Τρεις υποψήφιοι στην κούρσα των σλοβενικών εκλογών

Ο νυν πρόεδρος Ντανίλο Τουρκ, ο πρώην πρωθυπουργός Μπορούτ Παχόρ και ο ευρωβουλευτής Μίλαν Ζβερ θα διεκδικήσουν το προεδρικό αξίωμα της Σλοβενίας στις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου , όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Η Εκλογική Επιτροπή επικύρωσε τις τρεις υποψηφιότητες και απέρριψε την υποψηφιότητα της Μαρτίνα Βάλεντσιτς, η οποία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 5.000 υπογραφών ψηφοφόρων.

Αν ο προεδρικός υποψήφιος στηρίζεται από βουλευτές, απαιτούνται

τουλάχιστον 10 υπογραφές μελών του Κοινοβουλίου, αν στηρίζεται από κόμματα την υποψηφιότητα πρέπει να στηρίζουν τουλάχιστον τρεις βουλευτές ή 3.000 ψηφοφόροι.

Ο Ντανίλο Τουρκ, ο οποίος επιδιώκει δεύτερη θητεία στην προεδρία της χώρας συγκέντρωσε περισσότερες από 13.000 υπογραφές ψηφοφόρων και υποστηρίζεται επίσης από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Θετική Σλοβενία (PS) και το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS).

Ο ευρωβουλευτής, Μίλαν Ζβερ στηρίζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) - Νέα Σλοβενία (NSi) και ο Μπορούτ Παχόρ από το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SD) και από το συνασπισμό Λίστα Πολιτών (DL).

Οι υποψηφιότητες μπορούν να αποσυρθούν έως τις 22 Οκτωβρίου. Στις προεδρικές εκλογές στη Σλοβενία το 2002 το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα διεκδίκησαν εννέα υποψήφιοι, στις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα το 1992 οκτώ υποψήφιοι και στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, το 2007 επτά υποψήφιοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα