Τι γίνεται με τα ανείσπρακτα ενοίκια

"Ο νόμος ωθεί τους φορολογούμενους να κάνουν ψευδή δήλωση" καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Σ.Παραδιά,…

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Από φέτος, οι φορολογούμενοι καλούνται πλέον να πληρώνουν φόρο κανονικά για τα ανείσπρακτα ενοίκια , σαν να τα έχουν εισπράξει, αφού σύμφωνα με το νέο Κώδικα που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2013, στις φετινές δηλώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορούν πλέον να κάνουν εκχώρηση ενοικίων υπέρ του Δημοσίου. Δηλαδή πλέον οι φορολογούμενοι

ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν φόρο και για ενοίκια που δεν εισπράττουν.

Τι προέβλεπε ο νόμος μέχρι τώρα :
Εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων και από τόκους δανείων που θεωρούνται ότι έχουν αποκτηθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος και τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από το δικαιούχο, επιτρεπόταν να μη συνυπολογίζονται στο συνολικό καθαρό εισόδημα του, εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.

Η εκχώρηση γινόταν με απλή έγγραφη δήλωση του υπόχρεου σε φόρο, η οποία υποβάλλεται στον αρμόδιο για τη φορολογία του προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας μέσα στο οικονομικό έτος στο οποίο τα εισοδήματα αυτά υπόκεινται σε φόρο.
Η παραπάνω διαδικασία αποτελεί παρελθόν πλέον από 1/1/2014 όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εγκύκλιος ''η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων και τόκων δανείων που ορίζονται στις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του ν. 2238/1994, έπαψαν να ισχύουν από 1.1.2014'' .

Άρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα μισθώνουν θα πληρώνουν φόρο για εισοδήματα που δεν πήραν ποτέ....

Η επιλογή που δίνει ο νέος Κώδικας στον ιδιοκτήτη είναι να περιγράψει το ακίνητο στο Ε2 ως κενό, κάτι που όμως δεν είναι η καλύτερη λύση σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Σ.Παραδιά.

"Ειδικά στην περίπτωση επαγγελματικής στέγης, δεν είναι δυνατό να ισχυριστεί ο ιδιοκτήτης ότι είναι κενό από τη στιγμή που είναι η έδρα μιας επιχείρησης. Και στην περίπτωση όμως κατοικίας, μπορεί να διασταυρωθεί και να φανεί στην εφορία ότι το σπίτι δεν είναι κενό και τότε ο ιδιοκτήτης να έχει να αντιμετωπίσει πρόστιμο για ψευδή δήλωση. Ο νόμος δηλαδή ωθεί τον ιδιοκτήτη να κάνει ψευδή δήλωση αλλιώς θα φορολογηθεί για ενοίκια που δεν έλαβε", σημειώνει ο κ. Παραδιάς.

"Αυτό που μας απαντάει το υπουργείο Οικονομικών....είναι ότι το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να το λύσει η επόμενη κυβέρνηση" σημειώνει ο κ. Παραδιάς, ενώ ο ΠΟΜΙΔΑ την Πέμπτη το απόγευμα, πραγματοποιεί εκδήλωση στα γραφεία του για το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα