Tηλεμαραθώνιος Αγάπης Για τον εμβολιασμό των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο

08:33 7/12/2012 - Πηγή: TVNea
To TvNea στηρίζει τον Tηλεμαραθώνιο Αγάπης της UNICEF για το 2012
Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στο Αμφιθέατρο του Βυζαντινού Μουσείου στην Αθήνα, τον Τηλεμαραθώνιο Αγάπης της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου που διοργανώνεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ και την κατάσταση
εμβολιασμών στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Τη συνέντευξη τύπου έδωσαν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της Τηλεόρασης της ΕΡΤ κ. Κώστας Σπυρόπουλος, ο Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Παιδίατρος Επιδημιολόγος κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Κώστας Ασκούνης.
Ο κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος, παρουσίασε τα τελευταία στοιχεία της UNICEF για τους εμβολιασμούς, από το Forum της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Ανοσοποίηση και τους Εμβολιασμούς (GAVI), που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα (5-7 Δεκεμβρίου) στο Dar es Salaam της Τανζανίας. Παρουσίασε επίσης τη σημαντική πρωτοβουλία συνεργασίας για την υποστήριξη των εμβολιασμών παιδιών ευπαθών κοινωνικών ομάδων στη χώρα μας σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και το Υπουργείο Υγείας.
Κόσμος
• Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία 35 χρόνια καθώς τα ποσοστά κάλυψης εμβολιασμού για τις βασικές ασθένειες που απειλούν τη ζωή των παιδιών αυξήθηκαν από λιγότερο του 5% το 1974 σε 83% σήμερα με αποτέλεσμα να σώζονται 2 έως 3 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο από βέβαιο θάνατο.
• Πάρόλα αυτά, το 2011, 22,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω του ενός έτους σε όλο τον κόσμο δεν έλαβαν τους βασικούς τακτικούς εμβολιασμούς (DTP3) και παραμένουν απροστάτευτα απέναντι στις ασθένειες. Πάνω από το 70% αυτών των παιδιών ζουν σε δέκα χώρες.
• Περίπου 19.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα, κατά κύριο λόγο από αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, τα 2,5 εκατομμύρια από μόλις τρεις αιτίες: Πνευμονία, διάρροια και ελονοσία.
Ελλάδα
Η «Εθνική Μελέτη Κατάστασης Εμβολιασμού στην Ελλάδα 2012», που έγινε πρόσφατα από τον Τομέα Υγείας του Παιδιού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ανέδειξε ορισμένα σημαντικά ευρήματα που μπορούν να συμβάλουν στην στοχευμένη ανάπτυξη δραστηριοτήτων ώστε στη χώρα μας, παρά την κρίση, να βρεθούμε μπροστά από τις εξελίξεις και να μην έχουμε επιδημίες και αύξηση των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό:
• Το επίπεδο εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα βρέθηκε πολύ υψηλό.
• Το 65–70% των παιδικών εμβολιασμών γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, που υποδεικνύει ένα μεγάλο κενό σε μια εποχή που αυξάνεται ο αριθμός φτωχών και ανασφάλιστων οικογενειών.
• Ευάλωτες ομάδες - όπως Ρομά και μετανάστες - τείνουν να έχουν χαμηλότερη, εμβολιαστική κάλυψη.
Στους δύσκολους σημερινούς καιρούς πρέπει να αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε από κανένα παιδί να μην λείψουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί:
• Με τον ουσιαστικό συντονισμό όλων των δυνάμεων, Κράτους-ΕΟΠΥΥ-Δήμων-ΜΚΟ-Συλλόγων και άλλων φορέων, καθώς οι μεμονωμένες ενέργειες είν
Keywords
Τυχαία Θέματα