Ζέλικ: Με το νέο πακέτο διάσωσης αγοράζεται χρόνος

Μια δυνατή υποψηφιότητα για την Παγκόσμια Τράπεζα θα πρέπει να έχουν οι ΗΠΑ, ώστε να ωφεληθεί και η χώρα και η τράπεζα, υποστήριξε ο απερχόμενος διοικητής της, Ρόμπερτ Ζέλικ.

Ο Ζέλικ, ο οποίος δεν έχει κανένα ρόλο στη διαδικασία επιλογής, όπως τόνισε, υποστήριξε ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η αμερικανική, πρέπει να αντιπροσωπεύεται

στα κορυφαία διεθνή όργανα.

Ωστόσο, κατά τη συνέντευξή του στη Σιγκαπούρη, παρατήρησε ότι οι Αμερικανοί δεν κατέχουν ανώτατες θέσεις στα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τις περιφερειακές τράπεζες ανάπτυξης ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Θέλω οι ΗΠΑ να νιώσουν την αίσθηση της ευθύνης στο διεθνές σύστημα. Συνεπώς υπό την έννοια αυτή, αν επιλεγεί ο σωστός Αμερικανός υποψήφιος πιστεύω ότι αυτό θα είναι καλό για τις ΗΠΑ και για την τράπεζα», δήλωσε.

Μέχρι σήμερα δύο πρόσωπα έχουν κυρίως αναφερθεί ως πιθανοί διάδοχοί του: η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου και πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επιμείνει ότι η Κλίντον δεν θα αναλάβει αυτή τη θέση.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Ζέλικ είπε ότι το τελευταίο πακέτο διάσωσης ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ σημαίνει ουσιαστικά ότι αγοράζεται χρόνος.

«Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε. Εν μέρει εξαρτάται από τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι Έλληνες», τόνισε.

«Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χειρίζεται το θέμα της Ελλάδας μεμονωμένα αλλά ο πυρήνας των θεμάτων στα οποία πρέπει να επιτύχει είναι ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα