«Ζητείται ελπίς» από τους νέους

Άμεσο κίνδυνο μετατροπής σε χώρα γερόντων εξαιτίας του μεταναστευτικού κύματος αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Χιλιάδες απόφοιτοι πανεπιστημίων, νέοι επιστήμονες, βγάζουν εισιτήριο για το εξωτερικό, απελπισμένοι από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την αναξιοκρατία και τη γραφειοκρατία του ελληνικού συστήματος.

Νέοι που μετανάστευσαν για ένα καλύτερο αύριο, μίλησαν μέσω skype στην εκπομπή του newsbomb

«Αποκαλύπτω» με τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Χάρη Λαζαρόπουλο.

Φεύγουν για Γενεύη μέχρι Χονγκ Κονγκ!

Πριν από ένα χρόνο δύο νέες γιατρίνες, οι κυρίες Γιαννούτσου και Ανδριανάκη, βρήκαν «καταφύγιο» στη Γενεύη και σήμερα δηλώνουν δικαιωμένες για αυτήν την απόφαση, αν και νοσταλγούν τη χώρα τους.

«Φύγαμε από την Ελλάδα διότι μέχρι να κάνεις την ειδικότητά σου περνούν πολλά χρόνια. Και εδώ έχουμε τις δυσκολίες μας, αλλά είναι αρκετά καλά τα πράγματα σε σύγκριση με την Ελλάδα. Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε την έρευνα και την ειδικότητα στη Γενεύη και στη συνέχεια να επιστρέψουμε. Όμως πώς να το κάνουμε, αν δεν έχουμε μία θέση στην Ελλάδα για να ξεκινήσουμε», είπαν.

Για το μακρινό Χονγκ Κονγκ ετοιμάζει τις βαλίτσες της η Μαρία Τσακαλέρου – Κλαπάφτη, μηχανικός στο επάγγελμα, η οποία μάλιστα ήταν υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2009 στην Καβάλα.

«Ξεκίνησα να κάνω κάποιες συζητήσεις για το διδακτορικό μου και τελικά πήρα υποτροφία στο Χονγκ Κονγκ. Στην Ελλάδα έχω να αντιμετωπίσω το τέρας της γραφειοκρατίας. Χρειάζονται μήνες για να καταφέρει ένας νέος να δημιουργήσει μία εταιρεία», είπε η ίδια στην εκπομπή.

Γραφεία… μεταναστών

«Χρυσές» δουλειές κάνουν τα γραφεία ευρέσεως εργασίας στο εξωτερικό. Ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου γραφείου στη Θεσσαλονίκη Σταύρος Αντωνίου, περιέγραψε στην εκπομπή το προφίλ των νέων που αναζητούν καλύτερη τυχη:

«Καθημερινά δεχόμαστε 50 βιογραφικά! Είναι νέοι άνθρωποι πτυχιούχοι, όπως γιατροί, οικονομολόγοι και μηχανικοί. Προτιμούν τις αγγλόφωνες και γερμανόφωνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και τελευταία ενδιαφέρονται και για τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή», σημείωσε.

Η άλλη όψη της μετανάστευσης

Ωστόσο, τα πράγματα στο εξωτερικό δεν είναι τόσο ρόδινα, όσο φαντάζονται ορισμένοι.

«Έχω φίλους που έχουν πάει στην Ολλανδία και τις πρώτες ημέρες κοιμούνται στα παγκάκια και άλλοι παρακαλούν τους ιερείς να τους βάλουν στις εκκλησίες, για να μην περάσουν τη νύχτα στο δρόμο. Αν δεν έχεις βρει κάτι πριν φύγεις ή δεν έχεις γνωστούς, δεν είναι εύκολα», δήλωσε στην εκπομπή ο κ. Γιώργος, τηλεθεατής που σπούδασε στο εξωτερικό, προσπάθησε να εργαστεί και αντιμετωπίστηκε με ρατσισμό και επέστρεψε στη χώρα.

Οι νέοι «ανέκριναν» τους υποψήφιους πολιτικούς

Τους προβληματισμούς τους και το φόβο τους για το αύριο περιέγραψαν «ζωντανά» στην εκπομπή νέοι που βρέθηκαν στο στούντιο, ενώ υπέβαλλαν ερωτήσεις στους πολιτικούς που είχαν απέναντί τους.

«Τελειώνω σε δύο χρόνια και δεν υπάρχει περίπτωση να βρω δουλειά σε αυτό που αγαπάω και σπουδάζω. Δεν θέλω να φ

Keywords
Τυχαία Θέματα