Τα χημικά όπλα δηλητηριάζουν τις παραλίες της Κριμαίας

Η Κριμαία απειλείται από οικολογική καταστροφή. Έχει κλείσει το πρόγραμμα για την καταστροφή των χημικών όπλων, που είχαν θαφτεί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στο πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής.

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας δεν ανανέωσε το πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι στις δημοφιλείς παραλίες της Κριμαίας ανακαλύφθηκαν ίχνη αποσύνθεσης τοξικών ουσιών μάχης.

Περισσότερα από χίλια εμπορευματοκιβώτια με δηλητηριώδεις χημικές ουσίες μάχης είχαν θαφτεί το 1941 στη Μαύρη θάλασσα κατά μήκος των ακτών της Κριμαίας,

πριν την κατάληψη της Κριμαίας από τα γερμανικά στρατεύματα. Η αναζήτηση και εξουδετέρωση των υπολειμμάτων των χημικών όπλων στην Ουκρανία πραγματοποιείται από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90. Επί του παρόντος έχει εκπληρωθεί λιγότερο από το 50% των προγραμματισμένων εργασιών. Τα κοντέινερ μπορεί να αποτελούν πραγματική απειλή για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, θεωρεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής υποθαλάσσιων έργων ειδικού προορισμού καθηγητής Τενγκίζ Μπορίσοφ:

- Μετά από τόσα χρόνια, αυτά τα κιβώτια έχουν τρυπήσει, και οι τοξικές ουσίες άρχισαν να διαρρέουν στο νερό. Πριν δυο-τρία χρόνια, διεξήχθησαν έρευνες και στον πυθμένα βρέθηκαν περισσότερα από 500 εμπορευματοκιβώτια. Όμως απόφαση σχετικά με τη λήψη κάποιων μέτρων για την εξουδετέρωση του κινδύνου τους δεν έχει ληφθεί.

Στην Κριμαία οι πληροφορίες σχετικά με τη ρύπανση της παραλίας και των υδάτων της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας διαψεύδονται. Πληροφορίες για βαρέλια χημικών ουσιών παραδοσιακά εμφανίζονται πριν από την έναρξη της περιόδου των διακοπών στην Κριμαία, θεωρεί ο βουλευτής του Ανώτατου Συμβουλίου της Κριμαίας Ολέγκ Ροντιβίλοφ:

- Φέτος, υπήρξαν αναφορές ότι δήθεν κάποια πυρομαχικά βρέθηκαν σε πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σε βάθος πάνω από ένα χιλιόμετρο. Κανείς δεν ανέλκυσε το πλοίο και, φυσικά, σε τέτοιο βάθος δεν εξετάστηκε. Πολύ περισσότερο που κατώτερα από βάθη 200-300 μέτρων στη Μαύρη θάλασσα υπάρχει πολύ υδρόθειο. Σαν αξιωματικός μπορώ να επισημάνω ότι σε τέτοιο βάθος μετά την πάροδο 70 χρόνων σε τέτοιο επιθετικό περιβάλλον δεν μπορεί να γίνει λόγος για πρόβλημα χημικών όπλων.

Οι οικολόγοι εν τω μεταξύ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στα στενά του Κερτς η περιεκτικότητα των προϊόντων διάσπασης των τοξικών ουσιών στο νερό είναι υπερτριπλάσια του επιτρεπόμενου ορίου. Είναι αρκετό να καταπιεί κάποιος κατά λάθος μια γουλιά αυτού του νερού και μπορεί να δηλητηριαστεί σοβαρά. Μάλιστα η αρνητική επίδραση διατηρείται κατά τη διάρκεια πολλών χρόνων και οι συνέπειες μπορεί να εμφανιστούν μετά από μερικές γενιές.

ΠΗΓΗ Φωνή της Ρωσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα