Τσίπρας: Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από τους πολίτες

Ένα ακόμη σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα, τόσο στους δανειστές, αλλά και στα «παπαγαλάκια» τους στο εσωτερικό έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας,…

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές τόσο για την προηγούμενη κυβέρνηση που «σε συνεργασία με τα ξένα κέντρα εξουσίας τοποθέτησε ναρκοπέδια» πριν αποχωρήσει, όσο για τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος «μας παραπλάνησε».

«Είμαι στο στούντιο γιατί έχω την ανάγκη να βρεθώ απέναντι στους πολίτες», τόνισε μιλώντας «στον Ενικό» του STAR και εξήγησε ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης και πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες για το τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, δεν μπλοφάρουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας «στον Ενικό».

Για το ενδεχόμενο η κα Μέρκελ να πει όχι σε αυτά που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πρόθεση να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα, ενώ παραδέχθηκε πως μία εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία για την κα Μέρκελ όσο και για την ίδια την ελληνική κυβέρνηση.

«Η Merkel έχει πρόθεση για λύση. Θα ήταν αποτυχία για την Merkel η χρεοκοπία της Ελλάδας και το Grexit, αλλά βρίσκεται εγκλωβισμένη στην αδυναμία της να παραδεχθεί πως το πρόγραμμα λιτότητας απέτυχε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα δεν απέδωσε καρπούς και σκόρπισε πόνο και απελπισία σε εκατομμύρια Ελλήνων. Βρισκόμαστε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Δεν σκίσαμε με μία το μνημόνιο, αλλά είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να φύγει από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Καταφέραμε να ξεφύγουμε από το e-mail Χαρδούβελη. Καταφέραμε να ξεφύγουμε από μία σειρά υφεσιακών δεσμεύσεων της 5ης αξιολόγησης».

«Θα ήταν εύκολο», πρόσθεσε, «με μία υπογραφή να πάμε σε συμφωνία, αλλά δεν έχω αυτή τη λαϊκή εντολή.

Ακολούθως, αφού παραδέχθηκε πως «η ακινησία παράγει κίνδυνο ύφεσης», σημείωσε πως «δεχόμαστε πιέσεις για την αναίρεση αρκετών σημείων της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου», συμπληρώνοντας: «Η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε μάλιστα να κάνει λόγο για «παγίδα» που έστησαν τα κέντρα εξουσίας, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία πως με τη δίμηνη παράταση που πήρε τοποθέτησε… νάρκες:

«Ο Σαμαράς δεν πήρε εσκεμμένα παράταση. Βρήκαμε ένα ναρκοθετημένο πεδίο αναλαμβάνοντας την εξουσία. Η προηγούμενη κυβέρνηση, σε συνεργασία με ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας, καιροφυλακτούν για να σκοντάψουμε. Πολλοί επιχαίρουν με την προοπτική της αποτυχίας. Επιδίωξαν ότι θα είμαστε μια παρένθεση και αυτό θέλουν ακόμα. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτειες».

Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, διέψευσε την προηγούμενη κυβέρνηση που μιλούσε για 1,5%, ενώ υπογράμμισε πως όταν παρέλαβε αντιμετώπισε «μία εικόνα δημόσιων ταμείων στα κόκκινα». Δήλωσε μάλιστα πως «δεν ήταν λάθος που δεν ζήτησαν χρήματα πριν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, γιατί είχαν παραπλανηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τα χρήματα που υπάρχουν»…

Αναφερόμενος στη στάση της ΕΚΤ, ο Αλέξης Τσίπρας την κατηγόρησε για ανορθόδοξη και ανήθικη τακτική με το κλείσιμο της στρόφιγγας των ελληνικών τραπεζών, αφήνοντας σαφείς αιχμές και εναντίον των δανειστών, καθώς «η ΕΚΤ δυο ημέρες πριν από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου επέβαλε στη χώρα μας χρηματοπιστωτική ασφυξία μειώνοντας κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ το πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων».

Όπως αποκάλυψε, οι δανειστές υποσχέθηκαν προφορικά πως μετά τη συμφωνία θα έλυναν το πρόβλημα, κάτι που τελικά δεν έγινε. «Δυστυχώς στηριχθήκαμε στις προφορικές δηλώσεις τους οι οποίες δεν τηρήθηκαν. Μάλιστα προσωπικά είχα επικοινωνήσει και με τον κ. Ντάισελμπλουμ και με είχε διαβεβαιώσει ότι θα λυθούν τα ζητήματα μετά την πολιτική συμφωνία...».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι και οι δηλώσεις τύπου «δεν έχουμε σχέδιο, πρόγραμμα και προτάσεις» είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, ότι γίνεται διαρροή ψευδών ειδήσεων χωρίς, όπως είπε, «να θέλω να κρύψω αδυναμίες που ενδεχομένως υπάρχουν», ενώ αποκάλυψε ότι οι δανειστές εμμένουν στο mail Χαρδούβελη .

Ακολούθως, δεν παρέλειψε να καλύψει απόλυτα τον Γιάνη Βαρουφάκη τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικό asset για την κυβέρνηση.

«Πιστεύω ότι έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα για τον Βαρουφάκη, αλλά αυτό είναι μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Είναι προφανές ότι θα προτιμούσαν να έχουν κάποιον που να του λένε «forget it Giannis». Είναι βέβαιον όμως ότι δεν θέλουν τον Βαρουφάκη...».

Keywords
Τυχαία Θέματα