Στο «στόχαστρο» της τρόικας Δημόσιο και αποκρατικοποιήσεις

«Εφόδους» στα υπουργεία ξεκινούν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την έλευση των επικεφαλής των δανειστών.

Στα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Ανάπτυξης και Υγείας, στην Τράπεζα της Ελλάδας και στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα μεταβούν τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ αναμένεται να έχουν συναντήσεις και με στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής

Σταθερότητας.

Στο επίκεντρο των ελέγχων της τρόικας βρίσκεται η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η αναδιοργάνωση του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού.

Η τρόικα έχει ήδη στείλει το μήνυμα ότι η περίοδος χάριτος για την Ελλάδα έχει τελειώσει και στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός.

Η δανειστές αναμένεται να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις για νέες απολύσεις στο Δημόσιο, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο αυτό το ενδεχόμενο.

Εντός του 2013, 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα (εκ των οποίων οι 12.500 μέσα στο πρώτο εξάμηνο). Παράλληλα, η τρόικα ζητεί να γίνουν άμεσα απολύσεις υπαλλήλων με σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την οδό Νίκης, οι δανειστές αναμένεται να θέσουν και πάλι ζήτημα νέων μέτρων με αφορμή την υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα. Με βάση τις αυτόματες ρήτρες προσαρμογής, αν η απόκλιση αυτή συνεχιστεί, τότε η κυβέρνηση θα κληθεί άμεσα να λάβει διορθωτικά μέτρα.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς οι δανειστές έχουν εκφράσει δυσφορία για τις καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει το σχέδιο που έχει, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2013. Πρέπει να σημειωθεί ότι, με βάση το μνημόνιο, αν διαπιστωθούν αποκλίσεις στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων για δύο διαδοχικά τρίμηνα τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε πρόσθετες περικοπές δαπανών.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται και το θέμα του κατώτατου μισθού για το οποίο προς το παρόν η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να μειωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα