Στοίχημα «επιβίωσης» για τον ΣΥΡΙΖΑ η φορολόγηση των εφοπλιστών!

«Το πάρτι της ανομίας, της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου από Δευτέρα τελειώνει»: ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει σαφώς τις προθέσεις…

Η πραγματική πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και καυσίμων, μπορεί να φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία, τουλάχιστον όσα και ο ΕΝΦΙΑ για το 2015, διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, δίνοντας

απάντηση και σε αυτούς που ρωτούν, πού θα βρεθούν τα χρήματα για να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη δέσμευση ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου επανέλαβε και στη διακαναλική συνέντευξη ο κ. Τσίπρας, την Παρασκευή 23/1/2015.

Για να μην μείνει, όμως, η προσπάθεια συγκέντρωσης εσόδων -και από πηγές που δεν αξιοποιούνταν- ημιτελής, αλλά και να αποδειχτεί συνεπής ο ΣΥΡΙΖΑ στις διακηρύξεις του περί ισονομίας, θα πρέπει στο τραπέζι να μπει –επιτέλους- η φορολόγηση ή καλύτερα η διακοπή, ακόμα και... μονομερώς, της προκλητικής και με το νόμο κατοχυρωμένης φοροαποφυγής των Ελλήνων εφοπλιστών.

Το γεγονός ότι οι εφοπλιστές απολαμβάνουν 56 φοροαπαλλαγές ή ότι επαφίεται στον «εθελοντισμό» τους η συμβολή τους στα έσοδα του κράτους ή ακόμα ότι οι ναυτεργάτες πληρώνουν περισσότερα μέσω φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών από όσα οι εργοδότες τους, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από μία αριστερή κυβέρνηση.

Οι εφοπλιστές, πάντως, σε μια ακόμη προκλητική παρέμβασή τους έκαναν ξεκάθαρη τη αδιάλλακτη στάση τους στο 1ο Ναυτιλιακό Forum της «Ναυτεμπορικής», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, δήλωσε ότι «η ναυτιλία των Ελλήνων είναι διατεθειμένη να προσφέρει περισσότερα στον τόπο, υπό μία αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση: τον σεβασμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας από όλους».

Στην ουσία πρόκειται για συνέχιση της ίδιας εκβιαστικής επιχειρηματολογίας, ότι σε περίπτωση που θιγούν έστω και ελάχιστα τα ιλιγγιώδη κέρδη τους, οι -κατά τα άλλα πατριώτες- εφοπλιστές θα πάρουν πλοία και εταιρείες από την Ελλάδα.

Η απάντηση, όμως, που ήρθε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στο Forum και πιθανό αυριανό υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη, δεν ήταν η αναμενόμενη. «Δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί» ξεκαθάρισε ο κ. Σταθάκης και υπογράμμισε ότι αν γίνουν αλλαγές, αυτές θα προέλθουν ύστερα από διαβούλευση. Πρόσθεσε επίσης ότι όλα αυτά τα θέματα έχουν συζητηθεί κατά καιρούς, ατύπως, μεταξύ της ναυτιλιακής κοινότητας και εκπροσώπων του κόμματος.

Πρόκειται για ένδειξη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει το καθεστώς προστασίας των Ελλήνων εφοπλιστών; Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνει ότι είναι αποφασισμένος να πάρει την ευθύνη των λόγων και των πράξεων της ενδεχόμενη κυβέρνησής του, από την επομένη κιόλας των εκλογών, χωρίς να δώσει περίοδο χάριτος σε καμία «ιερή αγελάδα» του ελληνικού εφοπλισμού.

Μέσα από την φορολόγηση και των εφοπλιστών με τους κανόνες που διέπουν τις υπόλοιπες «κατηγορίες» επιχειρηματιών, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διασφαλίσει άνω των 5 δισ. ευρώ, ώστε να καταφέρει να κάνει πράξη όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, με μια και μόνο κίνηση «ματ». Αρκεί, ο Αλέξης Τσίπρας να ποντάρει στους πολλούς που έχουν λίγα και χρειάζονται ενίσχυση και όχι στους λίγους που έχουν πολλά και θέλουν να τα κάνουν ακόμα περισσότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα