Το ΔΗΚΟ συμφωνεί και η ΕΔΕΚ αντιδρά στις αποφάσεις του Eurogroup

Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, δηλαδή η άτακτη χρεοκοπία και η πλήρη κατάρρευση της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε, ότι μετά από αυτή τη συμφωνία «αρχίζει η σκληρή και πολυετής δοκιμασία της υπομονής, της αντοχής και, πάνω από όλα, του φιλότιμου και της δημιουργικότητας του λαού μας».

Ο κ. Καρογιάν επεσήμανε ότι πρέπει

τώρα να οικοδομηθεί μία νέα εθνική ενότητα και μία νέα πολιτική συναντίληψη, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα. Αυτά που έχουμε σήμερα ενώπιον μας , πρόσθεσε, πρέπει να μετουσιωθούν σε ελπίδα ενός νέου περισσότερο ελπιδοφόρου ξεκινήματος. Ο Μάριος Καρογιαν τόνισε ότι είναι η ώρα του συλλογικού επαναπροσδιορισμού με συνολική επανεξέταση των στραττηγικών, των επιλογών και των προοπτικών που υπάρχουν. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι το κόμμα του έχει τρεις προτεραιότητες:

-Η πρώτη είναι η κριτική και η αυτοκριτική για ασυγχώρητα λάθη που έγιναν.
-Η δεύτερη είναι ο καταλογισμός των πολιτικών ευθυνών για την χρεοκοπία που γλυτώσαμε μεν την τελευταία στιγμή, αλλά βιώσαμε κατά το χειρότερο τρόπο ως μία οδυνηρή αλήθεια.
-Η τρίτη είναι η τιμωρία αυτών που υπονόμευσαν την προσπάθεια μίας αξιοπρεπούς διάσωσης και διευκόλυναν τους εκβιαστές μας να υπαγορεύσουν τους όρους τους.

«Πρωτοφανή, επώδυνη και απαράδεκτη», χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ , Δημήτρης Παπαδάκης. Η απόφαση, είπε, «επιβάλλει τη ληστεία καταθέσεων, την οποία απέρριψε η Βουλή».

Ανέφερε επίσης ότι θα βυθίσει την Κύπρο σε φαύλο κύκλο ύφεσης, θα αυξήσει δραματικά την ανεργία και θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και κοινωνική δυστυχία. Δυστυχώς, είπε ο κύριος Παπαδάκης, «η κυβέρνηση δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη και διαχειρίστηκε κατά τρόπο ερασιτεχνικό τη διαπραγμάτευση».

Χρέος μας, πρόσθεσε, είναι η έξοδος από τα δεσμά της τρόικας και των μνημονίων. Ανακοίνωσε ότι η ΕΔΕΚ θα εγγράψει θέμα στη Βουλή για έναρξη ποινικών διώξεων εναντίον όσων οδήγησαν την Κύπρο σε αυτή την κατάσταση. Ζήτησε παράλληλα την εξέταση εκροών καταθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα