Συρία: ΗΠΑ και Βρετανία καθυστερούν την «προειδοποιητική βολή»

Τη βεβαιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών ότι για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου ευθύνεται η κυβέρνησης Άσαντ εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος όμως «δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.


Ο Ομπάμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, έκανε λόγο για μια «προειδοποιητική βολή» στο καθεστώς Άσαντ και απέρριψε την «άμεση στρατιωτική δέσμευση (της χώρας του) στο συριακό εμφύλιο πόλεμο». Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, στόχος είναι «να λάβει (η συριακή κυβέρνηση)

ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα ότι θα έκανε καλά να μην ξαναρχίσει» να χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

Παράλληλα, το Λονδίνο, μετά και τη μη έγκριση του σχεδίου απόφασης που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε ότι θα περιμένει την έρευνα των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού, πριν αναλάβει στρατιωτική δράση. Η απόβαση αυτή της βρετανικής κυβέρνησης θα υποβληθεί σε ψηφοφορία σήμερα στο κοινοβούλιο. Εξαιτίας δε της σφοδρής αντίθεσης της αντιπολίτευσης για μια άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στη Συρία, το ενδεχόμενο πλήγμα των δυτικών δυνάμεων θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, οι εμπειρογνώμονες έχουν ανάγκη τεσσάρων ημερών για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους που άρχισαν τη Δευτέρα, για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε αναλύσεις και την παρουσίαση της τελικής έκθεσής τους.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κυριάρχησε η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη, που αντανακλά τις διαφωνίες τους όσον αφορά μια απόφαση που να δικαιολογεί μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία.

Οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας, υποστηρικτών της Δαμασκού, εγκατέλειψαν την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι διαβουλεύσεις για το βρετανικό σχέδιο απόφασης έπειτα από μια ώρα και ένα τέταρτο. Οι αντιπρόσωποι των τριών άλλων χωρών (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) βγήκαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, το κείμενο επρόκειτο να εγκρίνει μια προσφυγή στο «κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ» που προβλέπει κυρίως μέτρα τα οποία μπορούν να φθάσουν μέχρι μια στρατιωτική επιχείρηση.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

«Ρωσία και Ιράν να βοηθήσουν τον Άσαντ σε περίπτωση επίθεσης»

Keywords
Τυχαία Θέματα