Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια

Ολοκληρώθηκαν, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι συγκεντρώσεις και οι πορείες, που πραγματοποιήθηκαν και φέτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε και φέτος η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967 - 1974) και των φοιτητικών συλλόγων πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης.

Εκπρόσωποι φορέων

και πολίτες άρχισαν να καταθέτουν από νωρίς το μεσημέρι στεφάνια και να αφήνουν λουλούδια στο μνημείο, που βρίσκεται στο προαύλιο της Σχολής, ενώ νωρίτερα συναγωνιστές του Θωμά Βασιλειάδη, ενός εκ των πρωταγωνιστών της εξέγερσης στη Θεσσαλονίκη, τίμησαν τη μνήμη του στο χώρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής, όπου υπάρχει τοποθετημένη πλακέτα με το όνομά του.

Χαρακτηριστικό των φετινών εκδηλώσεων είναι ότι για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, δεν διοργανώθηκαν εκδηλώσεις μέσα στους χώρους της πανεπιστημιούπολης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων στις εργολαβίες καθαριότητας.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ξεκίνησαν τρεις διαφορετικές πορείες, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και συνδικάτων, φοιτητικοί σύλλογοι και πλήθος κόσμου, ενώ οι διαδηλωτές πέρασαν έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, φωνάζοντας συνθήματα. Μια ακόμα συγκέντρωση στην Καμάρα και στη συνέχεια πορεία, πραγματοποιήθηκε από άτομα που πρόσκεινται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ χαρακτηριστικό της φετινής επετείου είναι επίσης και το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν επεισόδια, με εξαίρεση κάποιες μικροζημίες που προκάλεσαν άγνωστοι σε προσόψεις υποκαταστημάτων τραπεζών.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από νωρίς το απόγευμα, αλλά η παρουσία των αστυνομικών ήταν διακριτική και δεν χρειάστηκε να επέμβουν. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία πραγματοποιήθηκαν τρεις προσαγωγές, για προληπτικούς λόγους, ενώ οι διαδηλωτές κατέληξαν στην πλατεία Σιντριβανίου, όπου διαλύθηκαν. Μέχρι αυτή την ώρα αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν προληπτικά, γύρω από την πανεπιστημιούπολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα