Ξεκινά νωρίτερα η κατασκευή του αγωγού South Stream

Τον Δεκέμβριο του 2012 θα ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού South Stream όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο όμιλος του φυσικού αερίου Gazprom, όπου μέσω αυτού το προϊόν από τη Ρωσία θα φθάνει στην ΕΕ μέσω Μαύρης Θάλασσας.


Μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο ότι η κατασκευή του αγωγού θα άρχιζε το 2013.

Συγκεκριμένα σε σημερινή ανακοίνωση του ομίλου διευκρινίζεται ότι την εντολή επίσπευσης των εργασιών «έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πούτιν».

Μάλιστα η οδηγία του Πούτιν στις 30 Δεκεμβρίου

δόθηκε αμέσως μετά την άδεια που παρείχε καθυστερημένα η Άγκυρα το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού να περάσει από τα χωρικά της ύδατα.

«Πρόκειται για έργο. . . που περίμεναν πολλοί, ξεκινάμε λοιπόν νωρίτερα την κατασκευή» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλεξέι Μίλερ.

Ο South Stream πρόκειται να καλύψει απόσταση 3.600 χιλιομέτρων.

Ειδικά μέσω της Βαλκανικής χερσονήσου, θα έχει δίκτυα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ενώ από το έδαφός της θα καταλήγει στη δυτική Ευρώπη και δε θα διέρχεται καθόλου από την Ουκρανία.

«Η ρωσική πίεση προς την ουκρανική κυβέρνηση ανεβαίνει», σημείωσαν ειδικοί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς το Κίεβο συμφώνησε σε χαμηλότερες τιμολογήσεις όσον αφορά την διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός του.

Μάλιστα η Gazprom έχει ήδη ενεργοποιήσει τον North Stream, ο οποίος περνά από το βυθό της Βόρειας θάλασσας.

Σχετικά με το υποθαλάσσιο τμήμα του South Stream, στο μετοχικό κεφάλαιο της κατασκευάστριας εταιρείας υπάρχει 20% συμμετοχή του ιταλικού κολοσσού ENI.

Ο γαλλικός όμιλος EDF και η γερμανική εταιρεία Wintershall (του ομίλου BASF) έχουν συμμετοχή 15%. Ο Gazprom διατηρεί το υπόλοιπο 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

Για τα επίγεια τμήματα του αγωγού, ο κολοσσός θα συνεργαστεί με αρκετές κρατικές εταιρείες αυστριακές, βουλγαρικές, κροατικές, ελληνικές, ουγγρικές, σερβικές και, τέλος, σλοβενικές.

O αμερικανικών συμφερόντων Nabucco, θα μεταφέρει φυσικό αέριο της περιοχής του Καυκάσου στην Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας και της βαλκανικής χερσονήσου σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο .

Keywords
Τυχαία Θέματα