα καινούργιο μέλλον στο στρατό. Αρκεί να πράξουμε έξυπνα.

πηγή: zougla.gr - blog αναγνωστών http://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα