Τέλος εποχής για τον επίδοξο νέο Ωνάση

21:22 5/6/2013 - Πηγή: NewsBomb

Ο νεαρός εφοπλιστής που βλέπει το μύθο του να καταρρέει

Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα λέει ο θυμόσοφος λαός και μάλλον για ακόμα μία φορά δικαιώνεται καθώς όταν απουσιάζει το μέτρο στη ζωή έρχεται η νέμεσις. Ο λόγος για τον 39χρονο επιχειρηματία Ευάγγελο Πιστιόλη, ο οποίος πριν λίγα χρόνια παρουσιάζονταν ως ο νέος "Ωνάσης" της ελληνικής ναυτιλίας.

Το σενάριο ιδανικά γραμμένο. Ένας 26άρης γόνος επιχειρηματία του χώρου των κατασκευών, εισάγει στο χρηματιστήριο τη ναυτιλιακή του Top Ships και παράλληλα διάγει

έναν εξόχως κοσμικό βίο με το 60 μέτρων σκάφος του "Magna Grecia" να γεμίζει τις κοσμικές στήλες.

Όπως επισημαίνουν πάντως άνθρωποι, που γνωρίζουν καλά τα στενά της ακτής Μιαούλη, ο Πιστιόλης ουδέποτε λειτούργησε ως κλασικός Έλληνας εφοπλιστής. "Αναζήτησε τα λεφτά" είναι το κλισέ που ακούς, ενώ με το άκρατο lifestyle του, τα πανάκριβα αυτοκίνητα που επεδείκνυε (Bentley, Mercedes G wagon), τα σαλέ στον Παρνασσό και ο στρατός σωματοφυλάκων που τον συνόδευαν, είναι στοιχεία που προκαλούσαν ειρωνικά σχόλια στο συνήθως ανταγωνιστικό περιβάλλον του εγχώριο jet set. Σε καιρούς όμως που χρειάζονται σύμμαχοι, ελάχιστοι θα ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να σταθούν σε ένα νεαρό που φρόντισε νωρίς, να δρα αλαζονικά.

Στο επιχειρηματικό κομμάτι, ο Ευάγγελος Πιστιόλης κάνει απεγνωσμένες κινήσεις. Με την κρίση στη ναυτιλία να υφίσταται για πέμπτο χρόνο, βλέπει το συνολικό του χρέος να φτάνει τα 192 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα περιουσιακά του στοιχεία. Ο στόλος του αριθμεί σήμερα μόλις 6 πλοία, τα οποία αν και έχουν απωλέσει σημαντική αξία αποτελούν τη μοναδική διέξοδο προκειμένου να καλύψει μέρος των υποχρεώσεων του.

Προς το παρόν, η Top Ships στην ετήσια έκθεση της, που δημοσιεύθηκε με καθυστέρηση, αναφέρει πως "βρισκόμαστε σε παράβαση ορισμένων όρων των δανειακών μας συμβάσεων", ενώ το αγγλικό κείμενο που απευθύνεται στο αμερικανικό επενδυτικό κοινό, είναι το τυπικό που χρησιμοποιείται σε εταιρίες υπό κατάρρευση.

Σήμερα η μετοχή της εταιρίας φθάνει το 1,46 δολάρια από τα 87 στα οποία βρίσκονταν το Μάρτιο του 2008, ενώ όπως έχει γνωστοποιηθεί στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς πρόθεση είναι να πωληθούν έως και 1.600.000 μετοχές προκειμένου να βρεθεί άμεση ρευστότητα.

Ήδη πάντως ο Πιστιόλης, πούλησε 794.000 μετοχές της Sovereign Holdings, που λειτουργούσε ως επενδυτικό όχημα του 39χρονου επιχειρηματία, η ονομασία της οποίας, ήταν για τους παροικούντες τον Πειραιά, ενδεικτική της αμετροέπειας και των άμετρων φιλοδοξιών του.

Keywords
Τυχαία Θέματα