Του οργανισμού μας τα παράξενα

Γιατί το παγωτό μας προκαλεί πονοκεφάλους; Πού οφείλεται ο λόξυγκας...

Και τι ακριβώς συμβαίνει όταν χασμουριόμαστε και τα αυτιά μας κάνουν «κλακ»; Όλες οι παράξενες, και συνήθως ακίνδυνες, συμπεριφορές του σώματός μας, εξηγούνται.

Απολαμβάνετε το παγωτό σας μια μέρα με καύσωνα και ξαφνικά σας πιάνει πονοκέφαλος. Ανεβαίνετε σε μεγάλο υψόμετρο και ακούτε ένα χαρακτηριστικό

«κλακ» στα αυτιά σας. Ξυπνάτε από όνειρο και συνειδητοποιείτε ότι δεν μπορείτε να κουνήσετε το πόδι σας. Οι παράξενες συμπεριφορές του σώματός μας μπορεί να μοιάζουν ανησυχητικές, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εντελώς ακίνδυνες. Ιδού τι συμβαίνει όταν μας πιάνει λόξυγκας, ή όταν πετάει το μάτι, και πότε πρέπει να ανησυχήσετε.

Κεφάλι… παγωτό:
Αυτό που αποκαλούμε «πονοκέφαλο του παγωτού» συμβαίνει όταν κάτι κρύο αγγίξει τα νεύρα του ουρανίσκου, προκαλώντας το πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων στο μπροστινό τμήμα του κεφαλιού. Αυτό το απότομο πρήξιμο είναι που προκαλεί τον πονοκέφαλο. Για να τον αποφύγετε, μια απλή λύση είναι να τρώτε το παγωτό –ή οτιδήποτε παγωμένο– πιο αργά.

Ίλιγγος:
Αν ξαφνικά όλα γύρω σας γυρίζουν, πιθανότατα αυτό που σας συμβαίνει είναι ίλιγγος. Θα τον ξεχωρίσετε εύκολα από την ζαλάδα, κατά την οποία νιώθετε ασταθείς εσείς, αλλά δεν βλέπετε (για την ακρίβεια, δεν νομίζετε ότι βλέπετε) οτιδήποτε γύρω σας να κινείται. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι η μερική απώλεια ακοής, η δυσφορία στο αυτί και οι ασυνήθιστες κινήσεις των ματιών. Ο ίλιγγος οφείλεται συχνά σε προβλήματα του εσωτερικού του αυτιού, ή σε νευρολογικές παθήσεις. Μπορεί, δε, να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι αρκετές ώρες. Η θεραπεία του εξαρτάται από την αιτία που τον προκαλεί.
Πόδια ή χέρια που «κοιμούνται»:
Δεν είναι ακριβώς μούδιασμα, είναι αυτή η παράξενη αίσθηση ότι το χέρι ή το πόδι σας «κοιμάται» και δεν μπορείτε να το κουνήσετε. Αυτή η προσωρινή και ακίνδυνη αίσθηση προκαλείται από συνεχή πίεση στα νεύρα, η οποία μπλοκάρει την μετάδοση μηνυμάτων στον εγκέφαλο, που είναι κανονικά η δουλειά των νεύρων. Η θεραπεία είναι απλή: απλά αλλάζετε θέση, και υπομένετε λίγα «τσιμπηματάκια» που θα νιώσετε καθώς τα νεύρα αρχίζουν να επανέρχονται.
Λόξυγκας:
Ο λόξυγκας είναι μία ανεξέλεγκτη σύσπαση του διαφράγματος –του αναπνευστικού μυ κάτω από τα πνευμόνια. Οι αιτίες που τον προκαλούν είναι ποικίλες και μπορεί να περιλαμβάνουν το ότι φάγατε ή ήπιατε πολύ, το ότι φάγατε πολύ γρήγορα, ή απλά το ότι στραβοκατάπιατε. Συνήθως ο λόξυγκας σταματάει μόνος του, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και μερικά γιατροσόφια όπως το να κρατήσετε την αναπνοή σας ή να πιείτε γρήγορα ένα ποτήρι νερό, για να τον ξεφορτωθείτε.
Ξεβουλώνοντας… αυτιά:
Όλοι το έχουμε κάνει, στο αεροπλάνο ή στο αυτοκίνητο καθώς αλλάζουμε υψόμετρο και νιώθουμε τα αυτιά μας βουλωμένα: είτε χασμουριόμαστε, είτε κλείνουμε τη μύτη και φυσάμε μέχρι να ακούσουμε το χαρακτηριστικό «κλακ». Αυτό που στην πραγματικότητα κάνουμε είναι να εξισορροπούμε την πίεση στο εσωτερ
Keywords
Τυχαία Θέματα