Τσεχία: Η διαφθορά ρίχνει την κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πέτρ Νέτσας, θα παραιτηθεί σήμερα Δευτέρα, στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, με τις μαζικές συλλήψεις μελών της κυβέρνησής του από η Διεύθυνση κατά του οργανωμένου εγκλήματος της Τσεχικής Αστυνομίας

Ο Νέτσας ενημέρωσε για την απόφασή του μετά την ολονύχτια συνεδρίαση της ηγεσίας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών,

"Φυσικά, μελέτησα πολύ προσεκτικά την εξέλιξη της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης, από την προηγούμενη Τετάρτη.

Καταλαβαίνω, ποιες επιπτώσεις έχει για μένα. Γι' αυτό και τώρα ενημέρωσα τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών, και στη συνέχεια τους εταίρους μας στην κυβερνητική συμμαχία, ότι τη Δευτέρα θα παραιτηθώ από τη θέση του προέδρου του υπουργικού συμβουλίου", - είπε κατά τη συνεδρίαση, η οποία έλαβε χώρα στο κτίριο όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, δήλωσε ότι οι διώξεις που ασκήθηκαν στους συλληφθέντες είναι "σοβαρές".

Η Γιάνα Ναγκόνια, στενή συνεργάτης του Πρωθυπουργού, κατηγορείται για δωροδοκίες και κατασκοπεία. Η Ναγκόνια φέρεται να έχει δωροδοκήσει βουλευτές ώστε να μην πέσει η κυβέρνηση, πριν από ένα χρόνο, ενώ -μεταξύ των ατόμων που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση- ήταν και η σύζυγος του Πρωθυπουργού.

Τώρα ο κεντροδεξιός συνασπισμός θα επιχειρήσει να βρει νέο πρωθυπουργό και μέλη υπουργικού συμβουλίου για να εξαντλήσει την θητεία της.

Την προηγούμενες ημέρες- και ενώ είχαν συλληφθεί μεταξύ άλλων ο βοηθός του Τσέχου πρωθυπουργού και η της επικεφαλής του Γραφείου του, ο Νέτσας είχε δηλώσει ότι ότι δεν είχε κάνει τίποτα "ανέντιμο" και δεν θα παραιτηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα