Σύγχρονα αμυντικά όπλα στο καθεστώς της Συρίας «παρέχει η Ρωσία»

Με σύγχρονα όπλα ικανά να πλήξουν ναυτικές δυνάμεις προμηθεύει το καθεστώς της Συρίας η Ρωσία, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι New York Times, επικαλούμενοι ανώνυμες αμερικανικές πηγές, σημειώνουν ότι τα συγκεκριμένα όπλα μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Νέας Υόρκης,

σε ρωσικό φορτίο το οποίο παραδόθηκε πρόσφατα στη Συρία, περιέχονταν πύραυλοι Yakhont, μήκους 6,7 μέτρων έκαστος, με βεληνεκές 290 χιλιομέτρων, με υψηλά εκρηκτικές ή και ειδικές για να διαπερνούν τη θωράκιση κεφαλές.

Η αρχική παραγγελία για 72 τέτοιους πυραύλους, μαζί με εκτοξευτή και βοηθητικά οχήματα, είχε δοθεί το 2007 και οι πρώτες παραδόσεις είχαν γίνει, σύμφωνα με τους Times, στις αρχές του 2011.

Οι τελευταίες παρτίδες, σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, συνοδεύονται από εξελιγμένα συστήματα ραντάρ, ικανά να αποφύγουν τα αμυντικά συστήματα πολεμικών πλοίων.

Χωρίς να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε ότι οι ρωσικές προμήθειες προς τη Δαμασκό σε οπλισμό δεν παραβιάζουν κανένα κανόνα του διεθνούς δικαίου.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η Μόσχα δεν έκρυψε ποτέ ότι παρέχει όπλα στη Συρία σύμφωνα με συμβατικές υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από συμβόλαια, χωρίς ωστόσο αυτά να επηρεάζουν την ενδοσυριακή σύρραξη.

«Παρέχουμε αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία ούτε δημιουργούν ανισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, ούτε δίνουν πλεονεκτήματα στο συριακό καθεστώς έναντι της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ.

Η πληροφορία εμφανίζεται την ίδια στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων από πλευράς του καθεστώτος Άσαντ, η Δύση θα θεωρήσει ότι έχει ξεπεραστεί η «κόκκινη γραμμή», μην αποκλείοντας μέχρι και την ανάληψη δυναμικής δράσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα