Scandal: η σειρά-φαινόμενο που δημιούργησε ρεύμα

18:51 4/6/2014 - Πηγή: TVNea
Με την ταραχή που έχει προκληθεί στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους όλων των χωρών της υφηλίου,και κυρίως των δυτικότερων, τα ζητήματα που αφορούν αυτούς τους χώρους έχουν αποκτήσει και τηλεοπτικό ενδιαφέρον. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της εναρμόνισης της ψυχαγωγίας με ένα και μόνο μοντέλο,όπου τα δελτία ειδήσεων έχουν αποκτήσει ένα χαρακτήρα ημι-ψυχαγωγίας, οι σειρές που αφορούν αληθινά,αλλά και φανταστικά γεγονότα στον πολιτικό χώρο φαίνεται να κερδίζουν έδαφος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης, το πολιτικό θρίλερ του αμερικανικού δικτύου ABC
Scandal,από την δημιουργό του κορυφαίου Grey's Anatomy.
Η υπόθεση,βασισμένη εν μέρει στην πρώτη και δεύτερη θητεία του αμερικάνου προέδρου George W. Bush και στην διαχειρίστρια πολιτικών κρίσεων του Judy Smith, περιστρέφεται γύρω από την επικοινωνιολόγο και image maker Olivia Pope(Kerry Washington), η οποία διαχειρίζεται οποιαδήποτε πολιτική κρίση ξεσπάσει στον Τύπο και τα ΜΜΕ,και ειδικότερα οτιδήποτε αφορά τον πρόεδρο Fitzgerald Grant (Tony Goldwyn).

Η σειρά σε κάθε σκηνή κόβει την ανάσα με αποκαλύψεις που καθηλώνουν αλλά και με τον τρόπο παρουσίασης των ανθρώπων της πολιτικής σκηνής : αδίστακτοι,ανελέητοι,χωρίς ίχνος οίκτου για τις ανθρωπίνες ζωές,δεν θα διστάσουν να πουλήσουν και την ψυχή τους στο διάολο για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Χαρακτηριστική είναι και η εικόνα που παρουσιάζει η σειρά για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με έκδηλη την εικόνα του κανιβαλισμού της ιδιωτικής ζωής των δημοσίων προσώπων,αλλά και της ανάλωσης των ειδήσεων,που είναι ταχύτερη και από την ταχύτητα του φωτός. Αναδεικνύει,επίσης, και μία τάση της εποχής για απενοχοποίηση της διαφθοράς και της διαπλοκής της πολιτικής εξουσίας και μετατροπή αυτών σε στοιχείο ψυχαγωγίας και κοινωνικής κριτικής ταυτόχρονα,προκειμένου να βελτιωθεί το πολιτικό σύστημα και να μην επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος.Κάτι που δυστυχώς περνά απαρατήρητο,λόγω της μαζικότητας των τηλεοπτικών προ'ι'όντων και της άκριτης κατανάλωσής τους από το μαρικάνικο τηλεοπτικό κοινό.

Στην Ελλάδα,μια νέα φιλόδοξη παραγωγή θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβρη, με τον τίτλο Δικαίωση,ακολουθώντας την τάση της εποχής για τέτοιου είδους προγράμματα. Η ελληνική πολιτική σκηνή,όμως, είναι πιο περίπλοκη, πολυ μικρότερη και σαφώς με άλλο κώδικα πρέπει και μη. Η δυσκολία που θα αντιμετωπίσει ένα τέτοιο εγχείρημα είναι να αποτυπώσει την πραγματικότητα της χώρας,με ακρίβεια,συνέπεια και ειλικρίνεια,να αναδείξει τα φλέγοντα ζητήματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής και να ασκήσει κριτική στα προβλήματα και τις στάσεις της πολιτικής ζωής του τόπου.

Άγγελος Χατζηδάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα