Συνταγματικό το «κούρεμα» στις συντάξεις

Συνταγματικό κρίθηκε το «κούρεμα» των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σχεδόν ομόφωνα, με 28 υπέρ έναντι 1 ψήφου κατά, η Ολομέλεια του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου αποφάσισε ότι σε καμία συνταγματική διάταξη δεν προσκρούει το επίμαχο νομοσχέδιο. Ωστόσο, οι δικαστές εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την αναδρομικότητα εφαρμογής του νομοσχεδίου από 1ης Ιανουαρίου 2012.

«Κίνδυνος κατάλυσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Στον αντίποδα, η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Δέσποινα Καββαδία- Κωνσταντάρα, η οποία ήταν και η μοναδική

που μειοψήφησε, τόνισε ότι η οικονομική επιδείνωση των συνταξιούχων τείνει σε κατάλυσή τους, με κίνδυνο την κατάλυση της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Όπως σημείωσε η κ. Καββαδία-Κωνσταντάρα, οι συνεχείς μειώσεις των συντάξεων (τέταρτη κατά σειρά) χωρίς να συνεκτιμούνται οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις, πλήττουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό κράτος.

Ως προς τις επιφυλάξεις για την αναδρομικότητα εφαρμογής του νομοσχεδίου, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπογράμμισαν ότι ενδεχομένως η αναδρομική μείωση των συντάξεων από 1/1/2012 δημιουργήσει θέμα συμβατότητας της σχετικής διάταξης του νομοσχεδίου με το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα