Τσαμπουκάς με φέσι στην ΑΟΖ Κύπρου

Την αύξηση της… αδρεναλίνης σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο στην Ανατολική Μεσόγειο προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας κ. Τανέρ Γιλντίζ, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) Κύπρου.

Η σχετική αναφορά του κ. Γιλντίζ έγινε μέσω της εφημερίδας «Σαμπάχ» με αφορμή το πρόγραμμα παρουσίας στην Τουρκία της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας GDF.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε σχετικώς με τις έρευνες στην Μεσόγειο ότι

το πλοίο σεισμικών ερευνών που αγόρασε ο τουρκικός οργανισμός πετρελαϊκών ερευνών ΤΡΑΟ, έναντι 130 εκατ. δολαρίων, το «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά» (“BarbarosHayrettinPasa”), προβαίνει τώρα σε εργασίες στη Μερσίνα και στην Αλεξανδρέττα.

Πρόσθεσε μάλιστα, υπαινισσόμενος την ΑΟΖ της Κύπρου: «Το πλοίο θα κάνει σεισμικές εργασίες και νότια της Κύπρου».

Η αναφορά αυτή είναι ένα βήμα - και μάλιστα μεγάλο - σε σχέση με προηγούμενη δήλωση του ίδιου στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, παραπέμποντας σε σχετική απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τότε λοιπόν είχε πει ότι το πλοίο θα κάνει επί 3 εβδομάδες εργασίες ερευνών στην περιοχή Μερσίνας, Αλεξανδρέττας και Αττάλειας και σε μια προσπάθεια ταυτόχρονου ελιγμού και «διαπραγμάτευσης» ο κ. Γιλντίζ είχε προσθέσει: «Αργότερα θα συζητήσουμε με τον αξιότιμο Πρωθυπουργό εάν θα περάσει ή όχι στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Εάν ο Πρωθυπουργός το εγκρίνει μπορεί να περάσει βόρεια ή νότια της Κύπρου. Και αυτό επειδή έχει και τεχνική πλευρά και πολιτική πλευρά (το θέμα)»...

Έμμεση έκκληση για ανταλλάγματα!

Τότε είχε εκτιμηθεί από αναλυτές - και το είχαμε επισημάνει - ότι η...οπή διαφυγής που άφηνε η Άγκυρα υπό την μορφή «ευχέρειας» του κ Ερντογάν, να αποφασίσει, αποτελούσε κίνηση ώστε να μπορεί να υπαναχωρήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός λόγω πιθανών πιέσεων που θα του ασκηθούν από ΗΠΑ κλπ και να φανεί ως δική του πρωτοβουλία.

Παράλληλα έριχνε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο υποχώρησης ( υπό μορφή δικής του απόφασης ) ώστε οι ενδιαφερόμενοι για την σταθερότητα στην περιοχή να του «τάξουν» κάτι ως αντάλλαγμα.

Οι Γάλλοι κάνουν μπίζνες με τους Τούρκους

Ενεργειακή συνεργασία και συνέργειες με την Τουρκία επιχειρεί η Γαλλία.

Με τον τίτλο «Ένας ακόμα γίγας έρχεται στη Μαύρη Θάλασσα», ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, κ. Γιλντίζ, είπε ότι ένας Γάλλος γίγας θα λάβει μέρος στις έρευνες πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα και πρόσθεσε ότι οι Γάλλοι επιθυμούν να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία.

«Επιθυμούν να ανοίξουν μία λευκή σελίδα στην Τουρκία. Επιθυμούν να προβούν σε μία σοβαρή προετοιμασία όσον αφορά στην επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Ολάντ», είπε και πρόσθεσε πως η GDF επιθυμεί να ιδρύσει θερμικό κέντρο (στην Μαύρη Θάλασσα). Ο κ. Γιλντίζ είπε πως παρατηρείται μία αύξηση ενδιαφέροντος για τη Μαύρη Θάλασσα και τόνισε πως παρά το γεγονός ότι βρέθηκε φυσικό αέριο στη Ρουμανία, ακόμα δεν εξασφαλίστηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο κ.Γιλντίζ δήλωσε ότι η GDF επιθυμεί να ιδρύσει κέντρο στην Αλεξανδρέττα και ότι η Τουρκία πρότεινε εγχώριο άνθρακα για την επένδυσή τους.

Φόβοι από τους αναλυτές

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας ότι «το πλοίο θα κάνει σεισμικές εργασίες και νότια της Κύπρου» δείχνει ότι ο κ. Ρ. Ερντογάν έχει λάβει τις αποφάσεις του και επιχειρεί ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνουν ξένοι διπλωματικοί αναλυτές.

Ωστόσο πάντα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμβαίνει αυτό και να έβαλε η Άγκυρα τον πολύ δραστήριο και απολύτως ευθυγραμμισμένο με το νεοθωμανικό όραμα των κ.κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου, υπουργό Γιλντίζ, να ζεστάνει το ενδιαφέρον για ...παζάρι.

Οι «παίχτες» είναι πολλοί (ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισραήλ, Κυπριακή Δημοκρατία, Αίγυπτος κ.ά. αλλά και μεγάλες εταιρείες), ωστόσο η Άγκυρα δεν έχει καταλάβει ότι είναι πλέον σε δυσμένεια από τις ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ αρπάχτηκε το Σάββατο με την Αίγυπτο...

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Κοροϊδία: Μετά την Θράκη, οι Τούρκοι διεκδικούν και τον καφέ μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα