Βενεζουέλα: Την Κυριακή η εκλογή νέου προέδρου

Τον διάδοχο του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας καλούνται να επιλέξουν την Κυριακή οι ψηφοφόροι της χώρας. Αντίπαλοι στην εκλογική αναμέτρηση ο αριστερός υπηρεσιακός πρόεδρος Νίκολα Μαδούρο και ο υποψήφιος της ενιαίας αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

Περίπου 18,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν στα σχεδόν 14.000 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η προεκλογική εκστρατεία

μετά το θάνατο του Τσάβες τον περασμένο μήνα ήταν εξαιρετικά βραχύβια, καθώς κράτησε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Ο Μαδούρο, στον οποίο ο Ούγκο Τσάβες έδωσε το χρίσμα του διαδόχου λίγο πριν το θάνατό του στις 5 Μαρτίου, στάθηκε στους ισχυρούς δεσμούς του με τον Τσάβες, ενώ ο Καπρίλες μίλησε για την συνένωση σε μια βαθιά διχασμένη χώρα αλλά και για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο 40χρονος επικεφαλής της αντιπολίτευσης απέφυγε προσεκτικά την οποιαδήποτε επιθετική κριτική κατά του εκλιπόντος Τσάβες, ο θάνατος του οποίου έφερε πολλούς κατοίκους της Βενεζουέλας σε κατάσταση σοκ.

Οι εκλογές της Κυριακής είναι ουσιαστικά μια επιλογή μεταξύ της παραμονής στην αριστερά ή μιας στροφής προς τα δεξιά. Ο 50χρονος Μαδούρο θεωρείται ως το άνετο φαβορί, αν και φάνηκε να υποχωρεί κάπως η δημοτικότητα του καθώς πλησίαζαν οι εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα