Τα πρώτα αρνητικά μηνύματα για την οικονομία

Ο ένας μετά τον άλλο, οι φόβοι για τη πορεία εκτέλεσης των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου, επαληθεύονται.

Χθες το κερασάκι στην τούρτα ήταν η πορεία είσπραξης των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο, που παρουσίασε σημαντική υστέρηση, επαληθεύοντας όλους όσους προειδοποιούσαν σχετικά εδώ και αρκετό καιρό.

Γενικότερα, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα αποδείχθηκε προβληματική, μολονότι η τρόικα ήταν κυριολεκτικά

«πάνω απ το κεφάλι» των υπουργών. Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: αν τότε, που όλα ακόμα δούλευαν ρολόι στην κυβέρνηση, οι στόχοι δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθούν, τι θα γίνει τώρα, που η κυβέρνηση υπάρχει μόνο σε ορισμένους τομείς, ενώ στους περισσότερους έχει «βαρέσει διάλυση»;

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης θα πρέπει να βρει σύντομα μια πολύ πειστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς, από βδομάδα θα πρέπει να ετοιμάσει τις βαλίτσες του για το πρώτο και τελευταίο του (προφανώς) υπερατλαντικό ταξίδι ως υπουργός Οικονομικών.

Ως γνωστόν, θα συμμετάσχει στις εργασίες της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα γίνει στην Ουάσιγκτον. Οι δε πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαθέσεις με τις οποίες τον περιμένουν εκεί, κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι. Ούτως ή άλλως, το ΔΝΤ δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας.

Αν αποδειχθεί ότι ήταν λάθος, από τόσο νωρίς, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Η προστασία της γαλλίδας διευθύντριας του Ταμείου, της κ. Κριστίν Λαγκάρντ, θα πρέπει να θεωρείται βεβαίως δεδομένη αλλά από την άλλη δεν θα είναι αρκετή για να αποκρούσει όλες τις επιθέσεις που ετοιμάζονται κατά της ελληνικής αποστολής.

Keywords
Τυχαία Θέματα