Την ασφαλή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα θα εγγυηθεί η Αίγυπτος

05:47 5/4/2015 - Πηγή: NewsBomb
Η ασφαλής ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και στα Στενά Μπαμπ ελ-Μάντεμπ είναι η πρώτη προτεραιότητα της Αιγύπτου, η οποία μετέχει…

"Η διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και η προστασία των Στενών Μπαμπ ελ-Μάντεμπ είναι η υπ 'αριθμόν ένα προτεραιότητα για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου", δήλωσε ο πρόεδρος Σίσι, έπειτα από συνάντησή του με ανώτερους αξιωματούχους του στρατού.

Τα στενά αυτά μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν που χωρίζουν την

Αφρική από την Αραβική Χερσόνησο βρίσκονται κοντά στην μεγάλη πόλη της νότιας Υεμένης, Ταΐζ. Τα στενά έχουν στρατηγική σημασία για άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, καθώς και μεγάλες δυνάμεις. Ανάμεσά τους, οι ΗΠΑ έχουν βάση στο Τζιμπουτί, όχι μακριά από την αφρικανική όχθη των στενών αυτών, όπου η Γαλλία έχει μια παλαιότερη στρατιωτική παρουσία.

Η εγγύηση της ασφάλειας των Στενών Μπαμπ ελ-Μάντεμπ είναι επίσης θέμα "αραβικής εθνικής ασφάλειας", πρόσθεσε ο Σίσι σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η Αίγυπτος μετέχει στην αεροπορική επιχείρηση υπό τη Σαουδική Αραβία, η οποία άρχισε στις 26 Μαρτίου για την καταπολέμηση των σιιτών ανταρτών Χούτι που έχουν διασυνδέσεις με το Ιράν και επιδιώκουν να καταλάβουν το Άντεν, τη μεγαλύτερη πόλη του νότου, αφού κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά και βόρειες και κεντρικές περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα