Το ΣτΕ μπλοκάρει την τακτοποίηση αυθαίρετων

17:28 4/4/2012 - Πηγή: NewsBomb

«Φρένο» στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων «νέας γενιάς» βάζει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θέτει ζήτημα για τις επιπτώσεις στην προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, υπό τον πρόεδρο Π. Πικραμμένο, αφορά σε όσους ιδιοκτήτες δε μπορούν να αποδείξουν με αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα τον χρόνο αποπεράτωσης των ακινήτων,

αλλά επικαλούνται ιδιωτικά έγγραφα ή κάνουν χρήση υπεύθυνων δηλώσεων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα», οι δικαστές -μέχρι την έκδοση απόφασης επί της κύριας προσφυγής, που κατέθεσαν κάτοικοι του Αμαρουσίου- διέταξαν τη διακοπή όλων των αιτήσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, που έχουν υποβληθεί μετά το νόμο 4014/2011, που ορίζει ως μέσο απόδειξης του χρόνου κατασκευής αυθαίρετης οικοδομής μόνο αεροφωτογραφίες και δημόσια έγγραφα.

Και αυτό, καθώς μεταγενέστεροι νόμοι (4030/2011 και 4042/2012) έχουν «παραθυράκια»: παρέχουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να αποδεικνύουν τον χρόνο αποπεράτωσης ακινήτων μέσω της προσκόμισης «ιδιωτικών εγγράφων βέβαιης χρονολογίας» μέχρι και με «υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση μηχανικού». Μέσω αυτής της οδού, μπορεί το αυθαίρετο να δηλώνεται προς νομιμοποίηση, ακόμη κι αν αυτό δεν έχει καν... χτιστεί.

Τους δικαστές -αναφέρουν πληροφορίες- απασχόλησαν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την ελαστικοποίηση των νομοθετικών προβλέψεων, που ευνοούν τη νέα αυθαίρετη δόμηση. Παράλληλα επικαλούνται ότι η προθεσμία για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών έχει επιμηκυνθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος να δώσουν και νέα παράταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα