Eurovision 2014: Ποιες χώρες έχουν πει το "ναι"; - Ποιες αποχωρούν;

21:31 6/9/2013 - Πηγή: TVNea
Στο στάδιο "B&W Hallerne" της Κοπενχάγης στις 6, 8 και 10 Μαΐου πρόκειται να διεξαχθεί ο 59ος πανευρωπαϊκός μουσικός διαγωνισμός της Eurovision το 2014 και οι διοργανωτές έχουν ήδη βάλει πλώρη για τις προετοιμασίες του μεγαλύτερου παγκοσμίως μουσικού event, με το σύνθημα "Join Us"!.

Μετά τη νίκη της Emelie De Forest τον περασμένο Μάιο, οι Δανοί διοργανωτές έχουν βάλει στοίχημα με τον εαυτό τους να παρουσιάσουν τον καλύτερο διαγωνισμό της Eurovision
που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ!

Τι κι αν απέχουμε οκτώ μήνες(!) πριν από την έναρξη του διαγωνισμού, 25 χώρες έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, ενώ κάποιες άλλες δήλωσαν από νωρίς την αποχώρησή τους ή την άρνηση για επιστροφή.

Συγκεκριμένα, οι 25 χώρες που έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη Eurovision του 2014 είναι οι: Άγιος Μαρίνος, Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισραήλ, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Π.Γ.Δ.Μ, Ρωσία, Σουηδία και Φινλανδία. Μάλιστα, ο Άγιος Μαρίνος ανακοίνωσε [όπως πρώτοι σας είχαμε ενημερώσει πριν από μερικούς μήνες] πως πρόκειται να εκπροσωπηθεί για 3η συνεχόμενη χρονιά από τη Valentina Monetta, ενώ πριν από λίγες ημέρες η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση των Σκοπίων ανακοίνωσε πως η εκπρόσωπος της χώρας το 2014 στο διαγωνισμό θα είναι η Tijana Dapcevic.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες οι χώρες που προανήγγειλαν την αποχή τους από τη Eurovision του 2014. Αυτές είναι - μέχρι στιγμής - η Ανδόρα, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία, χώρες που δεν συμμετείχαν ούτε στον περσινό διαγωνισμό στη Σουηδία. Στον ίδιο δρόμο φαίνεται πως θα βαδίσουν η Τσεχία, το Μονακό και το Μαρόκο. Την ίδια ώρα, υπάρχουν 3 χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στο μουσικό διαγωνισμό, όπως το Καζακστάν, το Κόσσοβο και το Λίχτενσταϊν. Βέβαια, για την έγκριση της συμμετοχής τους απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Χώρες όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Τουρκία, που πέρσι απείχαν από το διαγωνισμό για διαφορετικούς η καθεμιά λόγους, φαίνεται πως φέτος προθυμοποιούνται να επιστρέψουν.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται η επιβεβαίωση συμμετοχής των υπολοίπων χωρών που συμμετείχαν πέρσι αλλά δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη την παρουσία τους για το 2014: Ισπανία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν, Κύπρος και Αρμενία.

Τέλος, όσον αφορά την Ελλάδα, η συμμετοχή μας στο διαγωνισμό θα πραγματοποιηθεί εφόσον, βέβαια, η EBU αναγνωρίσει ως μέλος της το νέο φορέα Δημόσιας Τηλεόρασης που δρομολογεί να "χτίσει" η κυβέρνηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα