Το Ιράν αρνείται να έχει δευτερεύοντα ρόλο στη διάσκεψη για τη Συρία

23:21 6/1/2014 - Πηγή: NewsBomb

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε σήμερα την αμερικανική "προσφορά" για ένα δευτερεύοντα ρόλο στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου στην Ελβετία, λέγοντας πως η Τεχεράνη θα αποδεχόταν μόνο μια πρόσκληση που θα σεβόταν την "υπόληψή" της.

"Το Ιράν έλεγε πάντα πως είναι έτοιμο να συμμετάσχει χωρίς προκαταρκτικούς όρους" στη διάσκεψη αυτή, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση της Συρίας καθώς και οι κύριοι παράγοντες της διένεξης, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου

Μαρζίεχ Αφκάμ, την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Όμως "η Τεχεράνη δεν θα αποδεχθεί παρά μόνο τις προσφορές που σέβονται την υπόληψη της Ισλαμικής Δημοκρατίας", πρόσθεσε χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Απαντούσε σε ερωτήσεις για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι στις οποίες έκανε λόγο για έναν πιθανό ρόλο του Ιράν, κύριου περιφερειακού συμμάχου της Δαμασκού, στην ειρηνευτική διάσκεψη που οργανώνεται με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον και της Μόσχας.

Ο ΟΗΕ, ευνοϊκός σε μια συμμετοχή της Τεχεράνης, ανακοίνωσε ότι έστειλε τις προσκλήσεις για τη σύνοδο της 22ας Ιανουαρίου, ο αρχικός κατάλογος των προσκεκλημένων της οποίας δεν περιλαμβάνει το Ιράν.

Το θέμα της συμμετοχής του Ιράν, που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, θα συζητηθεί σε μία συνάντηση που θα έχουν στις 13 Ιανουαρίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα