Υπό έλεγχο η ένταση στο Νότιο Σουδάν

Οι μαχητές τους οποίους, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν, κινητοποίησε εναντίον της ο πρώην αντιπρόεδρος Ρικ Μάκαρ εγκατέλειψαν την πορεία τους προς την Μπορ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Τζόνγκλεϊ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.


"Σύμφωνα με τις πηγές μας, οι τοπικοί επικεφαλής των Λου και Ντάου Νούερ έπεισαν τους νεαρούς και οι περισσότεροι επέστρεψαν στα σπίτια τους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Μάικλ Μακουέι. "Ως εκ τούτου, και εκτός μιας νέας κινητοποίησης, φαίνεται πως η κατάσταση είναι ήρεμη

τώρα". "Είναι καλά γιατί δεν θέλουμε να χαθούν άλλες ζωές", πρόσθεσε.

Η Τζούμπα κατηγορεί από χθες τον Ρικ Μάκαρ ότι κινητοποίησε έως και 25.000 νεαρούς μαχητές της εθνότητας Λου Νούερ, μέλη, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μια ομάδας που αποκαλείται "Λευκός Στρατός", που είναι έτοιμοι "να επιτεθούν ανά πάσα στιγμή" στο Τζόνγκλεϊ (ανατολικά).

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Μόζες Ρουάι Λατ δεν διέψευσε την παρουσία εχθρικών προς την κυβέρνηση δυνάμεων στο κρατίδιο. Δήλωσε, ωστόσο, πως δεν πρόκειται για Λου Νούερ που έχουν κινητοποιηθεί από τον Ρικ Μάκαρ αλλά για στρατιώτες που αποφάσισαν μόνοι τους να στραφούν κατά της κυβέρνησης.

Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο έλεγχος που ασκεί ο Μάκαρ στους άνδρες αυτούς, η απειλή μιας νέας επίθεσης φαίνεται να βαραίνει στο Τζόνγκλεϊ.

Ο εκπρόσωπος της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν (Minuss), Τζόζεφ Κοντρέρας, κάλεσε "τα κόμματα που έχουν μια επιρροή σε αυτές τις ένοπλες ομάδες να τις πείσουν να σταματήσουν αμέσως την προώθησή τους ώστε να αποφευχθεί άλλο ένα λουτρό αίματος".

Keywords
Τυχαία Θέματα