Τι ζήτησαν οι Γερμανοί στο EuroWorking Group

Μία πρόγευση της σκληρής γραμμής που θα κρατήσει στο Eurogroup της Παρασκευής (20/02/2015) το Βερολίνο, ήταν η παρέμβαση του γερμανικού…

Η γερμανική πλευρά χαρακτήρισε «Δούρειο Ίππο» στην Ευρώπη την ελληνική επιστολή και έκανε ξεκάθαρη την επιμονή της για ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, με βάση τρία σημεία: επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα, διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και πάγωμα των εξαγγελθέντων μέτρων, ειδικά στα εργασιακά.

Συγκεκριμένα, η παρέμβαση των Γερμανών αναφέρει:

«Η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου σαφής, αντίθετα αφήνει μεγάλα περιθώρια ερμηνειών. Αναφέρουμε

τα τρία πιο σημαντικά σημεία: δεν περιλαμβάνει σαφή δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, ούτε ένα σαφές πάγωμα των ελληνικών μέτρων. Είναι εντελώς ασαφής σχετικά με το πώς η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τις επόμενες εβδομάδες, δεδομένης της τρέχουσας υστέρησης των φορολογικών εσόδων.

Γι' αυτό ακριβώς η επιστολή δεν ευθυγραμμίζεται με τη θέση του τελευταίου Eurogroup. Μάλλον αποτελεί ένα Δούρειο Ίππο, με σκοπό να λάβει χρηματοδότηση-γέφυρα και στην ουσία να βάλει τέλος στο τρέχον πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση, δεν έχει νόημα να ξεκινήσουμε ένα προσχέδιο απόφασης του Eurogroup της Παρασκευής. Θα πρέπει, τώρα, να στοχεύσουμε σε τρία σημεία:

Πρώτον, οι τρεις θεσμοί θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την παρούσα δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, σε συνάφεια με την επιστολή και να μας ενημερώσουν, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, εάν θα ήταν δυνατή μία επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, στη βάση της ελληνικής επιστολής, με ένα επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα και με διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Δεύτερον, θέλουμε μία σαφή και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να περιέχει μόλις τρεις σύντομες και κατανοητές προτάσεις: 'Αιτούμαστε μία επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενσωματωμένης σε αυτό ευελιξίας. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς τις όποιες αλλαγές σε μέτρα του υπάρχοντος Μνημονίου. Και σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το πρόγραμμα'.

Τρίτον, η Ελλάδα πρέπει να επιβεβαιώσει δημοσίως ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερή εθνικά μέτρα, τα οποία θα προκαλούν υποχώρηση στο τρέχον πρόγραμμα.

Οι αρχές, αρχής γενομένης από τώρα, δεν θα πάρουν πρωτοβουλίες ή θα υλοποιήσουν μέτρα ή πολιτικές, που είναι ασύμβατα με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις υπό το τρέχον πρόγραμμα ή θα επιβαρύνουν τη δημοσιονομική κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει και τις ανακοινωθείσες εργασιακές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρόκειται να ψηφιστούν στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Δεν θα πρέπει να υπάρξει παράταση για το ποσό των 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιτυχώς περάσεις τα stress tests το προηγούμενο έτος».

Keywords
Τυχαία Θέματα