Ξανά σε λειτουργία ο πυρηνικός αντιδραστήρας στη Σουηδία

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Όσκαρσχαμν της Σουηδίας τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία σήμερα το πρωί ύστερα από τρεις ημέρες διακοπής εξαιτίας της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεδουσών σε κύκλωμα ψύξης.

Το περιστατικό σημειώθηκε στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού του Οσκαρσχαμν, στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Δεν υπήρξαν επιπτώσεις στους καταναλωτές ούτε στην ασφάλεια.

Η εταιρία OKG, θυγατρική

της γερμανικής ΕΟΝ που έχει την εκμετάλλευση του πυρηνικού αυτού σταθμού, είχε ανακοινώσει ότι αναγκάστηκε να σταματήσει προληπτικά τη λειτουργία του αντιδραστήρα την Κυριακή "εξαιτίας της παρουσίας μεγάλου αριθμού μεδουσών στο σημείο υδροληψίας του συστήματος ψύξης".

Οι μέδουσες προκάλεσαν ζημιές σε έναν μηχανισμό που φιλτράρει το θαλασσινό νερό, αναγκάζοντας την OKG να προχωρήσει στην αντικατάσταση ορισμένων τμημάτων και στον καθαρισμό των αγωγών με νεροβολή υψηλής πίεσης, εξήγησε η εκπρόσωπος Εμι Ντάβιντσον.

Η ρύπανση, η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού και η μείωση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, τα προβλήματα αυτά που πλήττουν κυρίως τη Βαλτική, αναφέρονται από τους επιστήμονες ως παράγοντες που ευνοούν την έξαρση της παρουσίας μεδουσών.

Keywords
Τυχαία Θέματα