Τα κατεψυγμένα λαχανικά «συναγωνίζονται» σε διατροφική αξία τα νωπά

Eπιστημονική έρευνα ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα

Tα καταψυγμένα λαχανικά, εφόσον η διαδικασία της κατάψυξης αλλά και τα υπόλοιπα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας είναι αυστηρά ελεγχόμενα, διατηρούν αναλλοίωτους τους διατροφικούς τους δείκτες, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα νωπά πρώτης ημέρας συγκομιδής, ενώ υπερτερούν ξεκάθαρα των νωπών της δεύτερης, της τρίτης και επόμενων ημερών μετά τη συγκομιδή τους.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της συγκριτικής έρευνας που πραγματοποίησε ο καθηγητής Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ

Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης, με την υποστήριξη της εταιρείας Μπάρμπα Στάθης, που παρουσιάστηκε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Η συγκεκριμένη έρευνα βασίστηκε σε δείγματα κατεψυγμένων λαχανικών (αρακάς, φασολάκι, μπάμια), προϊόντων ολοκληρωμένης διαχείρισης της εταιρείας «Μπάρμπα Στάθης» από δύο καλλιεργητικές περιόδους (2011-12) και σε τυχαία δείγματα νωπών λαχανικών, που είχαν ληφθεί από λαϊκές αγορές και καταστήματα από όλη την Ελλάδα.

Τα συγκριτικά στοιχεία έδειξαν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά, με βάση τη συγκέντρωση της βιταμίνης C, «ισοδυναμούν» σε διατροφική και θρεπτική αξία. Από τη δεύτερη μέρα και μετά τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν πιο σταθερή τη διατροφική τους ποιότητα, η οποία στα νωπά εξακολουθεί να φθίνει από μέρα σε μέρα.

Η έρευνα στηρίχθηκε στους συγκεκριμένους στόχους ποιότητας που θέτει η εταιρία «Μπάρμπα Στάθης» για τα λαχανικά της, δηλαδή τη συλλογή και τη μεταφορά τους στο εργοστάσιο της Σίνδου το πολύ μέσα δύο ώρες, ήπια θερμική επεξεργασία (ζεμάτισμα), άμεση ψύξη σε δύο λεπτά στους -30 C με ρεύμα ψυχρού αέρα, και συντήρηση στον βιομηχανικό καταψύκτη σε θερμοκρασία < -18 C).

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπιλιαδέρης, τα συγκεκριμένα συμπεράσματα δεν αποτελούν «οδηγό» για όλα τα κατεψυγμένα της αγοράς, ή τουλάχιστον για όσα δεν υποβάλλονται στη συγκεκριμένη διαδικασία. Επίσης, η οικιακή κατάψυξη των νωπών λαχανικών δεν εξασφαλίζει τον ίδιο βαθμό ποιότητας σε σχέση με τα βιομηχανικά κατεψυγμένα λαχανικά, αφού διαφέρει και η ένταση και ο χρόνος της ψύξης τους και δεν έχουν υποστεί προηγουμένως την απαιτούμενη θερμική επεξεργασία.

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που τα καταψυγμένα λαχανικά του Μπάρμπα Στάθης της μεγαλύτερης εταιρείας καταψυγμένων λαχανικών στην Ελλάδα είναι:

Τόσο φρέσκα όσο τη στιγμή που κόπηκαν!

Keywords
Τυχαία Θέματα