ΣΥΡΙΖΑ: Χαστούκι στην κυβέρνηση από τη Eurostat

18:45 9/2/2014 - Πηγή: NewsBomb

Νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αμφισβήτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τον επικεφαλής της Eurostat.


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως «η κυβέρνηση που μετρά το ένα χαστούκι μετά το άλλο από τους εκπροσώπους των δανειστών, τώρα έχει να αντιμετωπίσει και την ψυχρολουσία από τη Eurostat

σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα».

«Στην κριτική που ασκήσαμε από την αρχή των πανηγυρισμών της κυβέρνησης, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε με στραγγάλισμα των δημοσίων επενδύσεων και διάλυση του κοινωνικού κράτους και δεν είναι ούτε κοινωνικά δίκαιο, ούτε αποτελεσματικό, ούτε βιώσιμο, τώρα πρέπει να προστεθεί ότι δεν είναι καν αυτό για το οποίο επιχαίρουν οι κυβερνητικοί παράγοντες και το κραδαίνουν σαν λάβαρο πάνω στα συντρίμμια του μνημονίου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Τη στιγμή μάλιστα που κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για νέο δάνειο που θα συνοδεύεται με σκληρούς όρους, η παρέμβαση της Eurostat ξηλώνει εντελώς ό,τι είχε απομείνει από το κυβερνητικό success story, αποκαλύπτοντας πέραν πάσης αμφιβολίας την πολιτική γύμνια της κυβέρνησης», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους του 2013, ενώ αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες».
Όπως χαρακτηριστικά είπε, η υπηρεσία του «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».

Η θέση αυτή του κ. Ραντερμάχερ προκάλεσε οργή στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει μετά τη χθεσινή σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου στο Μαξίμου ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει απολύτως σύμφωνα με τα στοιχεία και με τους κανόνες που υπάρχουν».

Ο ΥΠΟΚ ανέφερε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει το πλεόνασμα με πολύ αυστηρότερους τρόπους απ’ ό,τι επιβάλλει η τρόικα.

«Θέλω απλώς να σας επισημάνω ότι ο τρόπος που υπολογίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι πολύ πιο περιοριστικός από τον τρόπο με τον οποίο το υπολογίζει η Eurostat», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα